Geçtiğimiz Cuma günü KHK ile ihraç edilen Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'den Dr. Cenk Yiğiter, dün Ankara Adliyesi'nde savcıya ifade verdi. İfade işlemlerinin ardından serbest bırakılan Yiğiter için Mülkiyeliler Birliği'nde düzenlenen basın toplantısında, 'Siyasetin akademiyi hukuk sopası ile dövmeye çalışması' denildi.

CHP'LİLER DE TOPLANTIDAYDI

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'den KHK ile ihraç edilen Dr. Cenk Yiğiter'in geçtiğimiz Cuma günü gözaltına alınmıştı. Yiğiter dün Ankara Adliyesi'nden savcıya ifade verdi. İfade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Yiğiter, savcıya ifade vermeden önce ona destek olmak için Mülkiyeliler Birliği'nde düzenlenen basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Eğitim Sen Ankara 5 Nolu Üniversiteler Şubesi'nin düzenlediği basın toplantısına CHP milletvekilleri İlhan Cihaner, Aykut Erdoğdu ve Selin Sayek Böke'nin yanı sıra Mülkiyeliler Birliği Başkanı Dinçer Demirken, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Halkevleri Genel Başkanı Dilşat Aktaş, siyasi parti temsilcileri, akademisyen arkadaşları ve Yiğiter'in avukatı katıldı.

'BİZLERE GÜÇ VERMİŞTİR'

Basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen 5 No'lu Şube Başkanı Meltem Kayıran, emniyet sorgusunda üyeleri Yiğiter'e 2-3 yıl önce katıldığı hak arama mücadelelerine ilişkin sorular yönetildiğini ifade ederek, 'Yiğiter bu topraklarda yetişmiş önemli bir hukukçudur. Bugüne kadar suç işleyenlerin karşısında her hukukçunun yapması gerektiği gibi yüksek sesle itirazlarını, eleştirilerini dile getirmiştir. Her akademisyenin yapması gerektiği gibi bilgisini ve düşüncelerini toplumla paylaşmaktan bir an olsun geri durmamıştır, bu nedenle ihraç edilmiştir. Bu özellikleri nedeniyle birilerini rahatsız ederken, yine aynı özellikleri nedeniyle birçok insana örnek olmuş, bizlere güç vermiştir' diye konuştu. Yiğiter'in şubelerinde yöneticilik dahil birçok görev üstlendiğini hatırlatan Kayıran, 'İnsan- toplum- doğa yararına üniversite mücadelemizin ve sendikal ön saflarında yer aldı. Yiğiter'in tutum ve davranışlarından suç yaratmaya çalışanlar unutmamalıdır' dedi.

'SOMUT BİR DELİL, SUÇ GÖREMEDİK'

Toplantıda Yiğiter'in durumu hakkında bilgi veren Avukat Ayşen Akçay Senem, Yiğiter'in selamlarını aktararak, emniyet sorusuyla ilgili, 'Bir biriyle ilgisi olmayan ve çoğunluğu sosyal medya paylaşımlarından alınmış ifadeler suç unsuru yaratmak için dosyaya konulmuş. Bunlar tek tek sorgulandı. Tarih olarak uyuşmayan ve insanın gerçekten kalbini zedeleyen toplumsal olaylardan sonra söylediği pek çok şeye karşı suç unsuru yaratılmaya çalıştığını gördük' diye konuştu. Savcılık aşamasında da aynı soruların tekrar edileceğini tahmin ettiklerini aktaran Akçay, 'İhraçlardan sonra Anayasal hak çerçevesinde Eğitim-Sen'in düzenlediği eylemler bir suç unsuruymuş gibi sorgulandığını gördük. Dosyada kısıtlama kararı olduğu için diğer argümanları göremiyoruz. Somut bir delil, suç göremedik, dosyada' dedi.

'BUNUN SÖZÜNÜ YİTİĞER'E VERMELİYİZ'

Yiğiter'e destek olmak için toplantıya katılan CHP İzmir Milletvekili Selin Seyek Böke, 'Yiğiter bir birey olarak susturulmaya çalışılıyor. Bizlere düşen üniversiteleri o dört duvarın dışına taşımaksa, bizlere düşen siyaseti Meclis'in dört duvarı sıkıştırmaya çalışan anlayışın yerine siyaseti Meclis'in içinde ve dışında büyüten bir demokratik katılımcılığı yeşertmek. Bunun sözünü Yitiğer'e vermeliyiz' dedi. CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Yiğiter'in 18 aydır partilerinin gönüllü danışman ekibi içerisinde yer aldığını hatırlatarak, 'Siyasetin akademiyi hukuk sopası ile dövmeye çalışması ülkenin kurumsal yapısına ciddi şekilde zarar veriyor. Bu ülkenin halkına yakışmıyor' diye konuştu. CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, 'Türkiye'de akademik ve sendikal özgürlüklerden uzaklaştırılmaya çalışılıyor. Umuyorum Cenk'le yapılan bu dayanışma, Cenk gibi milyonların da sesi olur' ifadesini kullandı.

Editör: Haber Merkezi