Çevre

Plansız turizm kültür havzalarının dokusunu bozdu

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) plansız turizmin belirli bölgelerde yaşanan aşırı yoğunluk nedeniyle, bazı kültür havzalarının dokusunun bozulmasına neden olduğu tespiti yaptı.

27 Eylül Dünya Turizm Günü kapsamında “Sürdürülebilir Turizm Çağrısı” yapan vakıf, turizmin sadece ekonomik bir faaliyet olmadığını, doğayı ve kültürel varlıkları koruyarak toplumsal bir sorumluluk olduğunu belirterek, tüm paydaşları sürdürülebilir turizm ilkeleri çerçevesinde davranmaya davet ettiği açıkladı.

ÇEKÜL’den yapılan açıklamada ‘’Turizm, ülkemizin önemli gelir kaynaklarından biri ancak bu kaynağı gelecek kuşaklara aktarabilmek için sürdürülebilirliği ön planda tutmalıyız" denildi. Açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Turizm, ekonomik büyüme için önemli bir sektör olsa da, kontrolsüz ve plansız bir şekilde yapıldığında, doğal ve kültürel mirasımıza ciddi zararlar verebiliyor. Tarihi kentlerimizdeki aşırı kalabalık, doğal alanlardaki tahribat ve kültürel kimliğin kaybolması gibi sorunlar, sürdürülebilir turizmin önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Dünya Turizm Günü'nde, tüm paydaşları sürdürülebilir turizm için harekete geçmeye davet ediyoruz."

Kontrolsüz ve plansız turizm zarar veriyor

Açıklamada, kontrolsüz ve plansız turizm faaliyetlerinin doğal ve kültürel değerlere zarar verdiğine dikkat çekilerek “Kimlikli kentlerimiz, doğasıyla birlikte korunduğunda ancak geleceğe taşınabilir. Plansız turizm nedeniyle yaşanan aşırı yoğunluk, bazı kültür havzalarımızın dokusunun bozulmasına neden oluyor. Tüm paydaşlar sürdürülebilir turizm ilkelerini gözetmeli. Turizm sosyal ve kültürel yapıya doğrudan etki eder. Bu nedenle popülist yaklaşımlardan uzak durulmalı ve uzun vadeli sürdürülebilir planlamalarla Anadolu’nun zengin mirası korunmalıdır” değerlendirmesi yapıldı.

Tüm paydaşları sürdürülebilir turizm için harekete geçmeye davet eden Vakıf, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) sürdürülebilir turizm ilkelerinin ivedilikle hayata geçirilmesini istedi.