• Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Müzik yolculuğu nasıl başladı?

Ben Hakan Tavukçuoğlu. Yaklaşık 40 yıldır Ankara sahnelerinde müzisyenlik yapmaktayım. Eski gazino zamanlarında başlayan müzik yolculuğum, zaman içinde restoran, bar, müzikhol, düğün salonu vs ile devam edip günümüzde yoğunlukla otel sahnelerinde devam etmektedir. Uzun yıllar bas gitarcı olarak sahne aldıktan sonra biraz da mecburiyetten ve ihtiyaçtan piyano ve klavyeye geçiş yaptım. Halen klavye, piyano ve keyboard çalmaktayım. Bizim piyasa olarak tabir ettiğimiz sahne müzisyenliğinin okulu yoktur, sahne müzisyeni usta çırak usulü yetişir. Ben de hobi olarak başladığım lise yıllarımda amatörce gitar çalarken, profesyonel olarak sahne alan bir arkadaşımın ihtiyaç sebebi ile beni çağırması sonucu kendimi sahnelerde buldum ve o gün bugün hala sahnelerdeyim. Zamanın çok iyi müzisyenleri ile çalışma şansı buldum. Çok iyi ustalarla yıllarca sahne aldım. Bu arada üniversite hayatım başladı ama müzik hep devam etti. TRT ve Ankara Radyosu gibi kurumlarda da zaman içinde sahne aldım. Televizyon programlarında ve sahnelerde önemli sanatçılara eşlik ettim, Ankara'nın önemli orkestralarında görev yaptım.

'İYİ BİR EKİBE SAHİP OLMALISINIZ'

• Ankara Modern Orkestrası'nın kuruluş sürecini anlatır mısınız? Bu süreçte nasıl zorluklar yaşadınız?

Zaman içinde müzik adına daha iyi çalışmalar yapmak için, 2006-2007 yıllarında hayalini kurduğum büyük orkestranın temellerini attım. Çok iyi müzisyen ve solistlerle Ankara Moderni'yi kurdum. Orkestraya isim koyarken 'Modern' kelimesini önemsedim. Adımız yaptığımız işin göstergesi olmalı ve insanlara bir fikir vermeliydi. Ankara da olmayan çok solistli orkestracılığın temelidir Ankara Modern. Sahnenin sadece müzik olmadığı, duruş, davranış, kıyafet, iletişim, repertuvar vs gibi parametrelerin de bir araya gelmesi düşüncesi hep beni motive etmiştir. En önemli unsurlardan birisi de iyi program yapabilmek için çok iyi bir teknik ekibe ve ekipmana sahip olmalısınız. Bu çerçevede maddiyat gözetmeden, orkestrayı dağıtmadan bir arada tutarak sahnelere çıkartmaya başladım. Bu arada müzisyenliğin yanı sıra hiç anlamadığım tanıtım, satış ve pazarlama işlerini de kucağımda buldum. Çok iyi bir repertuvar ve prezentabl bir şekilde çalışmaya başlayınca orkestra tanınır ve sevilir hale geldi. Bu arada tanıtım ve sunum için mekan ihtiyacı ortaya çıkmaya başladı. O zamanlarda şirketimizin ve ofisimizin olmayışı beni oldukça zorladı. Her etkinlik için ayrı görüşmeler yapmak gerekiyor ve insanlar kurumsal beklentiler içinde bizden toplantı talep ediyordu. Şirket yok, ofis yok... Ben bir müzisyenim, bu imkanlara sahip değilim, ama beklentiler çok yüksekti. Yıllarca elimde bilgisayar Ankara cafelerinde randevu verip sunum yaptım. Daha sonra kurumsal kimliğimize ve ofis imkanına kavuşunca bir üst lige terfi ettik diyebilirim. Tabi bu durum insanlara güven verdi.

40 KİŞİLİK BİR EKİP

• Peki, bu kadar kalabalık bir ekibi nasıl bir arada tutuyorsunuz?

Günümüzde beş farklı orkestra, teknik ekip ve yardımcı elemanlarımız ile yaklaşık 40 kişilik bir ekip ile Modern Müzik Organizasyon çatısı altında çalışmalarımız devam etmektedir. Yaptığımız işte eleman kalitesi çok önemlidir. Ben de buna çok önem vererek doğru insanlarla yoluma devam ettim. Müzikalitenin yanı sıra çalıştığınız kişilerin güvenilir olması işinizin geleceği açısından önemlidir. Bu konuda şanslı olduğumu söylemeliyim. Her işte olduğu gibi zor zamanlar da yaşadık. Düştük kalktık ama duruşumuzu bozmadık ve Allaha şükür bugün profesyonel, müzikalitesi çok yüksek, işine odaklı, idealist, vizyoner bir kadro ile devam etmekteyiz.

