Türkiye’nin genç nüfusuyla, konumuyla, 4,5 saatlik uçuş mesafesinde 1,5 milyarlık nüfusa, 58 ülkeye ve 21,5 trilyon dolarlık pazara erişebilen olağanüstü potansiyele sahip bir ülke olduğunu dile getiren Öztrak, bunun için istatistiklere takla attırmaya, suni ligler tanımlamaya gerek olmadığını söyledi. Öztrak, “Sorun, kötü yönetim nedeniyle Türkiye’nin gücünün refah olarak milletimize yansımaması, aslen milletimize ait olan zenginliğin faiz lobilerinin, yandaş müteahhitlerin ve rüşvet çetelerinin cebine akmasıdır” dedi.

Türkiye’nin kötü yönetildiğini, bu nedenle elindeki çok büyük imkanlara rağmen refah liginde değil, Sefalet Liginde zirveye oturduğunu belirten Öztrak, 10 yıllık patinajın ardından ancak 2013’teki seviyesini yakalayabildiğini kaydetti. Öztrak, “Ama bunun da milletimizin büyük çoğunluğuna bir faydası yok. Çünkü gelir son derece adaletsiz dağılıyor. Dünyada, enflasyonun en yüksek olduğu 6, gıda enflasyonunun en yüksek olduğu 4 ülkeden biriyiz. Öyle ki Türkiye, Üyesi olduğu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) içerisinde gelirin en adaletsiz dağıldığı iki ülkeden biri… Nüfusu 85 milyonu, kişi başına geliri 13 bin doları geçen ülkeler liginde 18 ülke var. Bu ligde beraber yarıştığımız ülkeler arasında; Pakistan, Nijerya, Bangladeş, Filipinler, Etiyopya, Vietnam, Kongo, İran da yer alıyor. Türkiye yıllardır bu ülkelerin önünde yer alıyor. Erdoğan buradan kendine bir başarı hikayesi yazmaya çalışması abesle iştigaldir” değerlendirmesi yaptı.

Kuru tutarak geliri dolar cinsinden yüksek gösteriyorlar

Son olarak, ihracatçının nefesini kesen, başka ülkelerin ihracatçısını destekleyen, “Kura yaslanarak enflasyonu düşürme” stratejisi uygulandığını belirten Öztrak, “Böylece dolar cinsinden kişi başına geliri, TL cinsinden gelirden daha hızlı artırabilirsiniz. Ama bunun millete faydası yoktur, büyümenin önünü keser, sürdürülebilir değildir. Daha önce defalarca bunu yaşadık” dedi.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU