22'nci Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 23-30 Mayıs tarihleri arasında Ankara'da gerçekleşecek. Festivalin 22'inci yılına özel bu yıl bütün kategorilerde iki kadın sinemacı ödüllendirilecek. Onur Ödülü Sumru Yavrucuk ve Ayla Algan'a, Bilge Olgaç Başarı Ödülü Meltem Cumbul ve Pelin Esmer'e, TEMA Ödülü Kadın Eserleri Kütüphanesi'ne, Genç Cadı Ödülü ise Gözde Çığacı'ya verilecek. Bu yıl dünyanın dört bir yanından bin 721 kadın yönetmen, çektikleri filmleri ile Uçan Süpürge'ye başvurdu. Bu sayı, festivalin 22 yıllık tarihine bir rekor olarak geçti. Festivalin teması ise 'Hikayem 22.0' olarak belirlendi. Seçici kurul, festival seyircileri için 141 filmlik bir seçki hazırladı. Suriyeli üç kadının hikayesini anlatan Sarah Fattahi'nin 'Chaos'u, çocuk esirgeme kurumundaki 9 yaşındaki Benni'ye odaklanan Nora Finscheidt'ın 'System Crasher'ı ve Verida adlı genç kızın hayat yolculuğunu nakleden Michela Occhipinti'nin 'Flesh Out'u bu yılın öne çıkan filmleri arasında. 'Her Biri Ayrı Renk' bölümündeki filmler ise Belçika, Norveç ve Hindistan'dan Uçan Süpürge'ye gelecek olan Fipresci jüri üyeleri tarafından izlenecek ve bu yılın ödülü belli olacak. Festivalde uzun metraj filmlerin yanı sıra belgeseller, kısa filmler ve canlandırma filmleri yer alıyor. 'Dertsiz Tasasız', 'Yersiz Yurtsuz', 'Her Biri Ayrı Renk' bölümleri ile seyircileriyle buluşacak festivalde bir hafta boyunca atölyeler olacak.

FESTİVALE REKOR BAŞVURU

Festival Koordinatörü Sündüz Haşar, Türkiye ve dünyada yaşanan ekonomik dalgalanmalar nedeniyle ciddi bir fon sorunu yaşadıklarını belirterek bu nedenle festivali biraz küçültmek istediklerini fakat dünyanın her yerinden bin 721 başvuru geldiğini söyledi. Festivale gösterilen büyük ilgi nedeniyle küçülme kararını değiştirmek zorunda kaldıklarını söyledi. Haşar, 'Bu yıl rekor bir başvuru aldık. Bu çok gurur verici bir rakam. Biz Ankara'da hadi kadın filmleri gösterelim diye yola çıkıp onu film festivaline çevirmiş bir avuç kadınız aslında. Ve 22'ye geldiğimize, bu kadar yılın nasıl geçtiğine biz de inanamıyoruz. Bunun oluşturduğu güven ve birikimin olduğunu düşünüyoruz. Bin 721 filmi biz de beklemiyorduk.' dedi.

141 FİLM İZLEYİCİ İLE BULUŞACAK

Toplamda 17 kişilik bir jüri ekibinin olduğunu kaydeden Haşar, filmlerin belgesel, uzun metrajlı, kısa metrajlı ve animasyon başlıkları altında sınıflandırıldığını söyledi. Seçici kurulun bu başlıklar altında filmleri incelediğini kaydeden Haşar, toplamda 141 filmi izleme programlarına aldıklarını söyledi. Haşar, festivale büyük bir dayanışma ile hazırlandıklarını belirterek, ilk defa bu yıl dünyanın dört bir yanından uluslararası kadın film festivallerini konuk edeceklerini ifade etti. Filmlerin Büyülü Fener ve Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gösterileceğini bazı gösterilerin ise Casa İtalya'da gösterileceğini belirten Haşar, açılışın bugün Büyük Tiyatro'da saat 20:00'da yapılacağını söyledi.