'BİRÇOK DİLDE REPERTUVARA SAHİBİZ'

• Sizi diğer orkestralarda ayıran özellikleri anlatır mısınız?

Orkestra hem alaylı, hem de mektepli sanatçılardan oluşmaktadır. Çoğu ilkleri başlatan Ankara Modern Orkestrası, uzun yıllar önce ilk kadın kemancıyı sahneye çıkartan olmuştur. Sadece senfoni orkestralarında sahne alan bayan kemancılar, Ankara Modern ile ekstra tabir edilen işlerde sahne şansı bulup, bugün başka orkestralarda da sahne almakta ve iş sahasına sahip olmaktadırlar. Sahne müzisyenliğinin gereği olarak her tarz müzik yapan orkestranın düğün, balo, konser, açılış, davet vs gibi etkinliklerde sahne alması ve bu gibi orkestraların tercih sebebi olması nedeni ile emsallerinin oluşmasına da vesile olup, kendi tarzında bir kulvar açmıştır. Bugün üç bayan solist ve yedi enstrüman dan oluşan Ankara Modern Orkestrası çok geniş bir yelpazede müzik yapmaktadır. Birçok dilde repertuvara sahip orkestranın tarzı uluslararası camiada entertainment band olarak tanımlanmaktadır.

'SAHNE GÖZE DE HİTAP ETMEKTEDİR'

• En çok hangi kesimlerden ilgi görüyorsunuz?

Her müzisyenin hayali müziğin kalbi olan İstanbul da sahne almak, tanınmış sanatçılara eşlik etmektir. Ankara Modern Orkestrası artık İstanbul sahnelerinde, tanınmış isimlerin arasında kendine yer edinmiş, İstanbul'da da aranan bir grup olmuştur. Günümüzde sadece Ankara'da değil ülkemizin birçok şehrinde sahne alan orkestra, özellikle yüksek eğitimli insanların tercihi olmaktadır. Aslında bir proje olan orkestradijital çağ dediğimiz günümüz teknolojilerini kullanan, x, y, z kuşaklarından sonra, geleceğin Alfa kuşağını da hedeflemektedir. Bu da orkestranın gelecekte yeni nesil eleman çalışmasını gerektirmekte ve bu konuda da çalışmalara başlamış bulunmaktayız. Sahne sadece kulağa değil göze de hitap etmektedir. Bizler ses ve ışık sistemlerinde günümüzün en ileri sistemlerini kullanmaktayız. Konvansiyonel sistemlerin yanı sıra, geleceğin yüksek teknolojilerini de takip etmekte, özellikle illüzyon teknolojilerinin sahnelerde önemli şov aracı olacağına inanmaktayım. Sadece ülkemizde değil, bir arge olarak dünyada da wedding sektörünü takip ediyorum. Hitap ettiğimiz insanların, yaş grubu, eğitim seviyesi ve bu insanların dinledikleri müzik türleri üzerine araştırma yaparak bir müzik haritası çalışmasını tüm ekip ile yapmaktayız. Yakın gelecek projemiz, yaptığımız rutin organizasyonların yanı sıra; geçmişte sahnelenen kabare, müzikal gibi tiyatral projelerin de günümüz kuşaklarına turnelerle taşınması hedeflerimiz arasındadır.

• Geleceğe dönük hedefleriniz neler? Bir albüm ya da dünyaya açılma gibi bir düşünceniz var mı?

Artık albümden çok dijital platformlarda paylaşımlar dikkat çekiyor. Bu çerçevede beste çalışmalarımız devam etmekte, ayrıca önemli söz ve müzik yapımcıları ile görüşmeler yapmaktayız. Sırf albüm yapmak adına kalitesiz bir iş çıkartmaktansa, önce kendi içimize sinecek bir çalışmayı hazırlamanın doğru olduğunu ve bunun için hiçbir şekilde acele etmeden, her şeyin vakti gelince olgunlaşacağına inanıyorum. Bunun için tüm bilgi, birikim ve donanıma da sahibiz. Çalışmak, çok çalışmak temel felsefemizdir. Ankara Modern Orkestrası, Ankara da tanınan, sevilen bir müzik grubudur. İyi bir imaj çok pahalıdır. Bu imaj uzun yıllar süren bir yolculuğun eseri olup, bundan sonra da orkestra aynı şevk ile çalışmalarına devam edecektir.

Editör: Haber Merkezi