Uçan Süpürge Vakfı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü kapsamında 'Kız Çocukları Şenliği' düzenliyor. Konserler, çocuk atölyeleri ve film gösterimlerinin olduğu şenlik; Gençlik Parkı Tiyatro Salonu'nda yapılacak. Şenlik için Mamak, Pursaklar, Sincan belediyelerinin önünden de saat 12:00'de otobüsler kaldırılacak. Şenlikle kız çocuklarının, eğitime ve mesleğe yönlendirilirken cinsiyetçi kalıplar yerine yetenekleri ve hayalleri doğrultusunda seçimler yapmalarının sağlanması hedefleniyor. 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nün Birleşmiş Milletler tarafından kız çocuklarının cinsiyetlerinden ötürü maruz kaldığı eşitsizlik konusundaki farkındalığın artırılması amacıyla böyle bir günü ilan etiğini ifade eden Festival Koordinatörü Nuray Türkmen, Uçan Süpürge olarak amaçlarının 11 Ekim'in toplumsal olarak kabul görmesi ve kız çocukların cinsiyetlerinden dolayı maruz kaldığı eşitsizliğin ortadan kalkması olduğunu söyledi. Türkiye'de eğitime ve sağlığa erişim, yaşama hakkı, toplumsal cinsiyet rollerine hapsedilme ve istismar gibi pek çok konuda ayrımcılık yaşandığını ifade eden Türkmen, 'Her ne kadar 'herkes için eğitim hakkından bahsedilse de farklı cinsel yönelimlere ve cinsel kimliklere sahip çocuklar yine görmezden gelinmeye devam ediyor. Biz bu şenlikle bu yargıları kırmak için bir adım attık' dedi.

60 KADIN BİR ARAYA GELDİ

Türkmen, yakın zamanda kadın örgütleri ve kadın örgütlenmesini önemseyen kadınlarla 'Yerel yönetimlerle kadın örgütlerinin ilişkisi nasıl olmalı?', 'Yerel yönetimle birlikte neler yapılabilir?' ve 'Kadın örgütlerinin geleceğe yönelik ihtiyaçları' başlıkları altında toplantı yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu: 'Uçan Süpürge toplantıda 60 kadını bir araya getirdi. Toplantıya, yerel yönetimlerden, STK'lardan ve bireysel katılan kadınlar vardı. Amaç, yerel yönetimler ve kadınlar örgütleri arasında işbirliğini sağlamak. Uçan Süpürge Vakfı daha çok Kadın Filmleri Festivali ile görünüyor ama en önemli dertlerinden birisi de kadın örgütlenmelerinin güçlenmesi. O yargının kırılmasını istedik. Festival için 5-6 ay çalışılıyor ama festivalin dışında Uçan Süpürge Vakfı'nın yaptığı birçok etkinlik var. Erken yaşta zorla evliliklerle ilgili birçok çalışma yapılmış, kadın örgütlenmeleri ve yerel gazeteciler ağı oluşturulmuş. Kız çocukları ile ilgili çalışmalar da bunlardan bir tanesi. 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü çok bilinmiyor. Bu nedenle, toplumsal farkındalık yaratılması gerekiyor.'

ŞENLİK GENÇLİK PARKI'NDA

Türkmen, şenlikte müzik, resim ve felsefe atölyelerinin olduğunu yarın saat 13:00'dan 18:00'a kadar şenliğin süreceğini kaydetti. Çankaya Bölgesinde çocuklara yönelik birçok etkinlik, festival ve şenliklerin yapıldığını ama diğer ilçelerde bu içerik ve minvalde etkinliklerin olmadığını belirten Türkmen, şenliğin Gençlik Parkı'nın içerisinde olması nedeniyle birçok sosyo-ekonomik düzeyden çocukların bir araya geleceğini söyledi. Türkmen, böyle bir şenlikte Uçan Süpürge Vakfı'nın yer almasının ve çocukların böylesi nitelikli şenliklerin için de olmasının çok önemli olduğunu anlattı.

