2021-2022 eğitim yılı birinci döneminin 6 Eylül'de başlamasıyla hareketlenen kırtasiyeciler tüm hazırlıklarını tamamladı. Kırtasiyeci Feridun Yılmaz, 'Bizim için önemli olan pandemi sürecinde bu yılki eğitimin nasıl olacağıydı. Yine kısıtlama olacak mı sorusunu sorarken Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'eğitim- de istikrar temel hedefimiz' dedi. Bu politika bizi biraz daha rahatlattı. Belirsizliklerin ortadan kaldırılması bi- zim için çok önemliydi. Kırtasiyeciler pandemi sürecinde çok zor dönem yaşadılar. İşyerlerini kapatan esnafımız oldu. Kırtasiyecilerimize destek verilmeli ve yılın 12 ayı hizmet veren kırtasiyecilerimiz korunmalı' diye konuştu.

'HER YIL MÜFREDAT DEĞİŞİKLİĞİ YAYINEVLERİNİ, ÖĞRENCİLERİ VE BİZLERİ MAĞDUR EDİYOR'

Kırtasiyeciler olarak kar marjlarında önceki yıllara göre bir değişiklik olmadığını söyleyen Yılmaz, 'Bizim kar marjımız yüzde 10 ile 30 arasında değişiyor. Daha önce 50 TL'de 10 TL kazanıyorken şu an 60 TL'de 15-20 TL kazanıyoruz. Geçmişe göre çok bir fark olmadı. Tek sorunumuz insanların alım güçlerinde düşüş olmasıdır' dedi. Yılmaz, insanların alım güçlerinin düşmesinin kendilerini de etkilediğini söyledi. Ayrıca her yıl eğitim müfredatında yapılan değişikliklerin hem yayıncı kuruluşları hem de kendilerini mağdur ettiğini dile getirerek şunları aktardı: 'Kırtasiyecilerin yoğun olduğu zamanlar 9'uncu aydan başlar 6'ncı aya kadar devam eder. Ders kitapları öğrencilere devlet tarafından verilmeye başladıktan sonra yardımcı kaynağa yoğunlaştık. Fakat her sene müfredatın değişmesi hem öğrencileri hem de bizleri mağdur ediyor. Bir önceki yıla ait kitaplar elimizde kalıyor, bunların iadesini yapamıyoruz. Yayıncı kuruluşlar da bunun sıkıntısını ciddi şekilde yaşıyor.' Yılmaz, ayrıca pandemi sürecinin kırtasiyecileri olumsuz etkilediğini, kırtasiye ürünlerinde zincir marketlere de düzenleme getirilmesini istediklerini belirtti.

'ZİNCİR MARKETLER KIRTASİYECİLERE BÜYÜK ZARAR VERİYOR'

Yılmaz, sektörün bakışını ve sorunlarını dile getirirken şunları söyledi: 'Kırtasiyeciler sezonlarına zincir marketler yüzünden buruk giriyorlar. Zincir marketler 10-15 gün reyonlarına kırtasiye koyup ondan sonra kaldırıp başka ürünler koyup kırtasiyecilere büyük zarar veriyor ve kırtasiyecilerin ekmeğiyle, ekonomik düzeni ile de oynuyorlar. Bunun düzeltilmesi için de zincir marketlere ürün veren ithalatçı ve imalatçı firmalara kırtasiyecilerin tepkisi büyük. İthalatçı ve imalatçı firmalar kırtasiyecileri korumalı, zincir marketlere ürün vermemeli. Bunun için de ilgili kişiler çalışmalarını ve ilgili yerlerle de görüşmelerini sürdürüyor ve onlarla konuşuyorlar. Bizlerinde bununla ilgili firmalara söylemlerimiz oldu, uyarılarımız oldu. Ucuza alıyoruz denilen ürünler kalitesiz ve sağlıksız da olabiliyor. Bu yüzden iyi ve kaliteli ürünler için kırtasiyeciler tercih edilmeli. Pandemi sürecinde sezon için aldığımız ürünler elimizde kaldı, ödemelerimizde de güçlük yaşadık. Şu an elimizde kalan ürünleri satmaya çalışırken artık kronik hale gelmiş süpermarketler ile mücadelemiz de devam ediyor. Bununla birlikte Pandemi nedeniyle her yıl okul sezonu öncesinde açtığımız Kitap ve Kırtasiye Fuarımızı da yapamadık. Doların yükselmesi, ürün imalatında ve üretiminde maliyetlerin artması ile kitap ve kırtasiye ürünlerinde belirli oranda fiyatlar da artış oldu. Bu artışın sinyali aslında pandemi öncesine dayanıyor. Hatırlarsanız pandemi öncesinde kağıt fiyatlarında döviz kuruna bağlı olarak ciddi bir artış yaşanmıştı. Bunun sonucunda baskı ile alakalı olan bütün ürünlere ciddi zam geldi. Bu kriz hala devam ediyor. Yani velilerin şikayet ettiği bu zammın sadece pandemiyle alakası yok, önceden de vardı.

'DÜNYA STANDARTLARI LOGOSUNA DİKKAT ETSİNLER'

Özellikle okula yeni başlayacak çocukların kırtasiye ihtiyaçları fazla. Bu sebeple veliler alışverişlere geçtiğimiz hafta başladı hala da devam ediyor. Okullarda eğitim devam ettiği sürece okul ihtiyaçları bitmez. Dolayısıyla bizler de işimizi yapmaya devam edeceğiz. Pandeminin yaralarını bu şekilde sarmaya çalışacağız. Defter çeşitleri ile boyama malzemeleri en çok sattığımız ürünler. Fakat kırtasiye ürünlerindeki fiyat artışı diğer sektörlerdeki artışlara göre çok çok az. Bugün birçok yerde kırtasiye ürünleri bulabilmek mümkün ama sağlıklı ve kaliteli ürünler yalnızca kırtasiyecilerde bulunuyor. Kalite mutlaka göz önünde bulundurulmalı. Tekstilden ayakkabıya, çantaya, oyuncağa her türlü üründe olduğu gibi kırtasiye ürünlerinde de solvent, kurşun gibi sağlığa son derece zararlı kimyasallar olabilir. Bu testlerin ürünlere uygulanması ve testlerden geçmesi gerekir. Bunu sağlayan yerlerden, güvenilebilir, alışveriş noktalarında alışveriş yapmalarını öneririm. Bizde o konuya işletme olarak çok dikkat ediyoruz. Çocuğun sağlığına zarar verecek veya etki yapacak herhangi bir ürün satmıyoruz. Bütün ürünlerimiz markalı, piyasada olan ürünler. Kalite güvenliği test edilmiş, marka bilinirliliği olan ürünler. Bu konuda vatandaşların gönlü rahat olmalı. Ürünün üzerinde standartlara uygunluk işaretleri oluyor. Dünya standartları logosu olan bir ürün. Bazı kutucukların üzerinde Türkçe olarak 'çocukların sağlığı için güvenlidir' uyarıları bulunuyor. Marka bilinirliliği olan ürünler zaten bunlar. Vatandaşlar kutuları incelediği zaman az çok ürün ile alakalı bilgi edinebilirler. Önemli olan kutuların üzerinde Dünya standartları logosu yani CE olması gerekiyor.'

Editör: Haber Merkezi