DİSK Emekli Sen emekli maaşlarına yapılan zamlara ilişkin SES Genel Merkezi'nde basın toplantısı gerçekleştirdi. Basın metnini okuyan Çankaya Şube Başkanı Metin Çalışkan, 'Her kriz ortamında ilk iş patronlara teşvikler ve vergi indirimleri gibi yollarla arka çıkanlar; şimdi de emeklilere 100 küsur liralık zamları bir müjde olarak sunma gayretindeler' dedi.

Dört kişilik bir aile için açlık sınırının 2 bin 162 lira 70 kuruş, yoksulluk sınırının ise 7 bin 444 lira 62 kuruş olduğunu belirten Çalışkan, 'Asgari ücretlilere yapılan zam ve TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarıyla beraber emeklilere yapılacak zam oranları ortadadır' dedi.

Sözlerini, 'Geçtiğimiz haftalarda, asgari ücrete yapılan ve asgari ücretlilerin yaşam hakkına açıkça saldırı olan zammın tartışması sürerken TÜİK bizi yine şaşırtmadı! Birileri, işçi sınıfının, kıt kanaat geçinerek patronlara, Hükümete boyun eğmesini istemektedir!' diye sürdürdü.

PATRONLARA TEŞVİKLER, EMEKLİYE 100 LİRA ZAM

İktidarın kriz ortamında ilk olarak patronlara teşvikler ve vergi indirimleri ile arka çıktığını sıra emeklilere geldiğinde 100 liralık zamları müjde gibi sunma gayretine girdiğini belirten Çalışkan, 'Gayret ediyorlar, ama çarşı-pazar alışverişinde her şey gün yüzüne çıkıyor. Temel gereksinim kalemlerinin fiyatları her geçen gün artarken ve alışveriş sepetlerimiz gittikçe boşalırken patronların cepleri ödemedikleri primlerle, vergilerle ve aldıkları teşviklerle her geçen gün şişiyor!' dedi.

Patronları kızdırmamak için asgari ücretli işçileri açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edenlerin, emeklilerden yıllarca verdiği emeklerinin karşılığını çalmak için her yolu denediğini belirten Çalışkan, sözlerini şöyle bitirdi:

'Sesimizi duymak istemiyorlar. Sesimizi kısmak için Sendikamızı defalarca kapatıyorlar, biz inatla tekrar kuruyoruz. Tüm bunlar bizi emekli etmek için, üstelik işlerimizden değil; sınıf mücadelesinden! Biz, sınıf mücadelesinden emekli olmayacağımızı tekrar-tekrar haykırıyoruz! Haykırmaya devam edeceğiz! Bugün gelinen noktada, hükümetin emeklilere yaptığı zam göstermiştir ki, toplu sözleşmeli sendikal hak talebimiz çok yerinde, haklı ve meşru bir taleptir! İlan ediyoruz; biz hem asgari ücretli işçilere yapılan zulmün hem de bize reva görülen bu insanlık dışı zamların karşısında yılgınlığa kapılmayacağız. DİSK Emekli-Sen, örgütlenmeye ve işçi sınıfı mücadelesini sürdürmeye devam edecektir!'

Söz alıp geçim sıkıntılarından bahseden emekli vatandaşlar, ay sonunu getiremediklerini, bu nedenle de sosyal ve kültürel etkinliklerde yer alamadıklarını ifade ettiler.

Emekli-Sen üyeleri taleplerini şöyle sıraladı:

• Milli gelirden hak ettiğimiz pay istiyoruz.

• Saygınlığı olan onurlu bir yaşam ve yaklaşım istiyoruz.

• Aramızdaki aylık farklılıkların giderilerek, İntibak Yasası'nın çıkarılmasını istiyoruz.

• Sağlık ürün ve hizmetlerinden alınan katılım ve katkı payının kaldırılmasını istiyoruz.

• Bizleri yaşlılığa hazırlayacak eğitim programları istiyoruz.

• Kentlerde, caddelerde, sokaklarda dinlenme ve mesire alanları istiyoruz.

• Sosyal ve kültürel etkinliklerde bulunmak istiyoruz.

• Emekli evleri istiyoruz.

• Hasta, yaşlı ve kimsesiz emeklilerin evlerinde bakım ve hizmetlerden yararlanabilmesini istiyoruz.

• Kadın emeklilerin evlerinde çocuk, torun bakmalarından öte, sosyal, kültürel alanda yerlerini alıp sorumluluk sahibi olmalarını istiyoruz.

Editör: Haber Merkezi