CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Genel Koordinatörü Veli Ağbaba, yayımladığı raporda dünya genelinde çocuk emeğinin sömürüsü ve istismarının her geçen yıl arttığına dikkat çekilerek 'Tüm dünyada yaklaşık 159 milyon çocuk eğitim hakkından yararlanamamakta ve kötü koşullarda çalışma yaşamına atılmak zorunda kalmıştır. ILO ve UNICEF verilerine göre dünyada her 10 çocuktan birisi işçi olarak çalışmaktadır' ifadelerine yer verildi. Raporda, dünya çapında 5-17 yaş gurubunda 154 milyon çocuğun, yani dünyadaki çocuk nüfusunun yüzde 11'inin çocuk işçi olarak çalışmakta olduğu kaydedildi. Bu çocukların 75 milyonu fiziksel ve zihinsel gelişimlerini olumsuz etkileyen işlerde çalışıyor. Çalışan çocuk işçilerin 95 milyonu erkek, 64 milyonu ise kız çocuğu.

ÇOCUK İŞÇİLERİN YÜZDE 72'Sİ TARIMDA ÇALIŞIYOR

Raporda yer alan verilere göre, dünya genelinde yaşanan iş cinayetleri sonucunda 10-12 bin arası çocuk işçi hayatını kaybediyor. AB ülkelerinden Avusturya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg'un çocuk işçiliğini tamamen ortadan kaldırdığına değinilen raporda Almanya, İngiltere ve Fransa'da çocuk işçiliğinin var olup olmadığına dair herhangi bir güncel veri bulunmadığına, İtalya'nın ise yüzde 6,1 ile çocuk işçiliğinin AB ülkeleri arasındaki en yüksek orana sahip olduğu kaydedildi.

'STAJ ADI ALTINDA SÖMÜRÜ'

Türkiye ise çocuk işçiliği oranları açısından AB adaylık sürecinde olan ülkeler ile kıyaslandığında Karadağ, Arnavutluk, Makedonya ve Sırbistan'dan sonra en yüksek çocuk işçiliğine sahip ülke. Raporda, özellikle mesleki eğitim adı altında çocuk işçiliğin yasal hale getirildiği ve milyonlarca çocuğun 'çıraklık' ve 'staj' adı altında ucuz işgücü olarak kullanıldığına dikkat çekildi. Türkiye'de 2015 yılında 'çırak' işçi sayısı 245 bin iken bu sayı bugün 1 milyonu aşmış durumda ve yaklaşık olarak 600 bin civarında kayıt dışı çocuk işçi bulunuyor.

Çocuk işçilerin sektörlere göre dağılımı ise şöyle:

Tarım yüzde 57,1

Hizmet yüzde 27,1

Sanayi yüzde 15,8

Ayrıca çocuklar yoğun olarak 'sokakta çalışma' adı verilen çiçek satıcılığı, araba camı silme, geri dönüşüm atıkları toplama, zorla dilendirilme vb. gibi işlerde çalışıyor. 2016 ile 2018 yılları arasında ise en az 190 çocuk işçi iş cinayetleri sonucunda hayatını kaybetti.

Yıllara göre yaşanan iş cinayetleri sonucunda hayatını kaybeden çocuk işçi sayıları şöyle:

2016

14 yaş ve altında 18,

15-17 arasında 45 çocuk/genç işçi

2017

15 yaş altı 18,

15 yaş üzeri 42

2018

14 yaş ve altı 23 çocuk işçi

15-17 yaş arası 44 çocuk/genç işçi

YASAL DÜZENLEMELER HAYATA GEÇİRİLSİN

Raporun sonuç kısmında ise şu ifadelere yer verildi:

* Türkiye'de çocukların stajyer ve çıraklık adı altında ucuz iş gücü olarak çalıştırılmalarına son verilmeli.

* Çocukların maruz kaldığı her türlü sosyal ve psikolojik baskılara önlem olarak 'çocuk hakları' adı altında ülke genelinde yeni birimler kurulmalı.

* 18 yaş altı çocukların çalıştırılmasının önüne geçilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Editör: Haber Merkezi