Başkentliler, Kitapça'da kahve kokusu eşliğinde kitap okumanın keyfini yaşıyor. Sessizliğin ve naifliğin buluştuğu bu ortamda huzur içinde kahve ve çayınızı yudumlayabiliyorsunuz. Merdivenlerden yukarıya çıkıldığında kafenin her bir köşesinde ders çalışmak ve kitap okumak isteyenler için alternatif ortamlar oluşturulmuş. 'Kitapça' bir yandan kitap okuyan, bir yandan günlük gazeteleri karıştırıp kahvesini çayını yudumlayan insanların geldiği ve herkesin kendi halinde olduğu bir mekan Paranız yoksa bile dert etmeyin. 'sonra verirsin' ya da 'ikramımız olsun' geleneğinin hayat bulduğu ender mekanlardan birisi. Kitapça, Ankara'daki en eski kitap kafelerden biri olma özelliğini taşıyor. Ankara Kızılay'da iki şubesi bulunan Kitapça, Konur Sokak ve Bayındır Sokak'ta misafirlerini ağırlıyor. Kitapca, Ankara'da kitapkahve-sohbet tarzında bir mekan arayanlar için oldukça iyi bir seçenek. Yaz döneminde ön ve arka bahçenin yanısıra içerisi iki kattan oluşuyor. Kitapça, 2001 yılından beri hizmet vermesiyle Ankara'daki en eski kitap kafelerden biri olma özelliğini sürdürüyor. Kitapça'yı tercih edenler genelde lise ve üniversite öğrencileri oluyor.

İLKİ 2001 YILINDA AÇILMIŞ

İlk şubelerini 2001 yılında Konur Sokak'ta actıklarını belirten Tayfun Şen, ikinci şubelerini ise Konur Sokağın gürültüsünden kaçmak için 2016 yılında Bayındır Sokak'ta hizmete soktuklarını ifade etti. Sakin yer aradıkları için Bayındır Sokağı tercih ettiklerini belirten Şen, 'Tavla ve oyun bu mekanda yok. Gelen insanlar ya sohbet ederler ya ders çalışırlar ya da kitap okurlar. Bu üç şeyin yapılabilmesi için ortamın sessiz olması gerekiyor' dedi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü'nden mezun olan Şen, 18 yıldır cafe işletmeciliği yaptığını söyledi. Aslen Samsunlu olan Şen, 'İçeriye girdiğinizde gözünüze sınava hazırlanan öğrenciler, kulaklıkla müzik dinlerken kafasını kitabına gömen ya da sessiz bir fısıltıyla konuşan gençler çarpabilir.' diye konuştu. Kitapça'nın yemek ağırlıklı bir mekan olmadığını belirten Şen, burada daha çok aparatif yemeklerin bulunduğunu ifade etti. Yaz kış arka ve ön bahçeyi kapatmadığını ağırlıklı olarak yeşillendirme çalışmaları yaptıklarını belirten Şen, özellikle mekanın sakinliğini bozmamaya çalıştıklarını söyledi. Sohbeti ve ders çalışmayı bölmeyecek bir müzik tercih ettiklerini belirten Şen, Konur Sokak'ta açılan ilk şubenin bir çivisinin bile değişmediğini insanların yıllar sonra geldiğinde mekanı aynı bulduğunu ve zamanın bu mekana işlemediğini görmesi insanları mutlu ettiğini kaydetti.

BURADA PARA ÇOK ÖNDE DEĞİL

Normal bir cafe işletmesi olmadıklarını ifade eden Şen, şöyle konuştu: 'İnsanlar ilk geldiğinde menü bırakılır ve daha sonra insanlar rahatsız edilmez. Burada, normal bir kafedeki gibi ne kadar kazanabilirim derdi yoktur. Onun için kirası ucuz yerlere doğru kayarız. Bu nedenle bu mekanda para çok önde değil. Burası Ankara'nın gizemli mekanı. Maharetli ellerden ve orijinal fikir üreten beyinlerden oluşan bir ekibi var. Mekan hem sessiz hem de ders çalışan öğrenciler için özel bölümleri var. Öğrenciler hem sohbet ediyor hem de ders çalışıyor.'

Editör: Haber Merkezi