Pamukta yaşanan sıkıntılara ilişkin değerlendirme yapan Karakaş, Aydında yaşanan kuraklık sorunu karşısında 1990’lardan kalma sulama modelinin olduğunu dile getirdi. Karakaş, “Yetersiz yağışlar ve 1990 yılından kalma sulama modelinin kullanılması çiftçiyi mahvediyor. Pamuk çiftçisi rekolte kaybından şikayetçi. Maliyeti 27 ile 28 lira arasında olan pamukta serbest piyasa fiyatları 19-20 lira seviyelerinde” ifadelerini kullandı.
“BAKANLIĞIN ÇİFTÇİYE YAPTIĞI VİCDANSIZLIK”
Karakaş pamuğun kilosunda 1,6 lira olan prim desteğinin planlı üretim modeli çerçevesinde yaklaşık 1 liraya düşürüldüğünü hatırlatarak, üretime ve üreticiye destek verilmesini istedi. Pamuk alım fiyatları için uyarıda bulunan Ömer Karakaş, şunları söyledi:
“Pamukta üretim maliyetleri dikkate alındığında alım fiyatı 35 TL’nin üzerinde olmalı ki çiftçimiz kazanabilirsin. Tüccar ise pamuğu 19-20 TL bandında satın alıyor. Pamuk çiftçilerinin desteğe ihtiyacı var. Çiftçimizin bin bir emekle ürettiği pamuk zararına satılıyor. Biz tarım ülkesi iken şimdi çiftçisini zarara sokan ülke haline geldik. Neredeyse her yıl 1 milyon ton pamuk ithal ederek yurt dışındaki çiftçilere 2 milyar dolar ödüyorlar. Pamuk ihracatı yapmak yerine kendi çiftçimizi desteklesek hem üreticimiz kazansa hem de ithalat akışımızı arttırsak daha iyi olmaz mıydı? Pamuk üreticisi desteklenmesi gerekirken iktidar ve Tarım Bakanlığı yeni bir destekleme modeli açıkladı. Planlı üretim adı altında tarım ürünlerinde uygulanan prim ödemeleri kaldırıldı, mazot ve gübre desteği neredeyse sıfırlandı. İktidar artık elini çiftçinin cebinden çekmeli. Aydında zaten kuraklık ve sulama sorunu var, çiftçiye mazot gübre desteği yeterli denebilecek seviyede verilsin.”