Salgınla birlikte yaz aylarında ekolojik turizmin de önemi daha fazla arttı. Pandemi sürecinde alışıla gelmiş tatil alışkanlığı dışında alternatif tatil şekilleri daha bir dikkat çekiyor. Bu çerçevede doğa içerisinde, kalabalıktan uzak, insanların sevdikleri ile sakince geçirecekleri tatilleri tekrar masaya yatırmak istedik. Bu konuda öncülük yapanlardan biri de Finike 'de Heredot's House'un kurucusu ve işletmecisi olan Kaan Özülkü. Başkent'in sorularını yanıtlayan Özülkü, 'İçinde bulunduğumuz süreçte ekolojik tatilin önemi ve değeri daha çok anlaşıldı. Kalabalık olmayan tatil yerleri salgınla birlikte daha çok tercih edilir oldu. Bu konuda öncülük etmekten memnunuz.' diye konuştu.

Ekolojik turizm nedir?

Genel olarak tanımlayacak olursak çevre duyarlılığına sahip, yerel halkın alışkanlıklarına, kültürlerine uygun, doğaya dayalı turizme ekolojik turizm denir.

Ekolojik tarıma nasıl karar verdiniz?

Eğitimci ve doğasever bir aileden geliyorum. Aileme ait portakal, mandalina, nar ağacının olduğu geniş bir bahçe içerinde doğa sevgisi ile büyüdüm. Finikeliyim, üstüne bir de Finike'ye sevdam gereği vefa borcumu ödemek isteğim eklenince, bahçemiz içerisinde bir işletme kurduk. Kısacası Aslında sahip olduğumuz güzelliği paylaşmak istedik.

Nasıl bir işletme?

10 dönüm arazi üzerinde birbirinden mesafeli beş apart şeklinde tesisimiz. Bu evler doğayı temsilen portakal evi, tarihimizi temsilen Likya evi, kral mezarı gibi konseptler de yapıldı. Önlerinde kendilerine ait bahçeleri olduğu gibi zaten gelen konuklar bütün bir alandan istifade edebilmekteler. Amacımız insanlar buraya geldiğinde hem yalnız kalabilsinler, hem bahçe içerisindeki komşulukların tadını çıkarsınlar. Bunun dışında bahçeden meyve toplayabilsinler, uzun dönem kalmak isteyenler bahçelerini eksin, kendi sebzelerini kendileri yiyebilsinler diye düşündük. Dalından zeytin toplasınlar, turşularını kursunlar, zengin çeşitlilikte tropik meyve ağaçları ile tanışsınlar. Zaten denizi temiz, antik kalıntıların oldukça fazla olduğu tarihi bir kasaba burası. Biz de portakal ağaçları arasında insanlara ayrı bir keyif sunmak için yola çıktık. Gelen konukların gözlerinden ve sözlerinden amacımıza ulaştığımızı anladıkça da yorgunluğumuz tatlı bir mutluluğa dönüştü.

EKOLOJİK TARIM

Ekolojik turizmle birlikte ekolojik tarım da yapılıyor mu?

Endüstriyel tarım modeli ile uzun zamandır herkes tanışmış durumda. Organik tarım ise genç nesil ve çocuklar için unutulmaya yüz tutmuş durumda diyebiliriz. Biz organik tarım modelinde bir bahçeye sahibiz. Sebzeler ekiyoruz. Misafirlerimizin sebze dikmesine ya da var olanı toplayıp tüketmesine zaten keyifle onay veriyoruz. Çocukların dalında bir salatalık gördüğünde verdikleri coşkulu tepki hepimizi her seferinde heyecanlandırıyor. Burada masalarından ellerini uzatıp asmadan üzüm koparmak, yemeğin üstüne dut ağacından meyve atıştırmak herkese iyi geliyor. Ruhen de dinlendiriyor.

Bu atmosferin ruhen insanlara iyi geleceğini tahmin etmek zor değil, bununla ilgili neler söylersiniz?

Doğal güzellik dışında, dostca bir ortam sunmak, yeni dostluklar kazanmak istedik. Burada , gelenler apartlarında yemek yapabileceği ya da dışarda da yiyebilir. Bir de müşterek bir yemek alanımız var. İlginç şekilde herkes bu müşterek alanda ev yemeği ve sohbeti tercih ediyor. Pek çok dostluklara vesile olunuyor.

Bazı ekolojik tarım ve turizm yapanlar sertifikalı da yapıyor buna dair sertifikalarınız var mı?

Hali hazırda biz işletme ruhsatlı olarak çalışıyoruz. Yasal yükümlülüklerimizi yerine getirmek dışında sahip olduğumuz toprağın nimetlerinden ziyaretçilerimizin de yararlanması paylaşmayı seven bir aile olarak bizim önceliğimiz.

Ne zamandır faaliyettesiniz?

Dağ, deniz, orman ve portakal ağacı manzaralı evimizden zaten misafir eksik olmazdı. Şimdi işletme şeklinde misafir ağırlamamız iki yıldan beri sürmekte.

Nerede faaliyet gösteriyorsunuz?

Finike'de köşklü kavak bölgesinde 10 dönüm arazi üzerindeki bahçe içerisine kurduğumuz beş ayrı ev şeklinde faaliyet gösteriyoruz.

Otel müşterisi, ekolojik tatili ve mekan için şunları anlattı: 'Ankara'dan geliyorum, yani büyük şehir hengamesinden. Burayı Keşfettiğimden beri sık sık geliyorum. Buranın hem sakinliği hem Finike merkeze yakınlığı bir avantaj. Gündüz ayrı gece ayrı bir güzelliği var. Zaten işletmecisi ve ailesi ile tanıştığınız an evinize gelmiş gibi hissediyorsunuz, o kadar sıcak kanlı, doğal insanlar. Burası kafa dinlemek dışında üretmek için de güzel bir yer. Şu an burada yazdığım kitabımı tamamlıyorum mesela. Doğanın içinde, kendimle başbaşa olmanın tadı ile değerli insanlar tanımanın güzelliği bir arada yaşanıyor. Tabiatın içinde dinlenen bedenimiz ışında insan doğasına uygun bu ortamda insanca yaşamanın, özümüze dönmenin keyfini sürüyoruz ailece.'

Editör: Haber Merkezi