• Kabızlığın nedenleri neler?

Kabızlık; eğer kişinin belirgin bir sindirim sistemi veya bağırsak hastalığı yoksa yaşam tarzıyla özellikle beslenmeyle çok bağlantılı bir sağlık sorunudur. Bazen bir hastalığın semptomu, hormonal değişiklikler veya ilaç kullanımı yan etkisi olarak da ortaya çıkabilir. Hareketsiz yaşam hareketsiz sindirim sistemi diyebiliriz. Su ve sıvı tüketimi azlığı en büyük sebeplerdendir. Tek yönlü, posa miktarı düşük, vücudun ihtiyacının altında yağ tüketilen beslenme şekilleri kabızlık sebebi olabilmektedir. Bağırsak florasındaki (bakteri düzeni) bozulmalar da kabızlığı tetikleyebilir. Bütün bunların dışında, psikolojik durumlarımızdan çabuk etkilenen sindirim sistemimiz, stresli, sıkıntılı dönemlere tepki olarak da kabızlığı yaşatabilir.

'HAREKETSİZ YAŞAM HAREKETSİZ SİNDİRİM SİSTEMİDİR'

• Çözümü nedir?

Her şeyden önce yeterli ve dengeli beslenilmeli. Besin çeşitliliği sağlanıp, beslenmede protein, karbonhidrat ve yağ oranı ideal olmalıdır. Özellikle öğünlerde pişmiş sebze salata desteği sağlanmalı, haftada ortalama üç defa kuru baklagiller tüketilmelidir. Ekmek grubu yiyeceklerde esmer tam tahıllı seçenekler tercih edilmelidir. Bazı besinler kabızlığı rahatlatırken, bazıları tam tersi etkiye sahiptir. Özellikle meyvelerden kavun, karpuz, kayısı, erik, incir, üzüm, portakal, armut bağırsak hareketlerini artırıcıdırlar. Kabuklu yenilebilenlerin kabuğuyla tercih edilmesi posa miktarını arttırıcı etkisinden dolayı önemlidir. Kuru meyve olarak veya marmelat olarak özellikle erik, kayısı, incir çok rahatlatıcı etkiye sahiptir. Kabızlık sorunu yaşayan bir bireyin günlük beslenmesinde patates, pirinç, beyaz undan yapılmış makarna ve ekmek, şeftali, kabuksuz elma, muz gibi yiyeceklerden uzak durması tercihtir. 'Hareketsiz yaşam hareketsiz sindirim sistemi' gerçeğini de kesinlikle unutmamamız gerekir. Günlük fiziksel aktivitemizi arttırmamız şart. Bedenimiz nasıl öğün saatlerini saatli beslenmeyi seviyorsa zamanında tuvalete çıkmayı da sever. Bu sebeple tuvalete çıkış zamanınız belli olsun. Günlük koşuşturma içerisinde o zamanı kaçırmayın. Hatta rahat bir saat seçin. Gerekirse o vakitte tuvalette bekleyin. Bir süre sonra o döngü rahatlayacaktır.

• Su tüketimi ne kadar olmalı?

Günlük yaşamımızda su ve sıvı alımı düşüklüğü birçok şeye sebep olmakla birlikte kabızlığında sebeplerinden biridir. Her şeyden önce ideal miktarımız olan 2-2.5 litre suyumuz mutlaka tüketmelidir. Özellikle sabah kalkınca bir iki bardak ılık suyla güne başlamak kabızlığa çok iyi gelen bir yöntemdir. Eğer uzun süre tuvalete çıkamadıysak o bir iki bardak ılık suyun yanında bir tatlı kaşığı zeytinyağı kabızlık çözümü için rahatlıkla önerilebilir. Ilık sıvılar soğuklara göre bağırsak hareketlerini daha çok arttırır. Koyu demli çay, Türk kahvesi ve kola tüketimi kabızlığı arttıran içeceklerdir, öyle ki bizler ishal durumlarında öneririz.

'PROBİYOTİK ALIMINI DA DESTEKLEMEKTEYİZ'

• Prebiyotik ve probiyotik içeren besinlerin olumlu etkisi var mı?

Prebiyotik ve probiyotik desteğine gelince; bağırsak bakteri yapısının düzgün olması hem kabızlık hem ishal açısından oldukça önemlidir. Biliniyor ki bağırsak florası birçok sebepten bozulabilmekte. Bu yüzden desteklememiz şart. Aslında besin çeşitliliğini sağlayan bir birey ortalama prebiyotik ve probiyotik yiyecekleri alıyordur. Geleneksel mutfak kültürümüz buna oldukça uygun. Özellikle kabızlıkta yoğurt ve kefir tüketimi oldukça kıymetli. Ancak bizler duruma göre dışarıdan probiyotik alımını da desteklemekteyiz. İnatçı kabızlıkları çözüme kavuşturabilmekte.

• Obezite ile kabızlık arasında ilişki var mıdır?

Şişman bireylerde kabızlık probleminin çok fazla görüldüğünü gözlemlemekteyiz ve bilmekteyiz. Bir nevi obeziteye sebep olan neredeyse her şey zaten kabızlığı da sebep olmakta. Ayrıca sindirim sistemi hızı ve metabolizma hızı birbirine çok bağlantılıdır. Başka bir açıdan bakarsak da bir kısır döngüdür; inatçı kabızlık yaşayan bireyler kilo vermekte zorlanır.

• Sinameki içeren çayların etkisi nasıl?

Kabızlık kişi için sıkıntılı bir durumdur. Bu sebeple kolay yollar bulunmaya çalışılabilir. Fakat doktor kontrolü olmadan kullanılan laksatif etkili ilaçlar veya lavman tedavisi veya alışkanlık haline getirilebilecek sinameki içerikli çaylar kısa süre için rahatlatsa bile uzun vadede daha çok zarar verecektir. Özellikle bağırsak tembelliğine ve bağırsak florası bozulmasına sebep olan kısa vadedeki çözüm uzun vadede daha çaresiz bırakacaktır.

Editör: Haber Merkezi