Özellikle 90’lar sonu 2000’ler başı Türk rock müziğinin altın çağı olarak nitelendirilir. Ve o altın çağda Başkentte doğan gruplar, sadece kendi şehirlerinde değil ülkenin hatta dünyanın dört bir yanında yaptıkları şarkılarla milyonlarca dinlendi. Kuruldukları günden bu yana kimi bir dizi-film müziği ile ününe ün katarken kimi Eurovision’da Türkiye’yi temsil etme gururunu yaşadı. Kimi daha melankolik kimi de daha enerjik şarkılar yapmayı tercih etti. Ama hepsi de hem Türk rock müzik tarihine adlarını kazıdı hem de milyonların hayranlığını kazanmayı başardı. 

İşte Türk rock müziğine kalıcı izler bırakarak kuruldukları şehri rock müziğin de başkenti yapan gruplar:

MANGA

2001 yılında kurulan ve rock müzik ile rap kültürünü bir araya getirme amacını taşıyan Manga, 2002'de katıldıkları Sing Your Song yarışmasıyla adını duyurdu. 2003'te İstanbul'a taşınan grup, 2004 yılında ilk albümleri olan "maNga"yı piyasaya sürdü. Bu albümde Koray Candemir, Göksel ve Deniz Akyüz gibi tanınmış isimlerle düet yapan Manga Altın Plak ödülüne layık görüldü. Grubun 2006 yılında "Bir Kadın Çizeceksin" adlı hit şarkıları FIFA 06 albümünde yer alınca uluslararası alanda da tanınmaya başladı. Ve Bu başarının ardından, Sziget festivaline Türkiye'den davet edilen ilk grup oldu. 2009 yılında "Şehr-i Hüzün" albümlerini çıkaran grup,  MTV Müzik Ödülü kazandı. 2010 yılında Eurovision Şarkı Yarışması'na "We Could Be The Same" adlı şarkıyla katılarak ikincilik elde eden Manga, şimdilerde "maNgaX" adlı beşinci stüdyo albümleri üzerinde çalışıyor.

Vokal: Ferman Akgül

Gitar: Yağmur Sarıgül

Bas Gitar: Cem Bahtiyar

Bateri: Özgür Can Öney

Pikap: Efe Yılmaz

PİLLİ BEBEK

1992 yılında kurulan Pilli Bebek ilk albüm çalışmalarına 1999’da başladı ve  2000’de “Uyandırmadan” adlı ilk albümünü yayınladı. Grubun ikinci albümü “Olsun” 2007 yılında piyasaya çıktı. Ankara’da çekilen Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi adlı dizinin müziklerini yapan grubun ünü bu sayede tüm ülkeye yayıldı. 

Son olarak 2019’da yeniden çekimine başlanan Behzat Ç. dizisi için Bu  Sen Misin? adlı tekliyi çıkaran grup, müzik hayatını aktif olarak sürdürüyor.

Vokal: Cem Kısmet
Gitar: Emre Yalçıntaş
Bas Gitar: Arda Algan
Bateri: Çağlar Aytan

ZAKKUM

Müzik hayatına 1999 yılında Raindog adıyla başlayan ve ilk albümleri çıkana kadar Ankara’nın bir çok farklı mekanında sahne alan Zakkum, ilk albümleri "Zehr-i Zakkum"u 2007 yılında yayınladı. Ardından, 2011'de Cem Adrian ve Hayko Cepkin ile düetlerinin bulunduğu ikinci stüdyo albümleri "13"ü piyasaya çıkardı. Bu süreç, 2012'de "Ben Böyle Değildim", 2013'te "Her Gün Sonbahar" ve 2016'da "Bir Gece Yarası" adlı albümlerin yayımlanmasıyla devam etti. Son dönemde daha çok tekli çalışmalara yönelen grup, müzik hayatını son sürat sürdürüyor.

Vokal: Yusuf Demirkol

Gitar: Salih Eren Parlakgümüş

Bas Gitar: Ali Emre Yılmaztürk

Bateri: Cem Senyücel

GRUP 84

1999 yılında müzik hayatına başlayan Grup 84, büyük üne 2003 yılında çıkardıkları “Ölürüm Hasretinle” adlı şarkıyla kavuştu.  2004 yılında son üyenin de katılımıyla bugünkü halini alan grup, 2005 yılında kendi adlarını taşıyan ilk albümleri "Seksendört"ü piyasaya sürdü. 2008'de "K.G.B." ve 2011'de "Akıyor Zaman" adlı albümlerini yayınladı. Sonraki yıllarda teklilere ağırlık veren grup, 2018'de "Anlayamazsın" ve 2019'da "Eyvah" adlı şarkılarını çıkardı. Seksendört, müzik hayatına ülkenin çeşitli illerinde verdiği konserlerle devam ediyor.

