CHP'nin bilim insanları, meslek örgütleri temsilcileri ve siyasetçilerden oluşturduğu CHP Kovid-19 Danışma Kurulu tarafından yapılan açıklamada, pandeminin gidişatı hakkında bilgi verildi ve çözüm önerileri sunuldu. Mart ayından görülen ilk vakadan bugüne iktidarın pandemi yönetmek yerine algı yönettiği ifade edilen açıklamada, oluşturulan Bilim Kurulu'nun aldığı kararların kamuoyuyla paylaşılmadığı ve sürecin şeffaf yönetilmediği belirtildi. Kurulun salgınla mücadelede halk sağlığı adına kapsamlı bir çözüm önerisi paketine acil ihtiyacı tespit ettiğini ve bu kapsamda 5 başlıklı 'Acil Eylem Planı' hazırlandığı aktarılarak şu ifadeler kullanıldı: 'CHP Kovid-19 Danışma Kurulu, pandeminin gerçek boyutuna dair sağlıklı değerlendirmeler yapılmasının başarılı bir pandemi yönetiminin ayrılmaz parçası olduğundan hareketle, bu hafta gerçekleştirdiği toplantıda, 11 Büyükşehir ve 9 İl Belediyemizden alınan verileri değerlendirmiştir. Bu değerlendirmede, Mart ayından 24 Kasım 2020 tarihine kadar Kovıd-19 ve bulaşıcı hastalık sebebiyle bu illerde toplam 21 bin 84 vatandaşımızın vefat ettiği tespit edilmiştir. Aynı tarihler arasında Sağlık Bakanlığı ise 12 bin 511 vatandaşımızın Kovıd-19 sebebiyle yaşamını yitirdiğini raporlamıştır. Hazırlanan Acil Eylem Planı kurumsal işleyişten bütüncül bir sağlık ve sosyal politikasına, sağlık emekçilerinin korunmasından aşıya kadar kapsamlı çözüm önerileri içermektedir. Durumun vahametine dikkat çeken Kurul, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere iktidarı vakit kaybetmeden bu önerileri uygulamaya koymaya çağırmaktadır.'

'ACİL EYLEM PLANI'

Acil Eylem Planı'nda sunulan öneriler şöyle: Vefat sayılarındaki artışlara dikkat çeken kurul, bir acil eylem planı hazırladığını duyurdu. Planda özetle şunlar yer aldı:

• Gerçek veriler kamuoyuyla paylaşılmalı. Pandeminin başlangıcından bu yana il/ilçe merkezlerine göre tüm doğrulanmış olgular ve ölümler ile salgına ilişkin sağlık göstergeleri açıklanmalı.

• Bilim Kurulu toplantılarının kararları Bilim Kurulu üyeleri arasından seçilecek 'Bilim Kurulu Sözcüsü' tarafından topluma açıklanmalı.

• Hem merkezi düzeyde hem de illerde, meslek örgütlerinin, sağlık alanındaki sendikaların ve yerel yönetimlerin karar verme süreçlerine katılımları sağlanmalı.

• Sosyal devlet gerekliliği olarak halka kapanma sürecinde doğrudan ve karşılıksız gelir desteği verilmesi (örneğin; esnafa kira desteği, çalışanlar ve işsiz kalanlara İşsizlik Sigorta Fonu kullanılarak ücretlerinin sağlanması vb.) şartıyla virüsün en uzun kuluçka süresi olan en az 14 gün boyunca kesintisiz 'kapanma' sağlanmalı.

• Kapanma ancak koşulları oluşturulduktan sonra, halkı paniğe sevk etmeyecek şekilde ve temel ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayacaklarının güvencesi sağlandıktan sonra kamuoyuna duyurulmalı. 'Yeniden açılma' bilimsel verilerin ışığında planlanmalı.

• AVM ve kalabalık buluşma mekanlarının tümü kapatılmalı.

• İzolasyona tabi olan hastaların iaşe ve temel harcamaları İl Hıfzısıhha Kanunu uyarınca kamu tarafından karşılanmalı.

• Hastalık netleştiği an ilaçların temini sağlanmalı. İzolasyona tabi olan ve evde tedavi edilen hastalara, etkin ve sürdürülebilir evde sağlık hizmeti sunulmalı.

• Hastalar için kaygıyı yönetmek amacıyla ihtiyaç duyulan ruh sağlığı koruyucu destek mekanizmaları kurulmalı.

• Hazine ve Maliye Bakanlığı hastanelerin borç batağından kurtarılması için kaynak aktarmalı. Şehir hastanelerinin açılması sırasında kapatılan hastaneler ivedi olarak açılmalı.

• Başta sağlık çalışanları olmak üzere Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisi ışığında risk altındaki kişilere rutin aralıklarla test yapılmalı, test sayıları arttırılmalı ve yaygınlaştırılmalı.

Editör: Haber Merkezi