Türk Kardiyoloji Derneği, Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği, Akciğer Damar Hastalıkları ve Araştırma Derneği, Yoga Federasyonu ile Pulmoner Hipertansiyon ve Skleroderma Hasta Derneği iş birliğiyle düzenlenen etkinlik kapsamında, pulmoner hipertansiyon hastaları doktorlar eşliğinde nefes teknikleri egzersizi ve yoga yaptı. Etkinlik, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gazi IMEC öğrencilerinin desteğiyle gerçekleştirilen Bocce Petank yarışmasıyla başladı.

Klinik araştırmalar sayesinde yaşam süresi uzuyor Klinik araştırmalar sayesinde yaşam süresi uzuyor

Hasta ve doktorlardan oluşan takımlarda hastalara Yoga Federasyonu tarafından doğru nefes teknikleri ve kalp akciğer gelişimini destekleyen yoga hareketleri öğretildi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Serdar Kula, Dünya Pulmoner Hipertansiyon Farkındalık Günü kapsamında hastaların sorunlarına dikkat çekmek için etkinliği düzenlediklerini söyledi.

Pulmoner hipertansiyonun, dünyada oldukça nadir görülen ve tedavisi bulunmayan ölümcül hastalıkların en tehlikelilerinden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kula, hastaların nefes darlığı, çabuk yorulma, ayaklarda şişlik ve morarma gibi şikayetlerle sağlık kuruluşlarına başvurduklarını belirtti. Prof. Dr. Serdar Kula, “Kesin tedavisi olan bir hastalık değil, elimizde sınırlı tedaviler var. Nihai tedavi olarak akciğer nakli karşımıza çıkıyor, o da tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sınırlı olarak yapılıyor” dedi. Bu hastalığın ortaya çıkışında bir yaş sınırı olmadığını, yeni doğandan itibaren görülebildiğini vurgulayan Prof. Dr. Kula, bu hastalığın her yaşta ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Bu durumun özellikle anne babalar için travmatik bir tarafı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Serdar Kula, “Çocuk sapasağlam, hiçbir sağlık sorunu yok ve bir anda herhangi bir yaşta hastalığın belirtileri ortaya çıkıyor” diye konuştu.

 

“HASTALIK TİYATRO SAHNESİNDE HAYAT BULDU”

Ünivrsitenin tiyatro topluluğu öğrencileri ise bir yıla yakın zamandır hastalardan elde ettikleri bilgiler ışığında kendi yazdıkları oyunu sahneledi. Devlet sanatçısı Tamer Aykut tarafından yönetilen ‘Karanlıktan Sızan Işık’ Ankara Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde seyirciyle buluştu. Oyunda hastalığın belirtileri, teşhis, tedavi süreci, hastaların yaşadığı zorluklar ve organ bağışının önemine dikkat çekildi.

“PULMONER HİPERTANSİYON NEDİR?”

Aslında bildiğiniz hipertansiyondan çok farklı değil. Vücudumuzda iki tane farklı sistem var. Bir tanesi tüm vücudumuza kanı taşıyan bir sistem, bir de küçük dolaşım, büyük dolaşım diye o akciğerlerin içindeki damarların basıncının artışı pulmoner hipertansiyon. Akciğerin hastalığı ama aslında kalbi etkiliyor. Akciğerin içerisindeki damarlarda zaman içerisinde kalınlaşma oluyor ve o kalınlaşmaya bağlı olarak da akciğer kan basıncında artış oluyor ve bu da akciğer dolaşımını olumsuz etkiliyor. Sonuçta solunum problemleri başlıyor. Ayrıca, bu basıncın artması akciğere kan pompalayan kalbin sağ tarafını da olumsuz etkiliyor ve orası da giderek yorulmaya, artık yeterince güçlü kan pompalayamamaya başlıyor. Ve bütün bunlar hastanın tüm sistemlerini yavaş yavaş kademeli olarak etkilemeye başlıyor. Yorulmalar, adımların giderek küçülmesi, nefesinin kesilmesi, bayılmalar, ritim problemleri ortaya çıkıyor.

Muhabir: Nursel Dilek MANAVBAŞI