Muhammed Dilli ve Metin Uzun Karadeniz'e ait bu lezzetlerin doğallıktan kaynaklandığını ifade ettiler. Geçtiğimiz hafta Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılan Trabzon Tanıtım Günlerine Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi. Etkinlikte Trabzon'un yöresel ürünlerinin, tarihinin, el sanatlarının ve kültürel mirasının sergilendiği Trabzon Günlerine, Büyükşehir Belediyesi de dahil 18 ilçe katıldı. Trabzon Vakfıkebir İskenderoğlu Tereyağ Peyniri firması adına konuşan Muhammed Dilli, Trabzon tereyağını, peynirinin ayrıcalıklarını anlattı. Dilli, tereyağ ve peynirle yapılan kuymağın da nasıl yapıldığını anlattı. Dilli, kuymak yaptıklarını anlatarak, tereyağ, tulum peyniri gibi ürünlere sahip olduklarını, bu lezzetleri Ankaralılarla buluşturduklarını söyledi. Karadeniz tereyağının farkını aktaran Dilli, 'Karadeniz tereyağı meralarda otlayan hayvanlardan alınan sütten elde edilen bir gıdadır. Havasından suyundan kaynaklı kalite ve lezzet olarak üst düzey bir noktadadır.' diye konuştu.

KUYMAK

Kuymakla ilgili de bilgi veren Dilli, şunları anlattı: 'Kuymağın içine Trabzon peynirlerinden biri olan telli peynir koyarız. O peynirle tereyağ bir araya gelince muhteşem bir lezzete sahip olur. Kuymak yapmak için 150 gram tereyağı eritiyorsunuz üstüne 2 yemek kaşığı mısır unu ekliyorsunuz, daha sonra 400 gram peyniri küçük küçük doğruyorsunuz üzerine yarım bardak kaynar su koyuyorsunuz ve pişiriyorsunuz, peynir tamamen eridikten sonra kuymak olmuş demektir.' Fuara her yıl geldiklerini de belirten Dilli, Trabzon Vakfı Kebir İskenderoğlu süt ürünleri firması olarak 30 yıllık bir firma olduklarını ve Türkiye'nin her yerine gittiklerini, tatlarına güvendiklerini de sözlerine ekledi.

HAMSİKÖY SÜTLACI

Hamsiköy sütlacını Başkent için anlatan Metin Uzun, 'Herhangi nişasta ya da katkı maddesi olmadan yapılan bir sütlaçtır.' dedi. Ankara'ya Hamsiköy sütlacı için 4 şube açmayı planladıklarını anlatan Metin Usta Ankaralıların da bu lezzetle tanışmalarını sağladıklarını anlattı. Genellikle sütlacın sade verildiğini anlatan Uzun, Hamsiköy sütlacının sunumunda bol bol fındık kullandıklarını vurgulayarak doğal bir sütlaç yaptıklarını anlattı.

Trabzon Günleri'nin ilk gününde devlet erkanının gösterdiği ilginin yanı sıra halk da büyük bir ilgi göstererek Trabzon lezzetlerini tatma fırsatı buldu. Trabzon Günleri'nin açılışına Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM Grup Başkanvekili Mehmet Muş, AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Ankara Valisi Vasip Şahin, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Ak Parti Milletvekili Muhammet Balta, Bahar Ayvazoğlu, Salih Cora, Trabzon CHP Milletvekili Ahmet Kaya, Trabzon İyi Parti Milletvekili Hüseyin Örs, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Murat Zorluoğlu ve birçok belediye başkanı ile daire başkanları katılmıştı.

Editör: Haber Merkezi