Vatandaşı kara kara düşündüren meyve-sebze fiyatlarındaki aşırı zamlar şehir pazarlarını da etkiledi. Etimesgut ilçesinin Güzelkent Mahallesi'nde her pazartesi günü kurulan pazar, 4 tezgaha kadar düştü. Esnaf, müşteri yokluğundan şikayet ederken, vatandaşda fiyat artışından dolayı pazara çıkamadıklarını ve marketlerdeki fiyatların halk pazarlarındaki fiyatlarla aynı olduğunu söyledi. Dolardaki yükseliş ile başlayan gıda fiyatlarındaki artış kış şartlarıyla birleşince yükselmeye devam ediyor. Uzmanlar, fiyatlardaki artışı dışa bağımlılıktaki yükseliş nedeniyle engellenemediğini söylerken Pazarcılar, kendilerinin sebze-meyveleri Ankara halinden yüksek fiyatlardan aldıklarını ve bu ürünleri satabilmek için kar marjından fedakarlık ettiklerini söyledi.

Güzelkent pazarına her pazartesi günü gelip patates ve soğan satarak geçimini sağlayan Ferhat Tulumcu, şöyle konuştu: 'Biz patatesi Ankara halinde 2 buçuk- 3 TL'den, kuru soğanı ise 4-4 buçuk TL'den alıyoruz. Bunun üzerine karımızı iyice düşürmek zorunda kalıyoruz. Ulaşım, elektrik gibi masraflarımızın yanında elde ettiğimiz kar ile aile geçindirmeye çalışıyoruz. Güzelkent pazarına artık müşteri gelmiyor. Müşteriler, sizin fiyatınızla marketlerin fiyatı aynı diyor. Marketler de ürünlerinin çoğunu Ankara halinden alıyor. Ama biz eve boş dönme- mek için neredeyse alış fiyatına satış yapıyoruz. Kesinlikle marketlerle aynı fiyat yorumu doğru değil.'

'YAŞANAN SOĞUKLAR ETKİLİ OLDU'

Özellikle narenciye ürünlerindeki fiyat yükselişinin bu kış yaşanan soğuklara bağlayan Tulumcu, 'Geçen kış mandalina portakal fiyatları 1.75 TL'ye kadar düşmüştü. Bu kış aşırı don oldu, olmaya da devam edecek. Üstelik Akdeniz bölgelerindeki aşırı yağışlar tarlaları olumsuz etkiledi. Bu hava şartları narenciye ürünlerinin fiyatlarını etkiledi. Seralarda yetişen ürünler çamura gömüldü. Ürün kıtlığı yaşıyoruz. Biz hale gidip doğru dürüst ürün bulamıyorken, vatandaşın yüksek fiyatlardan alışveriş yapması kaçınılmaz' şeklinde konuştu.

'PAZAR KAPANABİLİR'

Her pazartesi kurulan halk pazarının, böyle giderse artık pazar yeri olarak kullanamayacağını söyleyen Tulumcu, 'Son dönemlerde yaşanan gıda krizi hepimizi etkiledi. Sadece bu pazarda değil, diğer halk pazarlarında da durum aynı. Marketler de zor durumda. Marketlerin manav reyonları artık boş durumda. Vatandaştan talep yok, talep olsa da ürün yok. Biberin 15 TL, domatesin 9 TL, patlıcanın 14 TL, yeşil soğanın 7 TL, kuru soğanın 6 TL, patatesin 4 buçuk TL olduğu bir ülkede hem üretici hem de tüketici zor durumda kalır' diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi