Anka Filarmoni nedir anlatır mısınız?

Anka Filarmoni Orkestrası, müziğin uygulama alanlarında lisans, lise ve ortaöğretim düzeyinde eğitimini tamamlamış ya da halen eğitimini devam ettirmekte olan, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı, Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Okulu, Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğrenci veya mezun öğrencilerden oluşan profesyonel nitelikli karma bir yapılanmadır. 8 Kasım 2018 tarihinde 50 kişilik bir kadro ile kurulmuş ve prova çalışmalarını sürdürüyor. Oluşum çatısı altında Yönetim Kurulu, Disiplin Kurulu, Basın Yayın Kurulu gibi merkezi bölünme ve iş dağılımı yaparak kişisel görevleri ilke edinen bireyleri teşvik etmiştir. Çatısı altında bir diğer oluşum olarak adlandırabileceğimiz; Koro Anka 'Polifonik Çok Sesli Korosu'', Anka Brass, Trio Anka, Anka Quartet ve Anka Oda Orkestrası birimleri ile de çalışmalarına devam ediyor.

Orkestranızın amaçları neler?

Genel olarak imkanlar dahilinde, Ankara ili ve çevre illerde eğitim görmekte olan öğrencileri gelişmelerine ve sanat hayatlarına renk katabilme görevini ilke edindik. Bunun yanı sıra orkestramız yenilikçi ve profesyonellik çatısı altında kendi içinde solist çıkartarak orkestra üyelerini geliştirmek ve tanıtmak için girişimler de bulunmuş, olabilirse sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yaparak sosyal dayanışma toplumsal birliği sağlamak ve toplumun müzikal estetik anlayışının zenginleştirilmesine katkıda bulunmak amacını da taşıyor. Çalışmalarını konserler -kayıtlar yoluyla halka duyurmak ve ilham verici bir topluluk olmakla birlikte yardıma ihtiyacı olan ve ulaşılmayı beklenen yerlere yardım eli olmak ve dayanışma sağlamak da ilkelerimizden. Her yaştan bireyi çatısı altında bulunduran Anka Filarmoni Orkestrası 4 Ocak 2019 Cuma günü Bilkent Üniversitesi Konser Salonun da Prömiyer Konseri ile kendini sanat camiasında ve toplumsal kitle arasında korosu ve orkestrası ile birlikte yerini almak için hazırlanmaktadır. Prömiyer konserin de F. Schubert Symphony no:8, L.W.Bethoveen Cariolan Uverturesi ve Sibelius Finlandia ''Koro&Okrestra'' eserleri ile bir temsil gerçekleştirilecek. Bu konserin ardından sömestr tatilinin geçmesi ile birlikte ikinci konserini daha sonra ise Eskişehir, Antalya, Sinop, Samsun ve bunun gibi birkaç şehirde bahar turnesi planlarını listeledik.

Ankara Filarmoni Orkestrası fikri kimler tarafından oluşturuldu?

Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Bölümü Bando Şefliği sanat dalı çatısı altında, Orkestra Şefliği ve Orkestra alanında gelişmeyi ilke edinmiş profesyonelleşme düşüncesi ile okul öğrencilerinden bir ekip oluşturduk ve bu ekiple birlikte orkestrayı kurduk.

GELİŞİME ÖNCÜ BİR GİRİŞİM

Neden böyle bir oluşuma ihtiyaç duydunuz?

Sanat ve yaratıcılık eğitiminin ön planda tutulduğu ıraksak düşünmenin geliştirildiği, her öğrenci ve yetişkinin kişisel gelişimi ve eğilimleri paralelinde yönlendirilmeye çalışıldığı güvenilir bir ortama ihtiyaç olduğunu düşündük ve bizlerde profesyonel nitelikli ileri bakış açısı olan arkadaşlarımız ile bir araya gelerek içimizdeki yetenekleri ön plana çıkarma ilkesi ile solist olanağını sunabilmek ve gelişebilmek adına böyle bir oluşuma ihtiyaç duyduk. Bizlerin de ihtiyacı olan tek şey gelişimlerimize öncü olabilecek bir girişimdi. Aslında herkesin böyle bir oluşuma ihtiyacı olduğunu ve benimsediklerini fark etmemiz ve oluşumundan bir süre sonra anladık ki bu orkestra da bulunan her bireyin farklılık katabilecek deneyimlere ihtiyaç duyduğunu ve bu yol da gayret ve çaba gösterdiklerini görmek bizlere 'iyi ki' diyebilmeyi sağladı.

