Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu, tüketicilerin ekonomik menfaatlerini korumak ve yanıltıcı reklamlarla mücadele etmek amacıyla denetimlerini sürdürüyor. Kurulun 8 Ekim 2026 tarihinde gerçekleştirdiği 374 sayılı toplantısında 161 dosya değerlendirilirken mevzuata aykırı olduğu belirlenen reklam ve ticari uygulamalara yönelik yaptırımlar karara bağlandı.

Yılın ilk 9 ayında 249 milyon TL’yi aşan ceza

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, yılın ilk 9 ayında 33 binin üzerinde başvuru değerlendirildi. Başvuruların yanı sıra Bakanlık tarafından resen başlatılan incelemeler sonucunda, tüketicileri yanıltan ve aldatan reklamlar ile haksız ticari uygulamalar hakkında toplam 249 milyon TL’yi aşan idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

İndirim kampanyaları mercek altına alındı

Reklam Kurulunun ekim ayı toplantısında öne çıkan konulardan biri, indirimli satış reklamları oldu. İncelemelerde, yüzde 75 gibi yüksek oranlarda indirim vaatlerinin gerçeği yansıtmadığı ve indirimli fiyat hesaplamalarında mevzuata uyulmadığı tespit edildi.

Mevzuat kapsamında, indirimli satış reklamlarında üzeri çizili fiyat olarak indirim başlangıç tarihinden önceki son 10 gün içinde uygulanan en düşük fiyatın esas alınması gerekiyor. Ayrıca tüketicilerin kolaylıkla erişebildiği sadakat kartı programlarıyla yapılan indirimlerde de ilgili yükümlülüklerin yerine getirilmesi zorunlu tutuluyor.

Kurallara aykırı olduğu belirlenen reklamlar hakkında idari yaptırımlar uygulandı.

Sosyal medya etkileyicilerine yönelik denetimler sürüyor

Reklam Kurulu, sosyal medya etkileyicilerinin reklam ve tanıtım paylaşımlarını da incelemeye aldı. Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği'ne göre, bir ürün veya hizmetin tanıtımı karşılığında maddi kazanç, indirim, ücretsiz ürün ya da etkinliğe katılım gibi menfaatler sağlanması durumunda paylaşımın reklam veya tanıtım olduğunun açıkça belirtilmesi gerekiyor.

Bu kapsamda resen incelemeye alınan 32 sosyal medya hesabındaki paylaşımlarda, reklam ve tanıtım ifadelerine ilişkin yükümlülüklerin ve yönetmelikte belirlenen diğer şartların yerine getirilmediği tespit edildi. Söz konusu paylaşımlar hakkında durdurma cezası uygulanmasına karar verildi.

Kuyumculuk sektöründe 9 firmaya yaptırım

Mücevherat sektöründe yüksek oranlı indirim vaatleri içeren reklamlar da Reklam Kurulunun inceleme başlıkları arasında yer aldı. Yapılan değerlendirmelerde, indirimli satış reklamlarına ilişkin mevzuat hükümlerini ihlal ettiği belirlenen 9 firma hakkında durdurma cezası uygulanmasına karar verildi.

Reklam mevzuatında yeni düzenlemeler yürürlükte

Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği'nde yapılan ve 1 Ağustos 2026 tarihinde yürürlüğe giren değişikliklerle reklamcılık alanında yeni kurallar getirildi.

Düzenlemeler kapsamında hedefli reklamcılık, yapay zekâ ile oluşturulan reklamlar, sosyal medya etkileyicileri aracılığıyla gerçekleştirilen tanıtımlar ve indirimli satış reklamları başta olmak üzere çeşitli alanlarda tüketicilerin korunmasına yönelik yükümlülükler yeniden düzenlendi.

Ticaret Bakanlığı, tüketici haklarının korunması, yanıltıcı reklamların önlenmesi ve piyasalarda adil rekabet ortamının sağlanması amacıyla denetim ve yaptırım çalışmalarının devam edeceğini bildirdi.

Muhabir: Hatice GÜREL