KADINLAR İÇİN FİLM GÜNLERİ

Türkmen, bu arada Mülkiyeliler Birliği ve Uçan Süpürge Vakfı'nın iş birliğiyle hayata geçirilen ve kadınların sinema alanındaki emeklerini görünür kılmayı amaçlayan Kadın Filmleri Günleri'nin Kasım ayı sonuna kadar her pazar akşamı 18.30'da Mülkiye Kültür Merkezi'nde gerçekleşeceğini de söyledi. Kadın Filmleri Günleri kapsamında 13 Ekim-24 Kasım 2019 tarihleri arasında sadece kadın sinemacıların filmlerinden oluşan yedi filmlik bir seçki gösterileceğini ifade eden Türkmen, filmlerin orijinal dilinde ve Türkçe altyazılı izlenebileceğini söyledi. Türkmen, 'Bu etkinliğin amacı kadınların sinemadaki emeğini görünür kılmak. Film sonraları söyleşiler de olacak. 13 Ekim'de başlayacak olan etkinlik 'Chuskit' filmi ile başlayacak. 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü nedeniyle bu filmi seçtik. Cuhuskit, bir genç kızın hikayesini anlatıyor. Genç kız, geçirdiği bir kazanın ardından belden aşağısının felç kalmasıyla okula gidemez. Büyük babasısın yanında dört duvar arasında bir hayata mahkûm olur. Filmin konusu oldukça çarpıcı.' ifadelerini kullandı.

KADINLAR UÇAN SÜPÜRGE'DE BULUŞACAK

Ayrıca, 16-21 Ekim tarihleri arasında Dünya Kadın Yürüyüşü'nün Koordinasyon toplantısının Uçan Süpürge Vakfı'nda olacağını ifade eden Türkmen, pek çok ülkeden gelen kadınlarla bir arada olacaklarını belirtti. Çankaya Belediyesi'nin desteklediği bir resepsiyonun da olacağını ifade eden Türkmen, 'Uluslararası ayağı olan kadın örgütlenmelerini güçlendirme amacıyla oluşturulan bir etkinlik.' dedi.

BÜYÜKŞEHİR İLE İŞBİRLİĞİ

Uçan Süpürge Vakfı'nın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile görüştüğünü belirten Türkmen, Yavaş'ın bütün etkinliklere açık olduğunu ve Uçan Süpürge ile işbirliği içinde olacaklarını ifade ettiğini söyledi. Programda Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası'nın çocuk şarkıları söyleyeceğini belirten Türkmen etkinlikte atölye çalışmaları, film gösterimleri, dış mekan çocuk oyunlarının olacağını atölye çalışmalarına katılmak istemeyen çocuklar içinde dış mekanda halat çekme, çuval yarışı, 9 taş gibi pek çok geleneksel çocuk oyunları olacağını belirtti.

FİLM GÜNLERİ BAŞLIYOR

Katılımın ücretsiz olduğu Kadın Filmleri Günleri'nin programı şöyle:

13 Ekim: Chuskit (2018, Hindistan) – Yönetmen: Priya Ramasubban – 90′

20 Ekim: Panoptic (2017, Lübnan) – Yönetmen: Rana Eid – 69'

27 Ekim: Kazım (2018, Türkiye) – Yönetmen: Dilek Kaya – 85'

3 Kasım: Öpücük Sokağı (2017, Meksika) – Yönetmen: Caro Duarte – 104′

10 Kasım: Pause (2018, Kıbrıs/Yunanistan) – Yönetmen: Tonia Mishiali – 96'

17 Kasım: Kadınlar Ülkesi (2019, Türkiye) – Yönetmen: Şirin Bahar Demirel – 52′

'Halkın cebinden elinizi çekin, zamlar geri alınsın' 24 Kasım: Void (2013, Lübnan) – Yönetmenler: Maria Abdel Karim, Christelle Ighniades, Naji Bechara, Zeina Makki, Jad Beiruty, Tarek Korkomaz, Salim Haber – 75′

Editör: Haber Merkezi