Neden böyle bir kütüphaneye ihtiyaç duydunuz?

Özellikle vize ve final dönemlerinde öğrenciler, okul kütüphanelerini 24 saat işgal edebiliyor. Mesela bazı öğrenciler, okul kütüphanesine eşyalarını bırakıp gidiyor, saatlerce gelmiyor. Okul dönemlerimde ben de ders çalışacak yer bulmakta zorlandım. Şu an halen vize ve final dönemlerinde okul kütüphanesinde yer bulunamıyor, sistem değişmemiş. Ayrıca ben öğretmenlik de yaptım. Öğrenci genel olarak kendi evinde ders çalışmıyor. Ev daha rahat bir ortam olduğu için ders çalışmaktan hemen vazgeçebiliyor, öğrencilerin genel olarak rahat ortamda çabucak motivesi bozulabiliyor. Bu nedenle bu kütüphane onlar için verimli bir ders çalışma alanı.

FARKLI BİR KÜTÜPHANE

Mithatpaşa Kütüphanesi'nin diğer kütüphanelerden farkı nedir?

Öğrenciler, buraya geldiğinde saatlerce ders çalışabilir. Buraya girişte sadece 5 lira ücret alıyoruz. Öğrenciler bu kütüphanede yemek de yiyebilir. Bu anlamda ihtiyaçlarını burada giderebilecekleri bir konsept oluşturduk. Mutfağımız var ve burada bir şeyler atıştırmaya ihtiyaç duyanlar karnını doyurabiliyor. Kantindeki fiyatlar ise öğrencilere yönelik. Ayrıca gelmeden önce bizden rezervasyon alıyorlar. Burada arkadaşlarıyla toplantı yapabiliyor, ders çalışabiliyorlar. Projeksiyon makinamız var ve buradan çalıştıkları dersleri duvara yansıtarak birbirlerine anlatabiliyorlar. Vize ve final haftalarında kütüphanemiz 24 saat açık kalacak. Zaten öğrencilerin temel sorunu da geceleri ders çalışabilecekleri bir yerin olmaması. Bireysel ve toplu çalışma odamız, sesli ve sessiz çalışma odamız var. Bunun yanında gelen çocuklara anne ve babalarınızla tanışalım diyoruz. Dileyen aile gelip buraya bizimle tanışabilir hem onların içi rahat eder hem bizim. Karşılıklı güven oluşturmak istiyoruz. Buranın bir kontenjanı var ve sürekli kütüphane kamerayla izleniyor. İçeri gireni ve çıkanı sürekli kontrol ediyoruz.'

Peki kapasiteniz ne durumda?

Kütüphanemiz 100 kişilik. Şu an itibariyle 100 öğrenciye hizmet sağlayabiliriz. Açılalı zaten bir buçuk iki ay oldu. Öğrencilerin de yeni haberi oldu ve yeni yeni gelmeye başlıyorlar. Onun dışında burada atölye çalışması da yapabiliyoruz.

ATÖLYE ÇALIŞMALARI

Atölye çalışması derken?

Öğrencilerin geri kaldığı konu ve ünitelere yönelik de çözüm ürettik. Belli başlı derslerden atölye çalışması yapıyoruz. 3-4 kişilik gruplar halinde gelen öğrenciler konularını aktarıyor, o konuyu anlattırıyoruz. Öğrencilerin takıldığı soruları burada beraber çözebiliyoruz. Dershaneye gitmeyen öğrencilere de giden öğrencilere de öğretmen arkadaşlarımız küçük bir ücret karşılığında ders verebiliyor. Bu öğrenciler bir araya gelip düşük bir ücret karşılığında özel ders gibi ders alabiliyorlar. Ya da burada bir grup oluşturup ders çalışmak istiyorlarsa örneğin matematikte çözemedikleri sorular varsa onlara yardımcı olan hocalarımız oluyor. Yani öğrenciler daha özel bir ilgiyle karşılanıyor.

Beklentileriniz neler?

Biz burada her kesimden öğrenciye hitap ederek çok fazla para harcamadan verimli bir şekilde ders çalışmalarını hem de alternatif bir kütüphane örneği sergilemek istiyoruz. Bunun yanı sıra kütüphanemize kitap bağışında bulunmak isteyenlere de açığız. İnsanlar, kütüphanemize artık çalışmadıkları veya okumadıkları kitapları bağışlayabilirler. Diğer yandan bu tür kütüphanelerin çoğalmasını isterim. Özel kütüphaneler olsun, insanlar belli başlı birkaç kütüphanenin dışında alternatif kütüphanelere de gidebilsinler. Bu işi yaparken temel derdim bu.

TÜRKİYE'DE İŞ TANIMI YOK

Kütüphaneyi kurarken yaşadığınız sorunlar oldu mu?

Özel kütüphaneler Güney Kore ve Avrupa'da çok yaygın, Türkiye'de çok az. Bu nedenle iş tanımı da yok. Türkiye'de özel kütüphane açacağız dediğimizde bir Kültür Bakanlığı'na gönderiyorlar, bir Milli Eğitim Bakanlığı'na gideceksin diyorlar. Yani bu kütüphaneyi kurarken işin bürokrasi kısmında biraz sorun yaşadık. Kütüphanenin renkleri de motive edici renklerden seçilmiş gibi… Aynen öyle. Araştırdık ve motive edici renkleri seçtik. Defterini, kitabını alıp, bir yere oturduğunda resim çizmeye başlıyorsan, ders çalışmıyorsun demektir. Biz bu sıkıcı ortamlardan kurtulmak ders çalışma mekanlarını daha güzel hale getirmek istedik. Astığımız tablolar, seçtiğimiz duvar rengi insanın motivasyonunu arttırmaya yönelik. Çünkü buraya gelen insanlar kendilerine değer katmalılar.

Editör: Haber Merkezi