Çok küçük yaşlarda başladığı müzik eğitimi hayatına hız kesmeden yıllarca devam eden Keman Virtüözü Zehra Dilsiz, sihirli parmaklarıyla kemanı konuşturuyor. Yeteneği ve sahnedeki enerjisi ile kendine hayran bıraktırıyor. Notalarla tanışmasının ilkokuldaki müzik öğretmeni sayesinde olduğunu belirten Dilsiz, 'Kendimi keşfetmeme ve bulmama rehberlik eden müzik öğretmenimdi.' dedi. Dilsiz, müziğe ilk blok flütle başladığını sonrasında ise okul etkinliklerinde solist olarak görev aldığını ifade etti. Bursa Güzelyalı'da doğup büyüdüğünü belirten Dilsiz, Güzelyalı'nın küçük bir ilçe olması nedeni ile başka alternatifi olmadığı için bağlamaya yönelmek zorunda kaldığını kaydederek şöyle konuştu: 'Güzelyalı küçük bir yerdi. Bağlama dışında bir enstrüman yoktu. Bu nedenle ilkokulda bir kaç yıl bağlama dersleri aldım. Daha sonra babamın iş değişikliği nedeni ile İzmit Kocaeli'ne taşındık. Orada da yine müzik öğretmenim beni belediye konservatuarına yönlendirdi. Orada da bir yıl bağlama çalmaya devam ettim. Konservatuar döneminde Güzel Sanatlar Lisesi'ne yönlendirildim.'

HEM KONSERVATUAR HEM GÜZEL SANATLAR LİSESİ!

Lisede Kocaeli Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü'nü kazandığını ifade eden Dilsiz, lise döneminde keman çalmaya başladığını kemanla tanıştıktan sonra bağlama çalmayı bıraktığını söyledi. Daha sonrasında Kocaeli Devlet Konservatuarına yarı zamanlı olarak başladığını belirten Dilsiz, 'Yarı zamanlı da kültür dersleri olmuyor sadece müzik dersleri oluyor. Hem güzel sanatlar lisesine gidiyordum hem de Kocaeli Devlet Konservatuarı'nda yarı zamanlı öğrenciydim. Güzel Sanatlarda lise üçüncü sınıf öğrencisiyken konservatuara birinci sınıftan başladım. İkisini birlikte yürütüyordum. Daha sonra üniversite zamanım geldiğinde yarı zamanlı okuduğum konservatuarı bırakmak zorunda kaldım.' dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SENFONİ'DE İKİNCİLİĞİ KAZANDIM

Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği bölümünü kazandığı için konservatuarı yarım bırakan Dilsiz, 2009 yılında Ankara'ya geldiğini belirterek şöyle konuştu: 'O günden beri Ankara'dayım. Eğitim hayatım sürekli burada devam ediyor.Yüksek lisansımı da Gazi Üniversitesi'nde tamamladım. Şu an Gazi'de doktora yapıyorum. Doktora da ikinci yılım. Onun haricinde lisede ve üniversitede sürekli konserler verdim. Orkestrada solist olarak çaldım. Solo konserlerim oluyor, oda müziği konserlerine katılıyorum. Kıbrıs'ta Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda ikinciliğim var. O dönem sınav açılmıştı. Tek bir kemancı alınacaktı o yarışmadan ikincilik elde ettim. Şu an doktoranın yanı sıra özel bir okulda eğitmenlik de yapıyorum. Atılım Üniversitesi'nde de iki buçuk yıl çalıştım. Haftanın üç günü öğle arasında arkadaşlarla birer saat müzik yaptık.'

PİYANO DA ÇALIYORUM

Üniversite ve lisede piyano çalmanın zorunlu olduğunu şu an piyano ve keman eğitmenliği aynı zamanda kulak işitme eğitmenliği de yaptığını belirten Dilsiz, 'Ama tercihimi kemandan yana kullandım. Kendimi keman alanında daha çok geliştirdiğimi düşünüyorum. Lise döneminde Klasik Batı Müziğine dair bir fikrim yoktu. Okuldayken öğretmenler bizim parmak ve fiziki yapımıza uygun enstrümanlar seçiyorlar. Tabi bizim isteklerimiz de önemli. Keman istemiştim ama ille keman olsun diye bir isteğim de yoktu. Parmak yapım, fiziki yapım kemana uygun görüldü bu nedenle keman çalmaya başladım. Sonrasında keman benim için ayrılmaz bir şey oldu. Keman çalarken duygularımı çok iyi ifade ettiğimi düşünüyorum. Kemanın müzikal olarak beni anlattığını ve aynı zamanda beni yansıttığını düşünüyorum.' diye konuştu.

KELEBEK AĞACINDAN YAPILIYOR

Kemanın İtalya'da ortaya çıktığını yaylı çalgılar ailesinin en küçüğü olduğunu ifade eden Dilsiz, 'En geniş aralıklı sese sahip olan üyesi kemanın diğer üyeleri Viola, Çello ve Konturbas'dır. Keman, viyola ve viyolonselin de bulunduğu violin ailesinin en yüksek tondan çalan, en küçük üyesidir. Dört teli vardır. Keman kelebek ağacından yapılır. Keman yayına arşe denir. Yayı da gül ağacından yapılır. Nedeni ise daha dayanıklı. Arşede yapay ya da gerçek at kılının yanı sıra ham misina olarak adlandırılan bir madde de kullanılabilir. Kemanın özel bir maddesi vardır o da reçinedir. Reçineyi sürmeden keman çalamazsınız reçineyi yayın kıllarına sürmeniz gerekir. Yayın kılları da at kıllarından daha ucuz kıllar ise misinadan yapılıyor.

İNSAN SESİNE EN YAKIN ENSTRÜMAN KEMAN

Kemanın ahenkli bir enstrüman olduğunu, insan sesine yakın olduğu için, kemanın özel bir anlamı olduğunu belirten Dilsiz, 'Ünlü Fransız bestecisi Berlioz kemanın önemini 'Keman karanlık ve şen ortam, fikir ve ihtiras saçar. Yalnız onu konuşturmayı başarmak lazım' sözleri ile ifade etmiştir.' dedi. Jascha Heifetz, Yehudi Menuhin, Itzhak Perlman, Patricia Kopatchinskaja gibi isimleri çok sevdiğini ve hayranlık duyduğunu belirten Dilsiz, doktorayı bitirdikten sonra üniversitede kalmak istediğini, şu an ise kadro beklediğini söyledi. Asıl isteğinin orkestrada çalmak olduğunu belirten Dilsiz, ama orkestraların ön koşul olarak konservatuar mezunu istediklerini eğitim fakültesi mezunlarını tercih etmediklerini bu nedenle başvuru yapmadığını ifade etti.

Editör: Haber Merkezi