Beklentileriniz nelerdir?

Evrensel sanat çerçevesinde çağdaş ve klasik dönem müziklerini farklı kitlelere aşılamak ve bu uğurda profesyonelleşmenin yanı sıra, kendi içimizdeki profesyonel nitelikli ve nitelikli olma yolunda ilerleyen orkestra bireylerinin çeşitli masterclass, çalıştay, bienal vb. gibi organizasyonlarına olabilirse referans olarak katkı sağlayabilmek en büyük hayallerimizdendir. Orkestra üyelerinin gelişmeleri adına onları solist olarak tüm ülke çapında duyurmayı ve aynı zamanda gelişmesini hedef alarak imkanlar dahilinde, Ankara ili ve çevresinde ki çeşitli konservatuar öğretim üyeleri ve öğrencilerine orkestra sanatçılığı, bestecilik, yorumculuk ve şeflik tecrübelerini geliştirmek adına, profesyonel nitelikli bireyleri müzik camiasına kazandırmayı, müzikteki yenilikleri desteklemeyi ve toplumun müzikal estetik anlayışının zenginleştirilmesine katkıda bulunabilmek en önemli hedeflerimizdendir. Bunun yanında ilham verici bir topluluk olmakla birlikte yardıma ihtiyacı olan ve ulaşılması beklenen yerlere yardım eli olmak ve gerek sivil toplum kuruluşları ile gerek sosyal sorumluluk projeleri ile toplumsal dayanışmayı sağlayabilmek de beklentilerimizdir.

EN BÜYÜK SIKINTIMIZ BÜTÇE

Anka Filarmoni Orkestrası ile ilgili yaşadığınız herhangi bir sıkıntı oldu mu varsa nedir?

Orkestra oluşumu sırasın da herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadık. Aslında sorunlar orkestra oluştuktan sonra ortaya çıktı. Örneğin konser salonunun yanı sıra salon kiraları inanılmaz geniş bir bütçeye hitap ediyor ve öğrenci oluşumu bir orkestra için oldukça büyük bir sıkıntı olarak karşımıza çıkıyor. Yakın zaman içerisinde gerçekleştirmeyi düşündüğümüz tanıtım ve bahar konserleri başlıklı şehirlerarası turne oluşumları ile yolumuza devam edeceğiz ve bu noktada ulaşım ve konaklamada sıkıntılar ile karşılaşabileceğimiz aşikar, bu uğurda da destekçi olarak gerek maddi gerek manevi olan kurum ve kuruluşlara ihtiyaç duymaktayız. Tek sıkıntımız budur. Onun dışında güncel olan bir sıkıntımız yok.

50 KİŞİLİK BİR KADRO

50 Kişilik bir kadronuz var ama size katılmak isteyen yüzlerce öğrenci ve mezun olursa onlar nasıl katılacak ?

Orkestra prensibi olarak edindiğimiz tek ve öncü olarak bildiğimiz ilke profesyonelleşmek olduğu için yeniliğe ve yenilikçi girişimlere her zaman açığız ve gruplara ayırdığımız zaman ekstra sınırlandırdığımız bir kadro sayısı yok. Gelişimlere açık olan her bireye öncü olmaya hazırız. Ancak solist olarak aramıza katılmak isteyen bireyler için belirttikleri alanlarla alakalı olarak danışmanlarımız ve en önemlisi öğretmenlerimiz ve orkestra üyelerimizden oluşan komisyon ile solist alımlarını yapmaktayız.

Size yardımcı olan hocalarınız var mı? Kadro oluşumun da size katılmak isteyenleri neye göre seçtiniz ya da seçeceksiniz?

Evet bizlere yardımcı olan öğretmenlerimiz mevcut, aslına bakarsanız orkestra fikrimizi ilk olarak kendi okul öğretmenlerimize danışarak, önce onların desteklerini alarak ardından da Ankara ilindeki diğer konservatuarlardaki öğretmenlerin destekleri ile bu oluşuma girdik. Düzenli olarak müsaitlik durumlarına göre provalarımıza konuk ediyor onlardan da tüyo ve yardımlar alıyoruz. Bu da bizim işimize ve gösterdiğimiz çabalara öncü oluyor. Genellikle kadro oluşumlarında bestecinin yazdığı eserdeki gruplara göre orkestra şeması oluşuyor. Yaylı grubu birbirlerine dengeli olarak yapılandırılıyor, üflemeli grubu da orkestra sayısına nazaran ikişerli olarak orkestra sıralarında yerlerini alıyor

Editör: Haber Merkezi