Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nde gösterilecek ulusal ve uluslararası uzun ve kısa metraj ile belgesel film başvuruları başladı. Kadın yönetmenler 1 Şubat 2020 tarihine kadar Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'ne www.ucansupurge.or.tr/ adresinden başvuru yapabilecek. 23'üncü Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, bu yıl 7-14 Mayıs 2020 tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek. Dünyanın en önemli festivallerine jüri gönderen FIPRESCI jürisine sahip olan dünyadaki ilk kadın film festivali olan Uçan Süpürge'de kadın yönetmenler tarafından çekilen Türkiye ve dünya sinemasının en seçkin ve en son filmleri FIBRESCI ödülünü almak için yarışacak.

İlk olarak 1998 yılında başlayan festival, sinemanın görsel gücünden yararlanarak, kadının konumunu sorgulamayı, bu alanda çalışan kadınların emeğini görünür kılmayı ve kadın sinemacıları buluşturmayı amaçlıyor.

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali Koordinatörü Nuray Türkmen, Türkiye'nin ilk kadın filmleri festivali olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nin, sinemada kadın emeğinin görünür kılınması için 22 yıldır kadınların emeğiyle varlığını sürdürdüğünü belirterek, bu yıl da dünyanın pek çok yerinden kadın yönetmenleri ağırlayacaklarını söyledi.

'TEMAMIZ DOĞA'

Türkmen, festivalin temasını belirlemeden önce hem dünyada hem de ülkede yaşanan politik, ekonomik ve kültürel gelişmeler üzerine uzun tartışmalar yürüttüklerini ifade ederek şöyle konuştu: 'Bu tartışmalar sadece Uçan Süpürge ekibi içerisinde değil, elbette diğer kadın örgütleri ve festival ekipleri ile de sürdürüldü. Bu tartışmalar esnasında, erkek şiddeti ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği yanında ortaklaştığımız dertlerimizden birinin de yerel üretimlerin yok olmayla yüz yüze kalması, kuraklık, iklim değişiklikleri olduğunu gördük. Hepimizin bildiği gibi son yıllarda artarak süren ekolojik kriz ve doğanın tahribatı; buna karşı dünyanın ve Türkiye'nin farklı yerlerinden çeşitli tepkilerle de birlikte yaşanıyor. Biliyoruz ki Kaz Dağları'nın, Gerze'de kadınların öncülüğünde sürdürülen çevre mücadelesinin, Hasankeyf'in sesiyle Greta'nın sesi arasında güçlü bir bağ var. Bu enternasyonal bağın varlığı ve bu bağın öncülerinin kadınlar olması; bu sene temamızın çatısını 'Doğa' başlığı üzerinde oluşturmamızın önünü açtı. 'Doğa' temasının altında işleyeceğimiz ekolojik kriz, tahribat ve buna karşı örülen direniş hikayeleriyle 23'üncü Festival için yola çıkıyoruz.'

'DOĞA AYAKTA, KADINLAR EN ÖNDE'

Hak gaspları, taciz, tecavüz, cinayetler ve savaş politikalarıyla karşı karşıya olan kadınların geleceği ile 'Doğa'nın geleceğinin birlikte düşünülmesi gerektiğini ifade eden Türkmen, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Kökleriyle birbirine bağlı olan, tahakkümü de mücadeleyi de birlikte paylaşan kadın ve doğa arkadaşlığından yola çıkarak 'Doğa ayakta, Kadınlar en önde' sloganıyla festival hazırlıklarına başlayan Uçan Süpürge, bu konuların çözümü konusunda da 'Çeşitlilik olmadan, eşitlik olmaz' diyerek, 2020 yılında farklı alanlardaki kadınlarla ve gruplarla deneyim paylaşımı yapmaya hazırlanıyor. Festival ekibi olarak yerelde bu alanlarla ilgili çalışan bütün kadın örgütleri ve STK'lar ile bir araya gelmeyi ve festivalin sözel bölümlerine ve etkinliklerine Mayıs ayına kadar alanda çalışanlarla birlikte karar vermeyi planlıyoruz. Festival'de dünyanın ve ülkenin farklı yerlerinden filmler ve etkinliklerle kadınların kadim dostu 'Doğa'yı öne çıkarıyoruz.'

'FESTİVAL 7-14 MAYIS TARİHİNDE'

Festivalin, 7-14 Mayıs 2020 tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirileceğini kaydeden Türkmen, 'Doğa'yı hep birlikte kucaklamak, sinemayı yeşertmek; en çok da adımlarını toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı toplumsal farkındalığı örmek için atan biz kadınlara yakışacak. 15 Kasım 2019 tarihinde başlayan ve 1 Şubat 2020'ye kadar devam edecek film başvuru süresince ve festival boyunca 'Doğa'ya giden yolculuğumuzda katılımlarınızı bekliyoruz.' dedi.

Türkiye'nin ilk Uluslararası Kadın Film Festivali olan Uçan Süpürge'nin Cannes, Berlin, Rotterdam gibi dünyanın en önemli festivallerine jüri gönderen FIBRESCI jürisine sahip, ilk kadın filmleri festivali olduğunu belirten Türkmen, sadece ekran önündeki kadınların değil, sinemaya her adımda emek veren kadınların da görünürlüğü için çalışmalar yapacaklarını vurguladı.

Dünyanın ve ülkenin dört bir köşesinden gelecek birbirinden nitelikli filmlerle ve festival etkinlikleriyle başkentli sinemaseverleri buluşturacaklarını ifade eden Türkmen, 'Festival, toplumsal cinsiyet eşitliğine, kadın sorunlarına, ekolojik sorunlara duyarlı kişileri, kadın örgütlerini ve diğer ilgili sivil toplum örgütlerini bir araya getirmek ve hepsinin arasında var olan bağı daha çok güçlendirmek amacıyla 23'üncü yolculuğuna başlıyor.' dedi.

REKOR BAŞVURU YAPILMIŞTI

22'inci Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali kapsamında Ayla Algan ve Sumru Yavrucuk'a Onur Ödülü, Meltem Cumbul ve Pelin Esmer'e Bilge Olgaç Başarı Ödülleri, Kadın Eserleri Kütüphanesi'ne ise Tema Ödülü verilmişti. Genç Cadı Ödülü ise festivalin 'Her Biri Ayrı Renk' bölümünde yarışan Sefa Öztürk'ün Güven filminde başrol oyuncusu olan Gözde Çığacı değer görülmüştü.

Geçen yılki festival bin 721 film başvuru ile rekora imza atmıştı. Her biri alanlarında birbirinden değerli işlere imza atmış kadınlardan oluşan seçici kurul gece gündüz başvuru yapan filmleri izleyip ve festival seyircileri için harika bir seçki hazırlamıştı. Festival boyunca 140 film gösterilmişti.

AMAÇ KADINLARI BİR ARAYA GETİRMEK

13 Kasım 1996'da kar amacı gütmeyen bir şirket olarak hayatına başlayan Uçan Süpürge, 2009 yılında dernek statüsü kazandı. 2017 yılında ise Uçan Süpürge Vakfı kuruldu. Festivalin ana amacı yerli ve yabancı kadın yönetmenleri seyirci ile buluşturmak; sinemayı kadınsal bir bakış açısıyla yeniden değerlendirmek ve kadınların bu sektördeki deneyimleri ve karşılaştıkları sorunlarla ilgili bir tartışma platformu yaratmak. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, 1998'den beri kadının toplumdaki yerini sinemanın görsel gücünden yararlanarak izleyiciye anlatmaya ve kadın sinemacıları bir araya getiriyor.

Editör: Haber Merkezi