KENDİ HİKAYEMİZİ ANLATIYORUZ

Haşar, bu yılki temayı 'Hikayem 22.0' olarak kurgulamalarının nedenini ise kadın hikayelerini buluşturmak, kendi hikayelerini anlatmak ve yeni hikayeler dinlemek için olduğunu söyledi. Haşar, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Bu sene kendi hikayemizi anlatıyoruz. Kendi hikayemiz derken, Uçan Süpürge'nin 22 yılı, Türkiye'deki kadınların hikayeleri ve dünyadaki kadınların hikayeleri olacak Uçan Süpürge'de. Bu sene dedik ki Hikayemiz 22,0 diyelim ve 22 yıl ufkundan baktığımızda dünyada ve Türkiye'de kadınlar nasıl görünüyorlar, neler yapmışlar, biz bunları nasıl yansıtabiliriz. Bu yılın perspektifi esas olarak bu. Bizim açımızdan bu hikaye daha çok kadınlık meselesi ve feminizmle örtüşüyor. Festivalde, bütün bunları tartışmak istiyoruz.'

BİLGE OLGAÇ BAŞARI ÖDÜLÜ MELTEM CUMBUL VE PELİN ESMER'İN

Festivalde Bilge Olgaç Başarı Ödülleri, Onur Ödülü, Tema Ödülü ve Genç Cadı Ödülü'nün sahiplerini bulacağını belirten Sündüz Haşar şöyle konuştu: 'Bu yıl Tema Ödülü Uçan Süpürge ile hem içerik açısından hem de hedeflerini gerçekleştirme biçimleri açısından büyük yakınlık gösteren Kadın Eserleri Kütüphanesi'ne verildi. Onlar da kuramları hayata geçirmek hayatın içine yerleştirmek konusunda çalışma yapıyorlar. Kadın emeği, kadın eserleri görünmezdir ya da kısa süreliğine görülür ve çok kısa zamanda hayattan ve tarihten kaybolur. Bunun bilinciyle Kadın Eserleri Kütüphanesi kendisini bir araştırma inceleme merkezi olarak konumlayıp Osmanlı'- dan bugüne Türkiye'de kadına dair her şeyi arşivliyor ve araştırmacılara sunuyor. Böylece kadınların çalışmalarını kalıcı hale getiriyor ve tarihin bir parçası yapıyor. Bu yıl Bilge Olgaç Başarı Ödülü'nün biri Meltem Cumbul'a verilecek. Bilge Olgaç çok kıymetli bir yönetmenimizdi ve genç yaşta kaybettik. Sinemada kadın temsilinin parlak örneklerinden biriydi. Bu alandaki ödülü halen sektörün içinde bulunan, çalışmaya devam eden ve kameranın önünde ya da arkasında olan kadınlara veriyoruz. Biz bu yıl 22'den ilham aldık ödülleri ikişer ikişer verdik. Ödüllerimizden biri Sinema Oyuncuları Sendikası başkanlığı sırasında başlattığı, 'Bu Sette Çocuk Var' kampanyasıyla, sette çalışanların insan olduğu ve çalışma koşullarının değiştirilmesi konusunda yarattığı farklılıkla, eğitimde fırsat eşitliği çalışmalarıyla Meltem Cumbul'a verilecek. Meltem Cumbul, 'Progaganda', 'Gönül Yarası' ve 'Labirent' gibi filmleriyle iz bırakan bir oyuncu. Meltem Cumbul'a sadece çok iyi bir oyuncu olarak değil aynı zamanda bir insan olarak taşıdığı sosyal sorumluluk nedeniyle de Bilge Olgaç Ödülü'nü verdik.

Diğer Bilge Olgaç Başarı Ödülü ise Pelin Esmer'e takdim edilecek. Pelin Esmer Mersin'in bir köyünde kadınların çıkarttığı bir tiyatro oyununu belgesel olarak çekmişti. O çalışmasına 'Oyun' adını vermişti. O çalışmayla büyük dikkat çekmişti. Orada bırakmadı yönetmenliği aslında görüntü yönetmenliği ile başladı sonra belgesel yönetmenliği ile devam etti. Şimdi kurmaca filmlerle yönetmelik çalışmasını sürdürüyor. Galiba 17 tane dünya çapında alınmış ödülü var. Esmer, 2002 yılında çektiği, ilk filmi olan Koleksiyoncu adlı belgesel, Roma Bağımsız Film Festivali'nde En İyi Belgesel, Ankara Film Festivali'nde de üçüncülük ödülü aldı. Gurur duyuyoruz kendisiyle.'

