Balıkesir’de geçtiğimiz saatlerde 3.9 büyüklüğündeki sarsıntının ardından Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, X hesabından yaptığı açıklamalar dikkat çekti.

Yaklaşık 3 saat önce yaptığı paylaşımda Prof. Dr. Ercan, “Mersin odaklı büyük bir deprem beklenmese de dolay kırıkları Mersin’i Mercalli VI yıkım gücünde sarsar. Yapı çalkalanmaları, batma, yıkım beklenir. İvedi incelikli (microzonation) çalışması yapılmalı” notu düştü.

“Mersin, sarsıntı duyarlı sulu, gevşek çökeller üzerinde çarpık yerleşmiş rezonans ile sıvılaşma sorunlu büyük bir kenttir” diyen Ercan, “Deprem için yer-yapı güvenlik belgesi olmadan ev satılıp, kiralanmamalıdır. İvedi kentsel dönüşüm gerekli” değerlendirmesi yaptı.

Mercalli şiddet ölçeği nedir?

Mercalli şiddet ölçeği, bir depremin şiddetini ölçmek için kullanılan ölçek. Depremin yeryüzüne, insanlara, cisimlere ve yapılara olan etkisini I ile XII arasında bir ölçek ile nicelendirir. Buna göre I hissedilmez, XII ise tam yıkım demektir. Prof. Dr. Ahmet Ercan'a göre; Mersin'de yaşanacak depremin yıkım gücü VI.

Fotoğraf: AA

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU