• Öncelikle bize kendinizden ve yaptıklarınızdan bahseder misiniz?

2018 yılının aralık ayında Tarım il Müdürlüğü'nün desteği ile İçme Köyü Kadın Derneği'ni kurduk. Biz dernek olarak köy kadınlarının kalkınması için sosyal ve ekonomik projeler düzenledik ve kendi yaptığımız ürünleri satışa sunduk. Yöresel fuarlara katılımda bulunduk. Tarım İl Müdürlüğü'nün hazırladığı proje yarışmalarında tandır ekmeği, dut unu, domates unu, siyez buğdayı tohumu ve kurut projelerimiz ödül aldı.

• Bu proje ve ödüllerden bahseder misiniz?

İlimizde unutulmaya yüz tutmuş olan bir üretim geleneği Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün İçme Köyü Kadın Çiftçiler Derneği ile yürüttüğü çalışma ile yeniden hayat buldu. 2016 yılında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından kabul edilen 5 Özel Projeden biri olan 'Kadın Eli Değdi Sebze Kurudu Domates Un Oldu' isimli proje 2016 yılında Bakanlığa sunulan ve Elazığ'da kadın çiftçilere yönelik yapılan ilk projedir. Proje ile ilimizde domates üretiminin yaygınlaştırılması, pazara sunularak il ekonomisine katkı sağlanması, kadın çiftçilerin üretime kazandırılması ve gelir düzeyinin yükseltilerek üreticilerimize alternatif üretim metotlarının gösterilmesi sağlandı. 'Proje İzmir Ödemiş İlçesinde yapılan Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreninde başarılı proje olarak değerlendirildi ve ödüle layık görüldü.

ÜRETİCİLERİN TALEBİ

• Sizin gibi üreticiler için neler yapılmalı anlatır mısınız?

Depremden önceki dönemde görev yapan Valimiz ile derneğimiz için bir üretim evi projesi hazırladık ve imzalar atılacakken deprem oldu. Bu yüzden projemiz askıya alındı ve pandemi dolayısıyla dernek faaliyetleri 1 yıl durma noktasına geldi. Fuarlarımız iptal oldu. Ben ve benim gibi üreticiler hepimiz bu fuarların faaliyete geçirilmesini bekliyoruz. Bizim emek vererek ürettiğimiz ürünleri değerinde satmak için bizim gibi üreticilere yönelik bir pazar kurulması gerekiyor. Gideceğimiz fuarlara devlet desteği almayı isteriz.

• Önce deprem sonra pandemi derken işleriniz hayli aksadı bununla ilgili neler söylersiniz?

Çiftçilik yapıyoruz. Ürünlerimizi daha geniş bir kitleye tanıtmak için dernek kurduk. Köyümüzdeki üyelerimizin belirli bir gelir kaynağı olmadığı için birçok projemiz askıya alınıyor veya erteleniyor esasen en büyük zorluk maddi sıkıntı. Çevremizde kadınların dernekleşme ve kooperatifleşmesi yok denecek kadar az olduğu için erkekler destek olmuyorlar.

• Peki Türkiye'de kooperatifçiliğin sorunlarını anlatır mısınız?

Aslında kooperatifçiliğin ülkemizde gelişmesi gerekir. Türk toplumunun temel sosyo-kültürel değerleri arasında yardımlaşma, imece ve Ahilik benzeri yapılaşma ve anlayışların bulunmasına rağmen kooperatifçilik Türkiye'de yeterince ve istenilen ölçüde bir gelişme yok. Kooperatifçiliğin Türkiye için öneminin tam olarak ortaya konulması ekseninde bu sorunların bütüncül bir yaklaşımla çözüme kavuşturulması gerekir.

Editör: Haber Merkezi