Koronavirüs önlemlerini açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştiren Kılıçdaroğlu, 'Toplam 383 bin işyeri kapandı. Buralarda aileleriyle birlikte 2 milyon 100 bin kişi işsiz kalacak, daha doğrusu gelir elde etmeyecek. Esnaf kardeşlerime şunu söyleyeyim. Orta direktir devletin teminatıdır esnaf kardeşim, ahi kültüründen gelir, bunun sonucudur ki bizim Anayasamız esnaf ve sanatkar için özel bir düzenleme yapmış. Madde 173'te 'Devlet esnaf ve sanatkarları koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır' der. Devlet pandemi döneminde sizi korudu mu, sizi destekledi mi? Hayır. Anayasanın gereğini yapmadı' diye konuştu.

'EĞİTİMDE BÜYÜK SORUNLARIMIZ VAR'

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 'Dostlarımızla birlikte iktidar olduğumuzda pırıl pırıl okulları göreceksiniz. Eğitilen bir toplum dünyada söz sahibi olur. Eğitimle bir toplum kültürünü, sanatını geliştirir. Eğitimli bir toplumda dünya yaşam sorgulanır, merak duygusu giderek büyür. Ve öğretmenler çocuklarımızı geliştirmek için her şeyi yapar. Eğitimde büyük sorunlarımız var. Beş temel başlıkta neler yapacağımızı anlatmıştım. İktidar olduğumuzda ilk yapacağımız iş öğretmenler meslek kanununu çıkarmaktır. Öğretmenler için ayrı bir meslek kanunu çıkaracağız. Öğretmenler toplumun en saygın bireyleri olmak zorundadır. Hakim ve savcılar için nasıl ayrı bir kanun varsa öğretmenler için de olmalıdır. Sizi toplumun yukarısına taşımak istiyoruz. Hiçbir öğretmen yoksulluk sınırının altında aylık almayacak. Her 24 Kasım'da öğretmenlere birer maaş ikramiye vereceğiz. Onlar bizim çocuklarımız için gecelerini gündüzlerine katıyorlar. Öğretmenlerimize 3600 ek gösterge vereceğiz. Türkiye'nin toplam yatırımlarının en az yüzde 18'ini eğitime ayıracağız. Köy okullarını açacağız. Taşımalı eğitime son vereceğiz. Çocuklar okula geldiğinde karınları doyacak. Eğitimin üretime dönük olması lazım, istihdam yaratması lazım. Dolayısıyla bütün organize sanayi bölgelerinde teknoloji liseleri kuracağız. Belli bir sınıftan sonra öğrenci eğitim aldığı konuda ilgili fabrikada staj yapacak. Bu süre içinde onun sosyal güvenlik primlerini devlet ödeyecek. Üniversiteye gitmek istiyorsa izdüşüm olan fakülteye artı puanla gidecek. Bu teknoloji liselerine olan talebi artıracak. Ve her okulumuzun bütçesi olacak. Müdür gidip dilencilik yapmayacak. Gün gelecek bunu bize soracaksınız. Dostlarımızla birlikte iktidar olduğumuzda göreceksiniz. Güzel okulları, pırıl pırıl okulları, çalışkan öğrencileri göreceksiniz.

'PANDEMİ SÜRECİ İYİ YÖNETİLEMEDİ'

Çözümler önerdik, eleştiri getirmedik. Şunu yapın bunu yaparsanız vatandaş memnun olur diye önerilerimizin tamamını yaptık. Bu önerilerin yüzde 90'ı uygulanmadı. Pandemi süreci iyi yönetilemedi. Uçağa binmeyi yasaklıyorsunuz uçak biletinde KDV'yi yüzde 18'den 1'e indirdim diyorsunuz. Efendim pandemi sürecinde vatandaş tasarruf yapsın diye. Bu kadar akıl dışı uygulamalar. 13 bin 706 vatandaşımız resmi rakamlara göre hayatını kaybetti. Gerçek rakamlar bunun çok üstünde. Devlet dediğiniz kurum yalan söyler mi? Hiç rakam açıklamazsınız, onu da anlayışla karşılarım ama yanlış rakam açıklamak kadar Türkiye'nin itibarını dünyada sarsan başka bir şey yoktur. Türkiye'yi bu hale niye düşürüyorsunuz? TTB açıklama yaptı, onları terörist ilan ettiler. Böyle bir devlet yönetimi olabilir mi? Bir kişinin hastalığını kim bilir? Kaymakam mı, cumhurbaşkanı mı, esnaf mı bilir? Doktor bilir. Doktor diyor ki bunun sayısı budur. Vay efendim sen bunu nasıl söylersin. Ana ilke nedir? Salgının yayılmasını engellemektir. Bu yapıldı mı yapılmadı. Şu anda geldiğimiz nokta acı. Salgın yönetiminde Avrupa'da birinci dünyada dördüncü ülkeyiz. Ülkeyi yönetenler bu sonuçtan utanıyor mu?

