Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı adına konuşan vakıf gönüllüsü Meryem Candan, vakfın Prof. Dr. Nusret H. Fişek tarafından kurulduğunu anlatarak, şu bilgileri verdi: 'Vakıf hükümet dışı kuruluş olmanın temel ayaklarını oluşturan gönüllülük ve sivil toplum yaklaşımını benimser. Çalışan çocuklara yönelik sağlık ve sosyal hizmet sunumu için oluşturduğu model, 25 yıldır varlığını geliştirerek sürdürüyor. Fişek Modeli, küçük iş yerlerini kapsayan sanayi sitelerinde Yürüyen Klinik, İş Güvenliği Sergievi ve Sanayide Sağlık Merkezlerinin yanında Çıraklık Eğitim Merkezlerindeki çalışmaları kapsamaktadır. Bu model çalışma ile Habitat-H Konferası'nda 'En İyi Uygulamalar Sergisi'nde yer almış, birçok uluslararası kongrede sunulmuş, ülkemizde de birçok çalışmada örnek alınmıştır.'

VAKFA KATKI

Candan 'Biz gönüllü arkadaşlar haftanın belirli günleri (bu günler genellikle salı ve cuma günleri oluyor) Vakıf'ta toplanıp çeşitli üretimlerde bulunuyoruz. Örgüden tutun, bebek yapmaya, yastık yapmaktan masa örtüsüne kadar çeşitli ürünler ortaya çıkarıyoruz. Bunun yanında kermesler yapıyoruz, böyle fuarlara katılıyoruz. Kısacası çalışıyor ve üretiyoruz. Ürünlerimizi nakde çevirerek, vakfımıza katkıda bulunuyoruz.' diye konuştu. Yaptıkları çalışmalardan büyük mutluluk duyduklarını belirten Candan, 'Ben 74 yaşındayım ama vakıf için çalışmaktan hiç yorulmuyorum.' dedi. Vakıf gönüllüsü Hayriye Özer ise, vakıf ile 4 yıl önce tanıştığını belirterek, 'Keşke 24 yıl önce tanışsaydım, burada en ufak bir çöpün bile değerlendirilmesi çok önemli. Vakıf olarak, vakfımızın amaçlarına hizmet edebilelim, çocuklara katkı sağlayabilelim diye fuarda yer aldık. Bunu da başarıyoruz.' açıklamalarında bulundu.

KIZ ÖĞRENCİLER İÇİN

Eğitime Destek ve Yardımseverler Derneği (EĞİTSEV) Başkanı Sevgi Küçük ise dernek amaçlarını ve fuarda yer alma nedenlerini şöyle anlattı: 'Edremit'te çalışan arkadaşlarla bir araya gelip ihtiyacı olan kız öğrenciler için bir şeyler yapıyor, kız öğrencilere elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyorduk. Ancak bir noktadan sonra bu yardımlarımız kayıtlı olsun istedik ve kayıt altına almak için bir dernek kurduk. Derneğimizde mesai dışında herkes elinden ne gelirse yapıyor. Ben normalde hastane eczacısıyım. Mesai bitiminde dernekte elimden ne geliyorsa yapıyorum, mesela dikiş dikmeyi öğrendim, birimiz keçe yapıyor, birimiz şapka yapıyor, bu şekilde el emeğimizi ortaya koyuyoruz ve ürettiğimiz ürünleri satarak kız öğrencilere yardımlarda bulunuyoruz.' Dernek gönüllülerinin avukat, hakim eczacı gibi çalışan kesimlerden oluştuğunu ifade eden Küçük, 'Malzemeler asla satış yapılan ürünlerden alınmıyor, biz kendi paralarımızdan yardımlar yapıyoruz. Dernek için sattığımız her şeyin geliri dernek için kullanılıyor. Henüz 3 yıllık bir dernek. Bu nedenle büyümemiz lazım.' dedi. Fuara ilk defa bu yıl katıldıklarını belirten Küçük, 'Fuarın yerini avukatlık yapan bir üyemiz bize bağış yaptı. Yüreği zengin olan insanların ürünlerini emeklerini, maddi ve manevi güçlerini ortaya koyduğu bir dernek burası. Kaynağımız emeğimiz ve yüreğimiz.' diye konuştu.

FUAR

Türkiye dahil 25 ülkeden 320 firmanın katılımıyla gerçekleştirilen 'Yılbaşı Orta Asya El Sanatları ve Yöresel Ürünler Hediyelik Eşya Fuarı' yarın son bulacak. Bu yıl 15'incisi düzenlenen fuarda, aralarında Hindistan, Senegal, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Rusya, Kenya, Mısır ve Irak'ın da bulunduğu ülkelerden hediyelik eşya üreticisi firmalar yer alıyor. Geçen yıl yaklaşık 150 bin kişinin ziyaret ettiği belirtilen fuarda, bu yıl ziyaretçi sayısının artması bekleniyor.

Editör: Haber Merkezi