Vokal: Tuna Velibaşoğlu

Gitar:Arif Erdem Ocak

Bas Gitar: Okan Özen

Bateri: Serter Karadeniz

TNK

2001 yılında kurulan ve 2002 yılında Sing Your Song yarışmasında Genç Yetenek ödülüne kazanan TNK, 2004 yılında da “Fanta Genç Yetenekler Arıyor” yarışmasında birinci olarak adlarını Türkiye’ye duyurdu.  İlk albümleri “Sıra Bizde”yi 2005 yılında piyasaya süren grup, ikinci albümleri olan “Söyle Ruhum”u da 2010 yılında yayınlayarak büyük bir hayran kitlesi elde etti.

Son olarak 2020 yılında “Manik Depresif” adlı albümü çıkaran TNK, müzik hayatına verdikleri konserlerle devam ediyor.

Vokal: Caner Karamukluoğlu
Klavye, Gitar: Özgür Aksüyek
Bas Gitar: Basri Hayran
Bateri: Onur Ertem

GECE

2000 yılında kurulan ve 2004 yılında son üyenin katılımıyla bugünkü halini alan Gece’nin ismi aynı zamanda grup üyelerinin adlarının baş harflerinden oluşan bir akronim olma özelliğini taşır. 2002-2006 yılları arasında Ankara'nın Limon, Manhattan ve If Performance Hall gibi çeşitli mekanlarında sahne alan Gece, İlk albümleri "İçinde Saklı"yı 2008 yılında piyasaya sürdü. Bu albüm sonrası Türkiye'deki rock festivallerinde sahne alarak daha geniş bir dinleyici kitlesine ulaşan grup, 2011 yılında "Gece" adlı ikinci albümlerini yayınladı. 2013 yılında FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası etkinliği ile işbirliği yaparak "Yıldızlar Buradan Yükseliyor" adlı parçayı seslendiren grup, daha sonra, 2014'te "İyi Niyetli Bir Gün" ve 2016'da "Kalbe Kördüğüm" adlı iki albüm daha çıkardı. Son şarkıları olan “Şairin Elinde”yi üç hafta önce yayınlayan Gece, müzik hayatına aktif olarak devam ediyor.

Vokal: Can Baydar

Gitar: Erdem Başer

Bas Gitar: Gökçe Balaban

Bateri: Eren Çilalioğlu

SON FECİ BİSİKLET

2011’de müzik hayatına başlayan ve ilk konserlerini de Üsküp Caddesi’nde bulunan Manhattan’da veren Son Feci Bisiklet, 6 şarkılık ilk EP’sini 2012’de internet üzerinden yayınladı. 

Be The Band adlı yarışmada derece yakalayan grup, bu ivmenin ardından konser ve çalışmalarını hızlandırarak ilk albümleri olan Vesaire’yi 2015 yılında yayınladı. 

Hemen ardından “Sıkıntı Var”, ve “Reklamlar ve Zaman” adlı teklilerini süren grup,  2017 yılında “Kötü Şeyler” adlı ikinci stüdyo albümünü yayınladı. Grup günümüze dek çıkardıkları tekli şarkıları ile müzik hayatına devam ediyor.

Vokal: Arda Kemirgent

Gitar: Erkin Sağsen

Bas Gitar: Ozan Özgül

Bateri: Can Sürmen

SAKİN

1999 yılında, Onur Özdemir ve Özdemir Dereli tarafından kurulan Sakin, ilk çalışmalarını Boğaziçi Üniversitesi’nin bahar şenliklerinde verdi. 2002-2005 yılları arasında birçok şenlikte ve gençlik festivalinde de sahne alan grup, aynı dönemde İstanbul’un ünlü mekanları arasında yer alan Babylon ve Manhattan'da konser vererek ününe ün kattı. 2006 yılı Sakin için bir dönüm noktası oldu; Myspace'e yükledikleri şarkıları büyük beğeni toplayan Sakin, 2007'de Rolling Stone dergisinin "Gelecek Vaat Eden 10 Yerli Grup" listesinde yer aldı. 2008'de "Hayat" adlı albümleri piyasaya süren grup, 2011'de "Bizim Büyük Çaresizliğimiz" adlı filmin müziklerini hazırladı. Ve Aynı yılın Şubat ayında son konserlerini vererek müzik hayatını sonlandırdı.

Vokal: Onur Özdemir
Gitar: Özdemir Dereli
Bas Gitar: Cenker Kökten
Bateri: Soner Özışık

Muhabir: Muhammed Ali Yahşi