İ lk durak Ankara Sıhhiye Meydanı Abdi İpekçi Parkı'ndaki tanzim satış noktası. Yaklaşık iki buçuk üç saat beklenen kuyruklarda sinirler gerildi, vatandaşlar arasında tartışmalar yaşandı. 50-55 yaşlarında bir kadın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili 'O olmasaydı biz böyle ucuza sebze tüketemeyecektik. Allah razı olsun ondan' dedi. Oradan geçen 60-65 yaşlarında bir vatandaş da bu övgü dolu söylemlere tepki göstererek, 'Eskiden kışın, patlıcan biber mi tüketiliyordu. Algı operasyonu yapıyorlar. Bunlar hep seçim oyunları' ifadelerini kullandı. Kadın ise 'Tabii biz kışın da hep patlıcan biber tüketiyorduk' şeklinde cevap verdi. Kuyrukta bekleyen kadın 'Kaç saattir bekliyorsunuz? sorumuza 'İki buçuk saat bekledim. Patates, soğan, domates, ve biber aldım.' diyerek cevap verdi. Aslen Beypazarlı olduğunu Esat'ta oturduğunu tek başına yaşamasına rağmen emekli maaşıyla geçinemediğini bu nedenle tanzim satış noktasına geldiğini dile getirdi. Sohbet esnasında bir taraftan da Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan övgüyle söz eden kadın 'Ama bu sene brokoli ve karnabahar yiyemedik. Keşke onlarda olsa burada' dedi. Vatandaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin tanzim satış noktasında önceki günlerde ücretsiz bez poşet dağıtıldığını bugün ise yaşanan izdihamdan kaynaklı poşetlerin bittiğini ve poşetlerin 25 kuruşa satılmasına tepki gösterdi. Metrelerce uzanan kuyrukta, saatlerce bekleyenlerin neredeyse tamamının 50 yaş üzeri olması ise dikkat çekti.

'TANZİM SATIŞ NOKTALARI SEÇİM YATIRIMI'

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili konuşan kadına tepki gösteren vatandaş, 'Neden o kadar öfkelendiniz?' sorumuza 'Türkiye'nin yokluk zamanlarında oluşan benzin, tüp ve yağ kuyruklarını sık sık miting meydanlarında ti'ye alan Cumhurbaşkanı seçim dönemi öncesinde böyle bir uygulama başlatıyor. Samimi gelmiyor. Tanzim satış noktaları seçim yatırımı. Seçim bittikten sonra ne yapacaklar? Ülke ekonomisi iflas etmiş durumda. Böyle bir çözüm sunmak bizim aklımızla alay etmektir. Ambarlar da soğan toplamakla çözüm olamazlar.' şeklinde cevap verdi. İsmini sorduğumuz vatandaş, 'Kızım benim başımı belaya sokma ben biraz sivri dilliyim' diyor... İsmini söylemek istemeyen vatandaş konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Fiyatlardaki bu hızlı artış tüketim alışkanlıklarını da etkiliyor. Artık birçok ürün kilo ile değil, tane ile satın alınıyor. Patlıcan, kabak, kereviz gibi sebzeler tane ile alınıyor. Karnabaharın en küçüğü 7-8 lira semt pazarlarında karnabahar yarım ya da çeyrek porsiyonlar halinde satılıyor. Lahana olmuş 15 lira. Üç-dört kişilik bir ailenin haftalık pazar harcamasının 150 liradan aşağı olması mümkün değil. Marketlerde bunu 200 liradan başlatabilirsiniz. Üstelik bu gıdaların sağlık açısından güvenli olduğundan da emin değiliz. Nasıl bir toprakta, hangi kimyasallarla üretilip, hangi sularla yıkanıp önümüze geliyor, bilmiyoruz. Bir de üstüne Cumhurbaşkanı Erdoğan'a methiyeler düzüyor. Bu durumu yaratan o. Bizi bu kuyruklara mahkum eden o ve hala övgüler yağdırılıyor bu övgüleri duyunca da çok öfkeleniyorum.'

DIŞ GÜÇLER!..

Tanzim noktasında fotoğraf alınacağı sırada ise kuyrukta bekleyen vatandaşlardan 'Allah razı olsun devletimizden', 'Erdoğan olmazsa aç kalacağız', 'Sen çok yaşa Tayyip' gibi söylemler yükseldi. Kuyrukta bekleyenlerin büyük kısmı tanzim satışlarını 'hükümetin hizmeti' olarak değerlendirip eleştirenleri de 'hükümet düşmanı' olarak görüyor. Kuyrukta bekleyen hemen herkes enflasyondan, en temel harcamalardaki yüksek fiyatlardan şikayetçi. Pahalılığın, enflasyondaki yükselişin sorumlusu olarak ise dış güçler olarak görülüyor.

ÖVGÜ DOLU SÖYLEMLER

Kurtuluş Parkı'ndaki tanzim satış noktasında ise kuyruktakiler her sohbetin başında, satış noktalarını överek başlıyor söze. 'Güzel bir hizmet, devam etmesini istiyoruz' şeklinde ifadeler kullanıldı. Orta yaşlı bir erkek, 'Bu uygulama güzel ama sürekli olması lazım. Pazardaki, marketteki fiyatlar da düşmeli' dedi. Tarım Kredi Genel Müdürü'nün açıklamasını hatırlatarak 2 buçuk aylık bir planlama olduğunun anlatılmasına karşın vatandaş satışların uzun süre süreceğini düşünüyor. Halkın gündeminde ne yeni projeler ne rantçı belediyeler ne betonlaşmış kentler ne de adayların özellikleri var. Halkın gündemini asıl meşgul eden ve uzun bir süre daha meşgul edecek gibi görünen temel gıda maddelerinin fiyatlarının artması oluşturuyor. Kuyrukta bekleyenlerin çoğunun yedek çanta ve poşetle geldikleri görüldü. Tanzim satış noktalarında da poşetler 25 kuruş karşılığında satılıyor. Kuyruktaki bir vatandaş seslenerek, 'Ucuza sebze satılmasını bile eleştiriyorlar.' dedi. Başka bir vatandaş da, 'Size kalsa stokçular kazansın hep. CHP zamanında tüp kuyruklarında beklediğimizi unutmuyoruz.' diyerek karşılık verdi.

Editör: Haber Merkezi