ONUR ÖDÜLLERİ SUMRU YAVRUCUK VE AYLA ALGAN'A VERİLECEK

Haşar, 'Onur Ödüllerimiz var o da bu sene 2 tane. Ödüllerden biri tiyatro ve sinema oyuncusu eşsiz kompozisyonların yıldızı Sumru Yavrucuk'a verilecek. İlham ve rol model olan oyuncumuzdur Sumru Yavrucuk.

Diğer ödülü de hem müzisyen, hem tiyatro oyuncusu, hem sinema oyuncusu, hem yönetmen, hem de eğitmen olan Ayla Algan'a veriyoruz. Kadının istediği her alanda sanatta ya da sosyal hayatta ne kadar başarılı olabileceğini gösteren bir örnek olduğu için sevgili Ayla Algan'a gitti ödül. Ayla Algan, sadece oyuncu olarak değil insan olarak duruşuyla hayatın ve doğruların yanında tutum almasıyla rol modeldir. Bu nedenle onu Ankara'da ağırlamaktan çok mutluyuz.' diye konuştu.

GENÇ CADI ÖDÜLÜ GÖZDE ÇIĞACI'NIN

Genç Cadı Ödülü'nün ise festivalin 'Her Biri Ayrı Renk' bölümünde yarışan Sefa Öztürk'ün Güven filminde başrol oyuncusu olan Gözde Çığacı'ya verileceğini belirten Haşar, 'Genç Cadı Ödülü'nü genç bir kadın oyuncunun emeğine, yeteneğine, çalışmasına dikkat çekmek için veriyoruz. Kadınların sinemada yol alması çok zor. Kadının önünü açan mekanizmalar yok. Her ne kadar bu sektör kadına açık gibi görünse de biz her yıl bir genç kadın oyuncuya dikkat çekmek istiyoruz. Emeği yeteneği başarısı görülsün ve yolu açılsın diye bu ödülü veriyoruz. Genç Cadı olarak seçtiğimiz arkadaşların hepsinin başarılı bir yolculuğu oldu bugüne kadar bu nedenle çok mutluyuz. Onların yolculuklarını destek olduğumuzu düşünmek istiyoruz. Daha önceki yıllarda bu ödül Ezgi Mola, Damla Sönmez, Ecem Uzun, Öykü Karayel gibi isimlere verildi. Güven filmi aynı zamanda Fipresci bölümünde yarışmaya da giriyor.'

DÜNYADAN KADIN SİNEMACILAR GELİYOR

Haşar, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Fipresci bölümünde yeni sezonda çekilmiş filmler yarışır. Şu an 12 tane filmimiz var. Dünyanın her yerinden yönetmenler yeni çektikleri filmlerini Ankara'ya gönderdiler Fipresci'de yarışması ve Ankara'daki izleyicilerle buluşması için. Orada yerli yönetmenlerimiz de var. Fipresci Ödülü kapanış gecesinde verilecek. Fipresci jürisi festival boyunca bütün filmleri izleyip ödülün sahibine karar verecekler. Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu (Fipresci) istikrarlı, düzenli ve tutarlı bir program çizgisiyle uzun süreli hayatını devam ettirebilmiş festivallere jüri gönderen bir kuruluş. Bu sene dünyanın her yerinden 14 festival geliyor. Hem Ankara'da bizimle bu şenliği paylaşmak için, hem Ankaralı sinemaseverlerle çalışmak için. Hem bize destek, dayanışma için hem de birlikte projeler üretmek için geliyorlar. Onlara bir atölye de yapıyoruz. Sinemacı gençlerimiz ufuklarını genişletsinler. Dünyada neler oluyor, nasıl yapılıyor? Bu deneyime biraz yakından tanıklık etsinler diye.' Beş gün boyunca kameradan, kurguya kısa filmin bütün evrelerinin küçük dersler halinde olacağı bir kısa film atölyesi açılacağını kaydeden Haşar, bunun yanında Şeyda Taluk ile 'Başarılı Bir Pitching için Hikaye Anlatıcılığı Atölyesi' olacağını belirtti. Festivalde 'Meltem Cumbul ile Oyunculuk Atölyesi'nin de yer alacağını ifade eden Haşar '24 Mayıs'ta Çağdaş Sanatlar Merkezinde Meltem Cumbul 10 kişi ile birlikte çalışacak. Belirlenecek 10 kişi dışındakiler de atölyeyi izleyici koltuğundan takip edebilecek' dedi.

