CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, 5224 sayılı 'Sinema Filmlerinin Desteklenmesi ve Sınıflandırılması' yasa tasarısı üzerine değerlendirmelerde bulunduğu bir basın toplantısı düzenledi. Kadıgil, hükümet tarafından hazırlanan yasa tasarısını değerlendirdiği basın açıklamasında, sektördeki sendikalar, film yönetmenlerinin de görüşlerine ve çözüm önerilerine yer verdiği bir raporu da basınla paylaştı. Basın açıklamasına patlamış mısır ile gelen Kadıgil, Mars CinemaGroup ve yapımcılar arasındaki kriz günlerdir süren tartışmanın temelinde yatan nedenleri anlattı.

'Bütün mesele bu patlamış mısır etrafında dönüyor aslında' diyerek sözlerine başlayan Kadıgil, 'Bugün özellikle AVM'lerde bulunan sinemalardan birine seyirci olarak gidildiğinde bir sinema biletine mısır ve içecek gibi promosyonlarla birlikte 40 TL civarı bir bedel ödenmektedir. Ya da örneğin bu 40 TL'lik paketi alırsanız ikinci bilet size bedava verilmektedir. Bu promosyonların ne zaman, ne şekilde uygulanacağı konusunda Mars Grubu kendisini tek yetkili olarak görmektedir. Normalde bilet satışının yapımcı ve dağıtımcı arasında yüzde 50-yüzde 50 şeklinde paylaşılması taraflar arasında yapılan sözleşmelerin ortak hükmü ve bu bağlamda genel sektör uygulamasıdır. Ancak dağıtımcı Mars Grubu tekel gücünü kullanarak bu promosyonları yapımcılara karşı şu şekilde uygulamaktadır: 'Ben bileti 10 liraya satıyorum. Kalan 30 TL mısır ve kola bedeli. Yaptığım indirimi mısırdan değil bilet fiyatından yaptım. O yüzden bu 40 TL'den bilet için tahsil ettiğim ücret 10 TL, sana düşen da pay da bunun yüzde 50'si, yani 5 TL'' dedi.

'TEMELİNDE TEKELLEŞME VAR'

Sinema sektöründe yaşanan tekelleşmenin ciddi bir kriz oluşturduğunu ve bu krizin artık yönetilemez hale gelmesinden kaynaklı geçici çözümler üretildiğini ifade eden Kadıgil, yapımcıların da tekelleşme sürecine doğrudan ya da dolaylı olarak katkı sağladıklarını belirtti. Kadıgil sözlerini şu şekilde sürdürdü: 'Türkiye'de şu anda en büyük ve neredeyse tekelleşmiş bulunan dağıtımcı Mars Grubudur. Mars mevcut sinema salonlarının yüzde 44'ünü tek başına elinde tutmakta ve bu durum sinema filmi dağıtımında tekelleşmeye neden olmaktadır. Özellikle Rekabet Kurulunun kendi raportörlerinin raporuna ve doğrudan varlık sebebine aykırı şekilde uygun bularak izin verdiği AFM birleşmesinden sonra etkililiğini arttıran Mars Grubu başta AVM sinemaları olmak üzere salonların yarısına yakınını tek başına yönetmektedir.

Bu şirketin tekelleşmesinde ise 5-6 yıllık bir sürenin ardından ancak bugün duruma isyan eden Yapımcılarımızın zamanında hiç seslerini çıkartmamış olmalarının etkisi de ne yazık ki yadsınamaz. Zira yeni değil, uzun zamandır filmlerini gösterime sokacak salon dahi bulamayan bağımsız sinemacılarımız görmezden gelinmiş, bu tekelleşmeye karşı itirazları dikkate alınmamış, gerek Bakanlık gerekse ticari iş yapan büyük yapımcılar tarafından gerekli girişimlerde bulunulmamış olup ne zaman ki büyük yapımcılar ile tekel dağıtımcı arasındaki paylaşımda makas açılmış, o zaman bir çare düşünmek yoluna gidilmiştir. '

Editör: Haber Merkezi