Futbola başlama sürüveninizi anlatır mısınız?

5 yaşında Almanya'ya gittim. 6 yaşında ilkokula başladım, okulda tenefüste bir kola kutusunu top gibi havalandırdım, kutu inerken kutuya bir de kafa attım, içi kola doluymuş, o kolalar yüzümden süzülmeye başladı, bunu da beden eğitimi öğretmenim pencereden bakarken görmüş koşarak yanıma geldi, 'Çok mu seviyorsun top oynamayı?' diye sordu, yüzümü sildi, yeni öğrendiğim Almanca ile 'evet' dedim ve o günden sonra her beden eğitimi dersimde kızlar basketbola, voleybola gidiyorlardı, hocam beni erkeklerle futbol oynamaya gönderiyordu. Ardından futbol bende tutkuya dönüştü. Hocam da beni bırakmadı. Ailemle konuştu, 'Kızınız futbolda çok yetenekli bu konuda gele- ceği parlak' diyerek ailemi ikna etti. Böylece futbol serüvenim başladı. 56 yaşındayım 50 yıldır futbol oynarım.

15 YIL ALMANYA'DA FUTBOL OYNADI

Almanya'da ne kadar futbol oynadınız?

15 yıl lisanslı Bechhofen ve Homburg takımlarında oynadım. Her zaman forvet oynadım, sonra evlendim Türkiye'ye geldim, çoluk çocuğa karıştım. Türkiye'ye 1990 yılında geldim, baktım ortamı kokladım. Türkiye'de kadınların futbol oynamasına pek sıcak bakmıyorlar. Futbol oynamak istiyordum araştırdım bir süre sonra Demetevlerspor'u gördüm ve Türkiye'deki futbol maceram başlamış oldu.

Almanya'da kadın futbolcu olmakla Türkiye'de kadın futbolcu olmak arasında bir fark var mı?

Almanya bu konuda bizden çok önde. Bir kere orada kadın futbol takımı çok fazla ve insanlar da kadınların futbol oynamasına sıcak bakıyor. Burada ise kadın futbolculara biraz mesafeli yaklaşıyorlar. Mesela burada beni futbol oynamaya eşofmanla giderken gören komşularım 'nereye gidiyorsun? diye soruyorlar, ben de 'futbol oynamaya gidiyorum' diyorum bu cüleme karşılık 'erkeklerin oynadığı futbol mu?' diye bir cümle ile karşılaşıyorum. Ama futbol erkeklerin tekelinde olmamalı. Kadınlar da oynuyor, oynamalı da. Ben çocukluğumdan beri oynuyorum ve çok mutluyum.

Hangi mevkide oynuyorsunuz?

Her zaman forvet oynadım hiç defans oynamadım. Forvette oynamayı seviyorum ve o alana daha yatkınım. Yani benim işim gol atmak.

HERŞEY FUTBOL AŞKINA…

Türkiye'de hangi takımlarda oynadınız?

İlk Demetevlerspor'da oynadım, sonra Gürtaşspor'da konuk oyuncu olarak oynadım, Gazi Üniversitesi Kadınlar Futbol takımında, son olarak da Şafaktepe Kadınlar Lokali'nde hocamız Çağdaş Yerli'nin takımına katıldım. Çağdaş Yerli, beden eğitimi öğretmeni ve kadın futbolculardan. Bizim antrenörümüz. Sağolsun burada çok güzel bir ortam kurmuş ve ortamı ben de beğendim. Haftada 2 gün Batıkent'ten Mamak'a yani 30 kilometre gelip 30 kilometre gidiyorum, Büyük keyifle geliyorum oynuyorum. Bütün bunlar futbol aşkına.

Gazi Üniversitesi takımına girme hikayeniz ilginç olmuş bize onu anlatır mısınız?

O zamanlar yaşım 35. Üniversitede futbol oynayan kızlar 20 yaşında. Oradaki hoca da bana 'Senin yaşın buradaki kızlara göre fazla' dedi once, ben de 'deneyin beğenmezseniz ben de takıma katılmam' dedim, sonra bir antrenmanlarına katıldım ve ardından hoca beni bırakmadı.

Kadın futbolcu olmak nasıl bir duygu?

Futbol benim tutkum. Burada ben her şeyi unutuyorum. 2 saat futbol oynuyorum hayattaki tüm sıkıntılarımı dertlerimi unutuyorum. Belki hayatta başka birçok spor var ama onların hiçbirini tercih etmedim. Hayata yeniden gelsem yeniden futbol oynardım. Bence her insan bir sporla ilgilenmeli. Belki basketbol oynasam bu kadar keyif almazdım. Bilmiyorum belki de ben futbolla başladığım içindir ama başka bir spordan bu kadar keyif alacağımı düşünmüyorum.

ÇOK MUTLUYUM

Ailenizin bu konudaki tavrı ne oldu bununla ilgili neler söylersiniz?

Ailem bu konuda beni çocukluğumdan beri çok destekledi. Sağolsunlar. Benim damadım da futbolcu. Rizespar'da sağlıkçı olarak çalışıyor zaten. 2 torunum var küçük torunum da futbolla ilgileniyor. Eşim de bu konuda en büyük destekçilerimden.

Peki futbolla ilgilenmek isteyen kadınlara ve gençlere tavsiyeniz ne olur?

6 yaşından 55 yaşına kadar futbol oynadım daha da oynamak istiyorum. Çünkü spor, özellikle futbol benim hayatta en sevdiğim şeylerden biri. Oynadıkça bana iyi geliyor.

Peki futbol hayatınızda yaşadığınız ve unutamadığınız bir anınız var mı?

Bir takımla oynamıştık. Tribündeki seyirci ilk yarıda 500 kişiydi ikinci yarıda belki 20 bin kişi vardı o kitleyi görünce ilk defa bacaklarım titremişti bi ve trübünde bağırıyolardı 'Rıdvan mısın Maradona mısın cetvelle mi ölçüp atıyosun' diye tezahürat yapmışlardı. O anı unutamadığım anılarımdan biri olmuştur.

Editör: Haber Merkezi