Yurt içi ve yurt dışından gelen pasta ustaları, 2'nci Uluslararası Master Of Cake Başkent Pasta Yarışması-Pastacılık ve Çikolata Festivali için Ankara'da buluştu. 'Master Of Cake Başkent Pasta Yarışması ve Pastacılık Festivali'nde pasta şefleri hünerlerini sergiledi. Avrupa ülkeleri, İran ve Azerbaycan gibi ülkelerden de 500'e yakın pastacının katılım sağladığı festivalde 140 pasta jüri önüne çıkarıldı. Pasta ustalarının hünerlerini sergilediği etkinlikte, festivalin birincisi Azerbaycanlı Sanan Pashayev birinci seçilerek 2 bin TL'lik büyük ödülün sahibi oldu. Pastacılığın görsel bir festivale dönüştüğü etkinlikte özgün tasarımlar 15 ayrı kategoride yarıştı. Festivalde Nurcan Özkara ve ekibi yaklaşık bir aylık süreçte pastadan masal köyü hazırladı. Katılımcılar, masal köyünde gezerek, ağaçtan kurabiye topladılar.

'56 YILDIR PASTACILIK YAPIYORUM'

Festivale katılan Kemal Özelgil, 56 yıldır pastacılık yaptığını 1999 yılında pastacılıktan waffle yapımına döndüğünü belirterek, 'Şimdilerde ise 'Kemal Usta' diye waffle zincirlerim var.' dedi. Kemal Usta Waffles markasına ismini veren Kemal Özelgil, pastacılığı abisinden devraldığını abisinden aldığı pastacılık mesleğini geliştirdiğini ve dünyada ilk kez waffle'ı bir konsept olarak sunduğunu söyledi. Pastacılığa 1963 yılında başlayan Kemal Özelgil, waffle ile ilk kez 1964 yılında tanıştığını belirterek,1980 yılında abisi ile birlikte açtığı pastanenin mesleğinde bir dönüm noktası olduğunu kaydetti.

WAFFLE ZİNCİRİ KURMUŞ

Aslen İran Acem'i olan Kemal Özelgil, 1963 senesinde meslek hayatına atılmanın ardından pastacılık mesleğine başladığı süreci şöyle anlattı: '1969 yılında Büyük Tarabya Oteli'nde usta yardımcılığı yaptım ve daha sonra 1978 yılına kadar orada çalıştım.1980 yılında Acıbadem'de pastane açtım. Hazır toptan pasta, kup ve tatlı çeşitlerini geliştirerek mesleğimde yavaş yavaş ünlendim.1999 yılında Moda'da ilk waffles mağazasını açtım. Bu süreç Türkiye'nin en büyük zincirlerinden olan Kemal Usta Waffles'ı başlatan ilk adım oldu. Büyük Tarabya Oteli'nde çalıştığımız dönem pek çok farklı pasta ve tatlı hazırlıyorduk. Waffle orada yaptığımız lezzetlerden biriydi. Biz de çok başarılı bulduğumuz bu lezzeti Türk damak tadına uyarladık. Dünyada pek çok farklı tip waffle yapılıyor, tuzlusundan tatlısına kadar.'

BADEMDEN HARİKA MARZİPANLAR YAPIYOR

Badem ezmesinin en değişik yorumlarından biri olan marzipanları (masapan) hobi olarak yaptığını belirten Özelgil, 'Marzipan, yumurta akı, şeker ve badem özü ile yapılan acı badem şekerlemesidir. Özellikle İtalya ve Fransa'da yaygındır. Marzipan, pastacılık seektöründe şeker hamurları çıkmadan önce kullanılıyordu. Marzipan bademden yapılıyor, şekerden daha kalitelidir. Bu nedenle maliyetleri pahalı.' diye konuştu.

KİLOSU 180 TL

Bademin pahalı olması nedeni ile marzipan fiyatlarının yüksek olduğunu belirten Özelgil, 'Bademin kilosu 90 TL. Bir de işçilik katarsanız marzipanların kilosu 180 TL oluyor.' dedi. Marzipan ustasının, piyasada yok denilecek kadar az olduğunu belirten Özelgil, marzipanların tamamen el yapımı olduğunu tüm detaylarında birebir meyve ve sebze formunun verildiğini söyledi. Özelgil, marzipanların elma, armut, çilek, portakal, şeftali, mısır ve daha bir çok meyve ve sebze çeşidinin şık sunumları nedeni ile tercih edildiğini belirtti. 8 yıl önce marzipanlara ilgi duyduğunu bu işi hobi olarak yaptığını belirten Özelgil, 'Yaptıkça bir sürü model çıktı. Çok zevkli bir iş. Kalıpsız çalışıyorsunuz marzipanların bir kalıbı yok. Tasarımlar size ait. Aslında her ürünün esansını koymak gerekiyor. Mesela şeftali marzipanı yapıyorsanız şeftali esansı koymanız gerekiyor. Elmaya elma, armuta armut esansının konulması gerekiyor. O zaman aroma daha güzel olur.' dedi. 'Gençlere yönelik ürün yaparsan başarılı olursun' diyen Özelgil, 26 çeşit kup yaptığını, gençlerin tavuk göğsü, keşkül, revani ve tulumbayı bilmediğini, gençlerin krem şantili tatlılara bayıldığını ifade etti. Mesleğini severek yaptığını belirten Özelgil, pastacılıktan çok keyif aldığını bu nedenle başarılı olduğunu dile getirdi.

DAHA ÖNCE KİTREDEN HAMUR YAPILIYORMUŞ

Marzipan hamurunun yurt dışından getirdiğini belirten Özelgil, marzipan hamurunun raf ömrünün 4-5 ay sürdügünü daha önceki yıllarda marzipan yapımı için kitreden (Kitre, geven bitkisinin kökünden elde ediliyor) hamur yaptıklarını ifade etti.

YENİLENEBİLİR KAĞIT

Festivale katılanlardan Didem Başkeser ise, yenilenebilir kağıt satışı yaptıklarını ifade ederek, yenilebilir kağıdın pastaları, kurabiyeleri ve kekleri kaplamada kullanılan özel bir ürün olduğunu söyledi. Yenilenebilir kağıtların rahat kullanımlı olduğunu belirten Başkeser, 'Türkiye'ye ilk defa biz getirdik. Kağıt patateş nişastasından yapılıyor. Ürün glutensizdir. İçinde hiç bir katkı maddesi bulunmaktadır. Rahatlıkla pastalarda kullanılan bir ürün. Yenilenebilir kağıt pastalara şekil vermek için kullanılıyor.' Ürünün A4 kağıt formatında olduğu için çok rahat şekil aldığını belirten Başkeser, 'Ürünün Sağlık Bakanlığı'ndan onaylı olduğunu' söyledi.

Editör: Haber Merkezi