• Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

1994 doğumluyum. Mersin Üniversitesi arkeoloji bölümü mezunuyum. Çocukluğumdan beri farklı birçok sektörde çalıştım. Çalıştığım her sektöre çabuk adapte olabilen bir yapıya sahibim. Bu durumun bana başarı getirdiğini düşünüyorum. Bence yaptığım iş her ne olursa olsun hakkıyla yapmam gerekiyor. Her zaman yeni şeyler öğrenmeyi ve yeni yerler görmeyi seven biri olduğum için sürekli seyahat ederim. Yaptığım iş ile beraber bu dünyada iz bırakmak istiyorum.

• Neden arkeolog değil de influencer olmayı tercih ettiniz?

Arkeoloji ilginç hatta çok da güzel bir alan ancak bu ülkede çok fazla arkeoloji mezunu var hepsi de arkeolog olamıyor. Ülkemizde arkeolojiye pek önem de verilmiyor. Birçok mezun gibi bu alandan ben de karşılık alamadım. Arkeolog olarak kazılara katılmayı çok isterdim ama Türkiye şartlarında olanaklar yeterli değil. Başlangıçta maddi anlamda bir beklentiniz yoksa kazılarda yer alabilirsiniz, yeni mezun olan birisi için arkeoloji ile uğraşmak ve bu alandan hayatınızı kazanmanız çok zor. Bütün bu nedenlerle arkeoloji dışında farklı farklı sektörlerde çalıştım. Influencerlık da bu sektörlerin en sonuncusu ve en keyiflisi oldu. Çektiğim fotoğraflar ve videolar insanlar tarafından çok beğenildi ve bu durum beni mutlu etti. O motivasyonla yaptığım işi daha geniş bir kitleye yaymak istedim.

• İnfluencarlık nedir?

Influencer, kelime anlamıyla etkileyen kişi demek. Influencer pazarlama türünü de icra eden kişilerdir. Sosyal medyada büyük bir takipçi kitlesine sahip olan, bu takipçi kitlesini etkilemeyi başaran ve bu şekilde de takipçilerinin satın alma kararlarını değiştirebilme kabiliyetine sahip olan kişilere influencer adı verilir. Benim yaptığım işin adı influencerlıktır. Ne yaptığıma gelecek olursam, sosyal medya için güzel ve farklı fotoğraf çekimleri yapıyorum. Daha güzel ve farklı karelerin nasıl çekildiğini herkese göstermek gibi bir derdim var. Çektiğim fotoğraflara nesneler katarak renkli hale getiriyorum. Bu fotoğrafların nasıl çekildiğini göstermek için çekim esnalarında kullandığım malzemeleri ve nasıl çektiğimi videoya alarak bunları sosyal medyada gösterime sunuyorum. Fotoğraflarım ve videolarım son 8 aydır sosyal medya takipçileri tarafından çok ilgi görüyor.

• Sizce yaratıcılığın püf noktası nedir?

İstenilen hedefe ulaşmak için yaratıcılık çok önemlidir. Bence yaratıcılığın püf noktası fark edilmeyeni fark etmektir. Çünkü milyarlarca insanın yaşadığı bu dünyada yarattığınız farklı düşünce sayesinde ön plana çıkabilirsiniz. Bu nedenle yaratıcılığın püf noktasını size formüle edemem. Yaratıcılık, yapılmayanı yapmak ve fark edilmeyeni fark etmektir.

• İnfluencar olmak isteyen birisi ne yapmalı?

İnfluencer olmak için öncelikle çok fazla kişi tarafından takip ediliyor olmanız gerekiyor. Bunun için de ciddi bir emek ve yaratıcılık şart. Yaptığım iş yaratıcılık ve kendine özgü bir bakış açısı yaratmayı gerektiren bir iş. Bu nedenle kişinin içindeki yaratıcılığı bulup çıkarması gerekiyor. Fark edilen şeyler yaptığınızda zaten ilgi görüyorsunuz. Çevre edinmek ve teklifler almak işin daha sonraki aşamaları.

• İnfluencerlar kaç bin takipçiden sonra para kazanmaya başlıyor?

Bu işten para kazanmak için takipçi sayısından çok markaların ilgisini çekerek reklam teklifi almak önemli. Bunun için takipçi kitlenizin fazla olması gerekiyor. Açıkçası size tam olarak net bir sayı vermem kolay değil.

• İnfluencarlar vergi ödüyor mu?

Bildiğim kadarıyla geçen yıla kadar influencarlar vergi ödemiyordu. 2021'in başlarında çıkarılan vergi düzenlemesi ile influencarlar da vergi ödüyor.

• Ne kadar sürede influencarlık ile hayatınızı kazanmaya başladınız?

Bu işe 7-8 ay önce başlayıp bu raddelere geldim. Daha önce bu işle ilgili ne bir eğitim aldım ne de bu işi yaptım. Bunun için çok çalışmakla birlikte başta kendime inandım. Küçüklüğümden beri şuna inanırım: İnsanoğlunun isteyip yapamayacağı şey yoktur. 7-8 ay çok uzun bir zaman değil, ancak çok kısa bir zaman da sayılmaz. Şu an reklam alarak bu işten para kazanabiliyorum.

İZ BIRAKMAK İSTİYORUM

• Hedefleriniz neler?

Yaptığım iş ile dünyada iz bırakmak istiyorum. Şuan Türkiye'de bu işi en iyi yapanlardan biri olarak gösteriliyorum. İleride en iyi yapan olacağıma inanıyorum. Dünyaca ünlü modeller ile ve ünlü markaların çekimlerini yapmak ayrıca içerik üreticisi olarak en çok aranan insan olmak istiyorum.

• İlk reklam teklifini nereden aldınız ve hissettikleriniz neler oldu?

Aldığım ilk reklam Çin'in Hong Kong şehrinden oldu. Sosyal medya üzerinden benimle iletişime geçtiler. Bir ürün gönderip tanıtım yapmamı istediler. Bu beni çok mutlu etti resmen dünyalar benim olmuştu. Çünkü bu işe başladığımdan beri aldığım ilk reklam olmuştu ve bu uluslararası bir firmaydı. Düşünsenize bir işe başlıyorsunuz ve aldığınız ilk teklif uluslararası bir firmadan oluyor. Bu duygu tarif edilemez bir haz veriyor insana.

• Eklemek istedikleriniz var mı?

Ben renkli ve farklı fotoğraflarımı insanlarla paylaştıkça mutlu oluyorum. İnsanlara bir şeyler katabilmeyi umut ediyorum. Ayrıca şunu söylemek istiyorum her ne olursa olsun kimse hayallerinin peşini bırakmasın. Hiçbir zaman unutulmamalı ki güzel şeyler her zaman zorlu engellerden geçer. Bunun için mücadele etmek gerek.

Editör: Haber Merkezi