Gar önünde toplanan sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve üyeleri adına ortak açıklamayı okuyan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 'Katliam sonrası anket yapıp oylarının ne kadar arttığını hesaplayanlar halklarımıza hesap vermedikçe öfkemiz de acımız da dinmeyecektir. Katillere koridor açan, saldırı olacağını gizleyenler, gaz sıkma emrini verenler, güvenlik tedbirleri almayanlar yargılanmadıkça adalet mücadelemiz sürecektir. Katliamın tüm sorumluları yargılanana kadar öfkemizi diri tutacağız. Arkadaşlarımızın hesabını mutlaka soracağız' diye konuştu. Çerkezoğlu, katliamda yüreği insan sevgisiyle ve barış özlemiyle dolu 103 kişinin yaşamını yitirdiğini belirterek, şunları söyledi: 103 arkadaşımız yaşamını yitirdi. Yaklaşık 500 arkadaşımız da yaralandı. Halen çok sayıda arkadaşımız farklı organ kayıplarına uğrayarak hayatlarını devam ettirmeye çalışıyor. Yaşanan bu büyük katliamın acısı yüreklerimizi yakmaya devam ediyor. Acımız kadar öfkemiz de tazeliğini koruyor. Gerçek katiller dışarıda gezdiği için isyanımız her gün biraz daha büyüyor. Acımızı ve öfkemizi büyüten en büyük nedenlerden birisi de, katliam öncesinden bugüne kadar siyasi iktidarın ve idarecilerin takındıkları tutum ve yargı sürecidir.'

'YARGI SÜRECİ BİTİRİLMEK İSTENDİ'

Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi 3 Ağustos günü 10 Ekim Ankara katliamı davasındaki kararını hatırlatan Çerkezoğlu, 'Yargı süreci hızla bitirilmek istendi. Yargının tutumu ve açıklanan karar katliamın gerçek faillerinin kimler olduğuna dair kuşkumuzu daha da büyüttü. Duruşmalarda yaşananlara, siyasi iktidarın ve mahkemenin tavrına bakıldığında davanın birkaç tetikçinin, yardım ve yataklı edenlerin çeşitli cezalarla sonuçlandırılması üzerine kurgulandığı anlaşılmaktadır. Karar da buna uygun olarak verilmiştir.' diye konuştu. Çerkezoğlu, 'Eşitlik, özgürlük, demokrasi ve barış mücadelesi yitirdiğimiz arkadaşlarımızın en büyük emanetidir. Bizler bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu doğrultuda kararlı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Barış karanfillerimize ve ailelerine verdiğimiz sözü 3. Yıldönümü vesilesiyle bir kez daha yineliyoruz: Barış özleminiz yerine gelinceye kadar mücadelemiz bedeli ne olursa olsun devam edecektir. Gerçek katiller ortaya çıkarılıncaya ve gerçek adalet yerini buluncaya kadar and olsun ki durup dinlenmeyeceğiz, geri çekilmeyeceğiz, yılmayacağız. Affetmeyeceğiz, unutmayacağız, unutturmayacağız.' dedi. 10 Ekim mağdurlarından olan Ümit Balın da katliamı kınadı. Balın, ülkedeki katliamların son bulmasın isteyerek mücadelelerinin süreceğini söyledi. Anmaya HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, CHP Milletvekilleri Veli Ağbaba, Özgür Özel, Kani Beko, İbrahim Kaboğlu'nun aralarında bulunduğu çok sayıda milletvekili katıldı. Açıklamaların ardından anma programı katliamda ölenlerin fotoğraflarının olduğu mini büste çiçek bıraktılar.

10 EKİM'DE NE OLMUŞTU

10 Ekim Ankara Katliamı, 3'üncü yıl dönümünde saldırının gerçekleştiği Ankara Garı önünde anıldı. 10 Ekim 2015 tarihinde 'Emek, Barış ve Demokrasi' mitingine yapılan saldırıda, 103 kişi yaşamını yitirmiş, 500'e yakın kişi yaralanmıştı. Hala birçok yönü aydınlatılmayan katliamda yakınlarını kaybedenler, yaralananlar ve o gün mitinge katılan sendika, meslek odası, siyasi partiler katliamda sorumluluğu ve ihmali olan herkesin yargılanmasını istiyor.

Editör: Haber Merkezi