2019 yerel seçimlere giderken kadınların temsil hakkının artırılması için başlattığınız çalışma hakkında bilgi veriri misiniz?

Yerel seçimlere giderken Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Örgütü olarak bir kadın çalışması başlattık. Bu çalışma kapsamında 7 bölgede 81 ili temsilen kadınlarla toplantılar düzenliyoruz. Bu toplantıların birini Doğu Anadolu illeri adına Tunceli'de bir diğerini Trakya illeri adına Kırklareli'nde yaptık. Önümüzdeki günlerde de Gaziantep'te Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin toplantısını yapacağız. Bu şekilde 7 bölgede tüm illeri temsilen kadın toplantıları düzenleyeceğiz.

Bu çalışmayla hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

Amacımız kadın gücünü, kadın temsiliyetini yerel yönetimlerden başlayarak siyasetin her alanında artırmak. Aynı zamanda kadınlarımızın cesaretini ve onların kendilerine güvenlerini artırmayı hedefliyoruz. Çünkü siyasette kadın temsiliyeti çok önemli. Hayatın yarısını kadınlar oluşturuyor. Bu nedenle kadınlar, meclis üyeliklerinde, muhtarlıklarda, belediye başkanlıklarında da yer ve söz sahibi olmalılar. Kadınların bu konudaki çabalarını da yaptığımız toplantılarda görüyorum. Kadınlar memleketlerine, geleceklerine sahip çıkmak istiyorlar ve yerel yönetimlere dahil olmak istiyorlar. Yani kadınlarda ciddi bir hareketlenme var.

SİYASETTE KADIN ARTARSA DAHA GÜZEL BİR ÜLKE OLURUZ

Bu çalışmanın daha önceki çalışmalarınızdan farkı nedir?

Bu çalışmamızda daha örgütlüyüz. Yerel yönetimlere ciddi bir kadın yönelimi var. Bana gelen başvurularda da buna şahit oluyorum. Özellikle muhtarlıklara aday kadın sayısı artmış durumda. Bu kadınlara yer açmak beni de çok mutlu eder. Kadın sayısı siyasette arttığında daha güzel bir ülke olacağız, kadınlar bu ülkenin yönetimine ortak olduğunda birçok sıkıntı çözülecek. Çünkü kadın vicdanı başkadır. Kadınlarla refaha ulaşacağımızı düşünüyorum. Zaten bu inançla yola çıktım. Bu ülkenin geleceği kadınların elinde, bu karanlık gidişe dur diyecek olan kadınlardır, aydınlık geleceğe kararlılıkla yürüyoruz ve gücümüze inanıyoruz, kadınlarla birlikte güçlüyüz. Biz ayrıcalık istemiyoruz, eşitlik adalet istiyoruz. Kadınların siyasette söz sahibi olmadığı bir ülkeyi görüyoruz işte. Genel seçimlerdeki parlamentodaki kadın oranında bir düşüş var.

Siyasette kadın oranının düşmesinin nedeni sizce nedir?

Erk yapının kadına yer vermemesi en büyük sebeplerden. Ülkemizdeki her parti aynı erk yapıya sahip. Eğer parlamentoda kadın oranı yüzde 50 olsaydı bu ülke böyle mi yönetilirdi. Parlamentodaki kavgalar, eril ve ayrıştırıcı dil asla yaşanmazdı. Hangi partiden olursa olsun bu eril dil ve erk yapı siyasetteki kadın oranını düşürdü. Aslında bu çağrıyı ben tüm partilere yaptım. Tüm partilerde kadın oranı yüzde 50 olmalı.

Siyasette atılması gereken somut adımlar neler?

Kadın temsiliyetinin hak ettiği yeri bulmasını istiyorum. Her partide meclis üyeliklerinde birinci sıranın kadınlara verilmesini istiyorum. Devamında fermuar sistemi uygulanmalı.

Fermuar sistemi nedir?

Fermuar sistemi bir erkek bir kadın, bir erkek bir kadın şeklinde sıralanması anlamına geliyor.

Kadınların iş hayatında yaşadığı sıkıntılara da değinecek olursak neler söylersiniz?

Kadınlar iş hayatında da ciddi sıkıntılar yaşayabiliyor. Eğer yerel yönetimlerde kadın temsiliyeti bizim hayal ettiğimiz gibi gerçekleşirse, kadın istihdamının da yeterli olabileceğini düşünüyorum. Bir kadın bir kenti yönetiyorsa, orada kadınları sosyal hayata çekecektir ve kadın sorunlarına yönelecektir. Bu nedenle kadın temsiliyetine ihtiyaç var demektir.

Ülkemizde çocuk doğuran ve çalışan kadınların yaşadığı sıkıntılar da çok fazla bununla ilgili neler söylersiniz?

Çocuk doğurmak, analık bambaşka bir şey evet ama bu demek değil ki çocuk doğurduktan sonra anneler eve kapanacak ve sosyal hayatın içinde olmayacak. Örneğin kreşler açılmalı, iş merkezleri açılmalı, belediyecilik bünyesinde kadının hayatını kolaylaştıracak projeler gerçekleştirilmeli. İktidar kadın eve kapansın istiyor. Çocuk doğuran çalışan annelere 6 aydan 2 yıla kadar ücretsiz izin veriyorlar. Oysaki kadınların hem çalışabileceği hem de çocuklarına vakit ayırabileceği orijinal projeler hayata geçirilebilir. Bizim ülkemizde ve halkımızda bu potansiyel gayet tabii var.

Kadınlar için endişeli misiniz?

Maalesef ki bu ülkede şu an kadınlar adına ciddi endişelerim var. Bunu parlamentoda gerileyen kadın sayısından da anlamak mümkün. Bu nedenle mücadele ediyorum ve bu mücadeleyi örgütlü bir şekilde sürdürmek istiyorum.

Editör: Haber Merkezi