Ebru APALAK
TED Üniversitesi (TEDU), 18. Ulusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) Öğrencileri Kongresi'ne ev sahipliği yaptı. "Gençlerden Geleceğe: Zor Zamanlarda Psikolojik İyi Oluş" temasıyla TEDU, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği ile Psikolojik Danışman Öğrenci Konseyi'nin düzenlediği kongreye 66 üniversiteden 400 kişi katıldı. Kırk sekiz bildirinin sunulacağı, 11 akademisyenin 14 konferans vereceği ve 32 çalıştayın düzenleneceği kongre, 17 Eylül'de sona erecek.

DR. YILMAZ: PDR EĞİTİMİNİN NİTELİĞİ TOPLUMSAL İYİLEŞMEYİ SAĞLAYACAK

TEDU Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Olcay Yılmaz açılış konuşmasında pandemi ve deprem gibi olaylar nedeniyle "zorlayıcı zamanların günlük yaşamın bir parçası olduğunu" söyledi. Eğitim kurumları ve camiasının günlük yaşamı "sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek ve gelecekte olası benzer hadiselere karşı önleyici tedbirler alabilmek amacıyla psikolojik sağlamlığımızı korumak durumunda" olduğunu belirtti. 

Dr. Yılmaz, TEDU ile Türk Eğitim Derneği için psikolojik danışmanların ve PDR eğitiminin önemini aktardı. Üniversitenin en çok mezun verdiği alanlardan birini PDR programı olduğunu kaydetti. PDR eğitiminin niteliğinin toplumsal iyileşmeye yol açabileceğine dair şöyle konuştu:

"İnanıyorum ki örgün eğitim sistemindeki kalite artışı toplumsal bağlamda da iyileşmeye yol açabilecektir. Bu anlayış ve düşüncelerle, gerek üniversitemiz genelinde gerekse de psikolojik danışman eğitiminin önemli bir kaynağı olan PDR programı özelinde, ileriye doğru atılacak her bir adımın yansıması toplumsal düzeyde çok daha uzun mesafelerle yer bulacaktır."

"MASKEYİ ÖNCE KENDİNİZE TAKMANIZ GEREKİYOR"

Kongrede açılış konuşmalarının ardından konferanslar verildi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Erdur Baker, Türkiye'nin afet ve krizler ülkesi olduğunu söyledi. Psikolojik danışmanların stres kaynaklarının diğer mesleklerinkinden farklı olduğunu dile getiren Baker, danışmanların öz bakımının önemine dikkat çekti. Danışmanlara stres kaynaklarını belirleyerek kendilerine özgü öz bakım stratejileri geliştirmelerini önerdi. Kriz dönemlerinde "Maskeyi önce kendinize takmanız gerekiyor ki başkalarına faydanız olsun" dedi.

Editör: Sezer Ç.