Ebru APALAK

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin (SBF / Mülkiye) kuruluşunun 164. yıldönümü tarihçi İlber Ortaylı'nın katıldığı programda kutlandı. Programa Anayasa Mahkemesi Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Rıdvan Gündoğdu, Mülkiyeliler Birliği Başkanı Fuat Şen, birçok kaymakam, vali ve 50. Yıl mezunu katıldı.

MÜLKİYELİ ÖĞRENCİ ALTUNOK, İNEK BAYRAMI’NIN KUTLANMASINI İSTEDİ

Programda ilk konuşmayı SBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi son sınıf öğrencisi Hüseyin Can Altunok yaptı. Altunok, Mülkiye'nin duvarlardan ibaret bir okul olmadığını, Mülkiyelilik ruhunu İnek Bayramı'nda hissettiğini belirtti. Yıllardır yapılamayan İnek Bayramı'nın Mülkiye'nin hafızası olduğunu şöyle ifade etti:

"İnek Bayramı, icat edilmiş bir bayram değildir, kendiliğinden oluşmuş bir bayramdır. Bu bayram, zamanın içinde derinleşen, kuşaktan kuşağa aktarılan bir hikâye olmuştur. Bu hikâye, bir aidiyet duygusunu simgelemektedir. Mülkiyelilik, bu okulun duvarlarının ötesinde haykıran bir ruhtur. Bu ruh, zorluklara göğüs germenin, yardımlaşma ve dayanışmanın, bir kayanın içinde filizlenen bir kültürün ruhudur. Bu ruh şekerleri yiyip 'Padişahım çok yaşa' diyenlerin değil, şekerleri ezenlerin ruhudur."

Bayram'ın yeniden kutlanmasını talep eden Altunok, yönetim ve eski mezunlardan bu konuda destek istedi.

50. YIL MEZUNU EREM:MÜLKİYE DEMEK, CUMHURİYET DEMEK

Altınok'tan sonra konuşan Mülkiye'nin 1973 yılı mezunlarından Engin Erem, Cumhuriyet'in 100. yaşına vurgu yaparak, "Mülkiye demek, Cumhuriyet demektir' dedi. Mülkiyelilerin lâiklik başta olmak üzere Cumhuriyetin değerlerine sahip çıktıklarını kaydetti. Erem, SBF adının önüne "Mülkiye" ifadesinin eklenmesini talep etti.

“ÇOCUK NÜFUS KÂĞIDINA GEÇ KAYDEDİLDİ”

Prof. Dr. İlber Ortaylı, mezun olduğu okulda Mülkiye Marşı ile kürsüye davet edildi.  Mülkiye’nin devlete hizmet eden bir okul olduğunu söyleyerek, “Ciddi bir devletin Mülkiye gibi bir müessesesinin olmaması düşünülemez.” ifadelerini kullandı. Osmanlı İmparatorluğu’nun resmî eğitim kurumu Enderûn’un çöktüğü dönemde Mülkiye’yi kurduğunu hatırlattı. Mülkiye’nin 1859 yılında değil 1858 yılında kurulduğunu belirlediklerini dile getiren Ortaylı, “165. yılınız kutlu olsun. Çocuk nüfus kâğıdına geç kaydedildi” dedi.

TARİHÇİ ORTAYLI:HAYIRLI BİR GELİŞME DEĞİL

Günümüzde Dışişleri Bakanlığı kadrolarında Mülkiye mezunlarının azalmasına dikkat çeken Ortaylı, bu durumun “hayırlı bir gelişme” olmadığına değindi. Okuldaki eğitimin niteliğine dair konuşan Ortaylı öğrencilerin bir-iki yıllık ortak eğitimle, sonraki yıllarda ise şubelere ayrılarak, kalabalık olmayan sınıflarda yabancı dil öğretilerek yetiştirilmesiyle devlet hizmetine hazırlanacağını söyledi. Ortaylı, dersi “Mülkiyelilik bir imtiyaz değildir, bir sıkıntıdır. Bazı hâlde bizim için her şeyden öte olan devlete hizmetimiz ve devlet endişemiz kariyerinize ve hayatımıza mâl olur. Ama bir şikâyetimiz yoktur; yolumuza devam ederiz. Başka bir aşk da istemeyiz”

Editör: Ezgi Bardakçı