• Grup Günyüzü uzun yıllardır var olan bir grup, gruplar artık çok yaşamıyor ülkemizde, sizi bir arada tutan faktörler neler?

Aslında tabi ki grup olarak biz de çok zorluklar yaşıyoruz. Ancak Günyüzü'nü uzun süre ayakta tutan en temel unsurun samimiyet olduğunu düşünüyorum. İşimize ve grubumuza samimi bir şekilde sarılıyoruz. Böyle olunca da sanırım ciddi bir sorun çıkmıyor.

• Grup üyeleri kaç kişi?

Grubun kemik kadrosu şu anda 4 kişiden oluşuyor. Ancak duruma ve koşullara göre grup formatına eklemeler yapıyoruz. Konserlerin türüne niteliğine göre eleman takviyesi yapmaktayız. Zaman zaman sahnede akordeon, tulum veya klarnet ile görürseniz şaşırmayın.

GRUP OLMAK…

• Grup olmanın avantajlarını ve dezavantajlarını anlatır mısınız?

Aslında bu biraz da hayat gibi her şeyin bir iyi yanı bir de kötü tarafı vardır. Sizin hangisini daha çok tercih etmenizle alakalıdır. Grup olmanın en büyük avantajı yalnız olmayışınızdır aslında. Tek başına kalmamaktır, ama en büyük dezavantajı da tek başına olamamanızdır aynı zamanda. Bazen tek başınıza kendi yapmak istediğinizi yapamıyor olmakta dezavantajdır. Bu durum hem avantaj hem de dezavantaj olarak karşımıza çıkıyor, çok garip bir durum.

• Bir albümünüz var albümünüz ve çalışmalarınızla ilgili biraz bilgi verir misiniz?

Evet bir albüm, bir karma albüm çalışmamız var. Albüm bu topraklardaki farklı dillerin müziği üzerine yapılmış bir albümdü. 10 civarında farklı dilde şarkılar söyledik. Akademik çalışma gibi bir albümdü. Yani yarınlara taşınacak sözümüz, müziğimiz vardı. Popüler olmayı hiçbir zaman seçmedik, o yüzden de kısıtlı sayıda insana ulaşabildik, ancak bir gün mutlaka kıymeti bilinecektir diye düşünüyorum. Hatta albümden Gürcü'ce bir şarkı geçtiğimiz günlerde bir televizyon dizisinde yayınlandı. Yıllar sonra hatırlanmış olmakta ayrıca çok güzeldi. Günyüzü ismini taşıyan albümden sonra Karadut karma albümüne Ramo isimli bir Bosna Hersek ezgisi ile katıldık. İlk albümümüzden sonra internet temelli projelere yoğunluk verdik. Sözlerini Barış Çelimli ile birlikte yazdığımız müziği bana ait olan Gecesini Yaşamayan Şehir şarkısını kaydedip klip çektik. Merak edenler için youtube kanalımızda yayındadır. Ayrıca Mari Kız isimli bir Gagavuz ezgisini kaydettik. Akustik kayıtlarımızdan bir Makedon ezgisi olan Makedonsko Devojce ile 'Bugün Bayram Günü Derler' adlı Davut Sulari'ye ait bir türkünün kayıtlarında Kara Stüdyo ile çalıştık. Gong Akustik ile birlikte kayıtlarını yaptığımız Deniz üstü köpürür adlı bilinen bir Ege türküsü ve ayrıca Turnam isimli geleneksel bir eser ile çalışmalarımız devam etti.

GELİNO

• Dizide yayınlanan hangi şarkı öğrenebilir miyiz?

Gürcüce bir eser olan Gelino şarkısıydı.

• Yeni albüm ya da single çalışmalarınız var mı?

Albümden sonra 'Gecesini Yaşamayan Şehir' adlı tekli bir çalışmamız internet ortamında yayınlandı. Onun dışında albüm olayına çok girmeden internet ortamı üzerinden çalışmalarımızı yayınladık. Bunun bir boyutu maddi sıkıntılar olmakla birlikte asıl önemli boyutu popülerleşmemekten kaynaklı idi. Her ne kadar kendimiz çok ortaya çıkarmak istemesek de internet ortamında göründük zaman zaman. Sanatçıların kendini biraz gizlemesinden yanayız. Gizlemek derken yanlış anlaşılmak istemem, sanatçı yaptığı güzel işlerle gündemde olmalı diye düşünüyoruz. Biz de buna göre yaşamaya çalışıyoruz.

• Genel olarak bir hedef kitleniz var mı ya da sizi kimler dinliyor?

Günyüzü ilk kurulduğunda etnik müzik yapmak üzere yola çıktı. Gücümüzün yettiğince bunu yapmaya çalışıyoruz. Bazen gücümüz yetmiyor tabi. Genel olarak hedef kitlemiz alternatif müzik sevenler denilebilir. Bununla birlikte bizi herkes dinliyor. Alternatif müzik sevenler daha çok dinliyor. Günyüzü'nün dinleyici kitlesi; gençliğin dinamizmini taşıyabilen yeniliklere açık herkes Günyüzü dinleyicisi olabilmekte. Üretmek odaklı projelerimiz her zaman önümüzde duruyor.

MEKANDA MÜZİK YAPMAK

• Şu aralar bir mekanda çıkıyorsunuz mekanda müzik yapmak nasıl bir duygu?

Bir mekanda müzik yapmak hem çok güzel hem de zor yanları olan bir iş. Güzel çünkü müzik dinlemek isteyen yeni insanlara ulaşmanın yolu bu. Öte yandan çok zor çünkü sizden popülerleşmenizi istiyor dinleyici. Tam olarak siz olamıyorsunuz, yani ufkunuz daralıyor aslında. • Müzik ve müzisyenlerin yaşadığı sıkıntıları anlatır mısınız? Bence müziğin ve müzisyenin en büyük sorunu internet dünyasının çok hızlı ilerlemesi. Neden derseniz internet dünyası müzik dinlemenin önüne geçen bir hal aldı. Her şey o kadar hızlı yaşanıyor ki artık. O kadar hızlı tüketiliyor ki müzisyen olarak yetişemiyorsunuz, insanlar sizin yapmış olduğunuz bir eserin ilk 10 saniyesini dinleyip kaçıyorlar ve siz onlara 10 saniyeden daha fazlasını izletmek dinletmek zorundasınız. Bu da müzik dışında kafanızı başka şeylere yormanızı gerektiriyor. Yani sanki bir show dünyasına döndü iş. Çektiğiniz klipte müziği dinletmek mi yoksa klibi izletmek mi önemli. Bir müzisyen için müziği dinletmek olmalı ama maalesef klibi izletmek üzerine kurulu işler planlıyoruz. Tabi bir de dinleyici ile birebir temas kurabildiğimiz gerçek dünyaya döndüğümüzde konser, festival, dinleti, etkinlik sayısı o kadar azaldı ki bizler kendimize alan açmakta güçlük çekiyoruz. Müzisyenlerin yaşadıkları engeller de bu sıkıntılarla bağlantılıdır.

• Müzik yapmak isteyen gençlere neler önerirsiniz?

Daha çok kişiye ulaşalım, daha çok kazanalım kaygısına girmeden işler yaparsak daha dingin güzel ve kaliteli işler çıkacağını ve bu kalitenin geleceğe kalacağını düşünüyorum. Ben de bu kaygıları gütmeden işler yapıp bir gün kıymetinin bilinmesini bekliyorum, herkese de bunu öneriyorum, hayatı bu kadar hızlandırılmış yaşamamak gerekir diye düşünüyorum.

Editör: Haber Merkezi