'ESNAF NASIL GEÇİNECEK?'

Erdoğan çıktı 2-3 dakika önlemlere ayırdı. Önlem alındı doğru, peki ekonomiyle ilgili önlemler? Tek satır yok. Adamın dükkanını kapatıyorsun, peki ne yapacak bu adam, nasıl geçinecek? Bununla ilgili tek bir cümle kurulmadı. Buradan bütün esnaf kardeşlerime sesleniyorum: Çıkıp bir iki dakika konuşacak, ama ekonomiyle ilgili tek bir cümle dahi kurulmayacak. Sevgili esnaf kardeşim sen bunları gayet iyi tanıdın. Önümüzdeki süreç içinde sandık gelecek. Demokratik yollarla bunlara ders vermek senin boynunun borcudur. Toplam 383 bin işyeri kapanacak. Buralarda aileleriyle birlikte 2 milyon 100 bin kişi işsiz kalacak, daha doğrusu gelir elde etmeyecek. Esnaf kardeşlerime şunu söyleyeyim. Orta direktir devletin teminatıdır esnaf kardeşim, ahi kültüründen gelir, bunun sonucudur ki bizim Anayasamız esnaf ve sanatkar için özel bir düzenleme yapmış. Madde 173'te 'Devlet esnaf ve sanatkarları koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır' der. Devlet pandemi döneminde sizi korudu mu, sizi destekledi mi? Hayır. Anayasanın gereğini yapmadı. Bizim belediyelerimizin yapmak istediklerinin önüne de engel çıkardılar. Aş evleri için toplanan paralara bile el koydular. Vatandaşın fakir fukaraya verilmesi için belediyeye verdiği paralara da el koydular. Dükkanı kapat dediler ama kapatıyorsa sosyal devlet olarak o geliri devlet sağlamak zorundadır. size bir şey sağlanmıyor sadece borç veriliyor ama Katar'a ne yapılıyor?

'BU FAİZLE YENİ BİR TÜRKİYE İNŞA EDEBİLİRDİK'

Son 18 yılda tefecilere ödenen faiz 192 milyar 70 milyon dolar. Bu faizle yeni bir Türkiye inşa edebilirdik. Türkiye'de işsizlik diye bir olay kalmazdı. Herkesin işi ve aşı olurdu. 192 milyar doları Londra'daki bir avuç tefeciye verenlerden sen hesap sormayacak mısın? 18 yılda dışarıya ödenen faiz 192 milyar dolar. Dolayısıyla bunlar beceriksiz bir yönetimdir. Bakın doktorlar, sağlık çalışanları, vatandaşlar ölüyor bunların yüzünden. Bir pandemi sürecini bile yönetemediler. Para babaları, Erdoğan'ın deyimiyle faiz baronları neyi istiyorlarsa alıyorlar. Faiz şu kadar olacak deniyor, emredersiniz faiz o kadar olacak. Dünyadaki en yüksek faiz. Onların dayattıkları faizi ödüyorsunuz. Ekonomik bağımsızlığımız risk altındadır. Her şeyi sattılar. Dünyanın vergisini topladılar, 18 yılda TC Devleti, devlet olarak hangi fabrikayı yaptı? Hadi öyle büyük fabrikalar da istemeyiz, bir çimento fabrikası. Bir iktidarın başarısı onun ekonomik başarısı yarattığı istihdamla ölçülür. Yani yaptığınız yatırım izlediğiniz ekonomik yatırımlar sonucu memlekette işsizlik yoksa o politika başarılıdır. Eğer işsizlik yaratıyorsa siz bir avuç tefeciye ekonomiyi teslim etmişsiniz demektir. 10 milyonun üzerinde işsizimiz var.

Editör: Haber Merkezi