• Müze ne zaman kuruldu?

Müze uzun zaman önce büyük emek verilerek kuruldu. 2006'da yapımına başlandı. 2012 yılında tamamlandı ve 2014 yılında ise hizmete açıldı. Giray ailesi olarak yaklaşık 5 nesildir çömlek seramik işiyle uğraşıyoruz ve müze de 35 yıl önce planlandı. 40 yıllık bir koleksiyon var elimizde.

• Müzede kaç eser var?

380'e yakın kayıt altında eser var müzede. Bunlar tarihi eser niteliğinde. Ayrıca ünlü seramik sanatçılarının da eserleri sergileniyor. UNESCO'da yaşayan insan niteliği almış iki sanatçımız var. Sıtkı Kolçar 2009'da vefat etti. Yine UNESCO Yaşayan İnsan Efsanesi Ödülü alan Mehmet Gürsoy var. Bunun yanında birçok sanatçının birçok eseri de müzemizde sergileniyor.

• Müzenin tarihçesine ilişkin neler anlatırsınız?

Güray Müze, Hititlerden beri sürmekte olan çömlekçilik geleneğine ev sahipliği yapan ve ülkemizin sahip olduğu en büyük kültür, tarih ve doğal miraslarını barındıran Kapadokya Bölgesi'nin Avanos ilçesi sınırları içinde çağdaş müzecilik anlayışı ile kuruldu. Bölgeye izleriyle damga vuran, binlerce yıldır babadan oğula geçen geleneksel el sanatı çömlekçiliği, dünyanın birçok yerinden gelen ziyaretçilere bu geleneksel el sanatının tarihi süreçteki gelişimini sergileyen müze konumundayız. Müze, çömlekçiliğin yanı sıra dünyaca ünlü Türk seramik sanatçılarının modern ve geleneksel tarzdaki eserleri koleksiyonuna ilave ederek, seramik sanatının tarihi süreçteki gelişimini tanıtma imkanı da sağladı.

MÜZENİN MİMARİ YAPISI DA FARKLI

• Mimari yapısının da farklı olduğunu biliyoruz bu konuda neler söylersiniz?

Çağdaş müzecilik anlayışı ile kurulmuş olan müze, Teşhir salonları, sosyal etkinlik alanları ve diğer hizmet birimlerinin bulunduğu yapı kayaya oyularak, yerin 20 metre altında bin 600 metrekarelik bir alana inşa edildi. Bu mimari yapısı ve konseptiyle dünyanın ilk ve tek yer altı seramik müzesi olma özelliğini taşımaktadır. Eşsiz mimari yapısı ve nadide koleksiyonuyla Güray Müze; Antik Eserler Salonu, Modern Eserler Salonu, içinde Sergi Salonu, kafeterya ve şöminesi olan bir fuaye alanı olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır. Müzenin Antik Eserler Salonu'nda Geç Kalkolitik Dönem, Tunç ve Demir Çağları ile Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait seramik ve çömlek eserler, Modern Eserler Salonu'nda ülkemizde yetişmiş dünyaca ünlü çağdaş ve geleneksel seramik sanatçıları ve onlara ait eserler tanıtılmaktadır. Fuaye alanında ise resim, heykel, seramik, fotoğraf gibi güzel sanatların her alanında, sanatçıların eserlerini tanıtabilecekleri, imza ve tanıtım günü gibi çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Ulusal ve uluslararası birçok organizasyon, sergi ve gösteriye ev sahipliği yapan müze, yıl boyunca açık olup, gündüz saatlerinde müze ziyaretçilerine hizmet vermekte, akşamları ise mistik ortamında, yemekli toplantı, seminer, sempozyum, kokteyl, dans, sema gösterisi ve konser gibi nezih organizasyonlar için özel salon olarak kullanılmakta.

• Müzenin kültürel faaliyetlere de ev sahipliği yaptığını biliyoruz, bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Müze, ayrıca Göreme Milli Parkı ve Kapadokya'nın UNESCO Dünya Mirası Listesine Kaydedilişinin 30'uncu Yıl Kutlamaları, Koreli ve Türk fotoğraf sanatçılarının fotoğraflarından oluşan Karma Fotoğraf Sergisi ve 32'nci Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu Kongresi tarafından düzenlenen 300'ü aşkın fotoğrafçının katıldığı Fotoğraf Olimpiyatları Kapsamında gerçekleştirilen SEMA gösterisine ev sahipliği yaptı.

• Pandemi dönemi ve müzelerin yaşadığı sıkıntılar hakkında bilgi verir misiniz?

Müzeler ziyaretçilerle ayakta kalan kurumlar. Genel olarak kar amacı gütmeyen ve gelecek kuşaklara kültür varlıklarını taşıyan kurumlar. Yurtdışından birçok ziyaretçimiz vardı ancak gelemedi. Pandemi maalesef ki her sektör gibi bizim işlerimizi de maalesef ki sekteye uğrattı. Ancak kapanmalar ortadan kalktığında kimse korkmadan müzemizi ziyaret edebilir. Markalaşma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.

• Pandemi döneminde müzenize sanal turlarınız var mı?

Müzemiz sanal tur olarak gezilebiliyor. Ancak sanal turda buradaki eserleri yakından görme imkanı yok. Bununla birlikte seramik, çömlek yapımı gibi atölye çalışmalarına katılma imkanı buluyorlar. Ustalar çömlek yaparken onları izleyebiliyorlar. Birebir gezmek ayrı ve farklı deneyimler yaşatıyor.

Editör: Haber Merkezi