AMAÇ KADINLARI BİR ARAYA GETİRMEK

13 Kasım 1996'da kar amacı gütmeyen bir şirket olarak hayatına başlayan Uçan Süpürge, 2009 yılında dernek statüsü kazandı. 2017 yılında ise Uçan Süpürge Vakfı kuruldu. Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen 22'inci Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, bu yıl 23-30 Mayıs 2019 tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek. Festivalin ana amacı yerli ve yabancı kadın yönetmenleri seyirci ile buluşturmak; sinemayı kadınsal bir bakış açısıyla yeniden değerlendirmek ve kadınların bu sektördeki deneyimleri ve karşılaştıkları sorunlarla ilgili bir tartışma platformu yaratmak. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, 1998'den beri kadının toplumdaki yerini sinemanın görsel gücünden yararlanarak izleyiciye anlatmaya ve kadın sinemacıları bir araya getiriyor.

URSULA LE GUİN VE AGNES VARDA ÖZEL GÖSTERİMLERİ

Sündüz Haşar festivalin sözlü bölümünü bir oturumla tartışmak istediklerini belirterek şu ifadeleri kullandı: 'Bizim festivalimiz sadece film göstermez. Festivalde sözlü oturumlar, paneller, tartışmalar ve atölyeler olacak. Ankara'nın seyircisi çok özeldir çok iyi soru sorar. Ankara'nın seyircisi tartışmayı sever. Bu yıl da bir kaç tane sözlü oturum var. Mesala bunlardan biri Ursula Le Guin. Geçen yıl Ocak ayında kaybettik Ursula Le Guin'i. Ursula Le Guin büyük edebiyatçı büyük yazar dünyanın en önemli feminist yazarlarından biridir. 'Ursula Le Guin'in Dünyaları' diye bir belgeselimiz var. Belgesel, Ankara'da ilk kez gösterilecek. Türkiye'de de topu topu iki defa gösterilecek. Bir de Mart ayında kaybettiğimiz büyük Fransız yönetmen Agnes Varda var. Agnes Varda da feminist sinemanın çok önemli isimlerinden biri. Festivalimizde Varda'nın da son filmi 'Mekanlar ve Yüzler'de programa alındı. Ursula Le Guin ve Agnes Varda'yı bir başlıkta toplamak istedik. 'Hikayemiz' başlığında bu iki filmi göstereceğiz ve Ursula Le Guin'in filminden sonra 24 Mayıs Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde bir de oturum yapacağız. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Seçil Büker yapacak. Ali Taşçıyan ve Jale Dirlikyapan Ursula Le Guin ve Agnes Varda üzerine konuşacaklar. Seyirci ile sanat, kadın, hayat, üretmek, sanat ve feminizm, kadın ve sinema gibi konuları tartışacağız. Bir başka söyleşi ise Kadın Eserleri Kütüphanesi'nin ve Uçan Süpürge'nin Ankara'da bulunan pratikte kadın çalışmalarından gelen arkadaşlar ve akademisyenlerin katılacağı moderatörlüğünü benim yapacağım 'Hikayemiz: Feminizm' oturumu yapılacak. Biz kadınlığımızı nasıl yaşıyoruz ve bunu nasıl yansıtıyoruz tartışması yürüteceğimiz bir oturum olacak.'

DÜNYA ANKARA'DA BULUŞACAK!

Almanya'dan Berlin Feminist Film Festivali

Barcelona'dan Barcelona Uluslararası Kadın Filmleri Festivali

Fransa'dan Films Femmes Mediterrannee Film Festivali

Hindistan'dan IAWART Asya Kadın Filmleri Festivali

İsveç'den Stockholm Feminist Film Festivali

Kanada'dan Female Eye Film Festivali

Kenya'dan Udada Festivali

Lübnan'dan Beyrut Uluslararası Film Festivali

Portekiz'den Porto Uluslararası Kadın Filmleri Festivali

Rwanda'dan Urusaro Uluslararası Kadın Filmleri Festivali

Şili'den Femcine Festivali

Uganda'dan Celebrating Womanhood Film Festivali

Editör: Haber Merkezi