Sizi eğitim geçmişinizle tanıyabilir miyiz?

Ben Özlem Çopur. 1980 yılında doğdum. İlk, orta ve liseyi Ankara da bitirdim. Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler mezunuyum. Hali hazırda A.Ö.F. kültürel miras ve Turizm bölümünde eğitimime devam ediyorum. Evli ve bir kız çocuğu annesiyim.

Bu sanata olan ilgi nasıl başladı?

Çocukluğumdan itibaren sanatla iç içe oldum. 2005 yılından itibaren el sanatları ile ilgilenmekteyim. Ebru sanatına Ankara'da Esengül İnalpulat hocam ile başlayıp, İstanbul'da Mahmut Peşteli ile devam ettim. 2007 ile 2015 yılları arasında Diyarbakır'da bağlar yetiştirme yurdunda, kadın ve çocuk eğitim merkezlerinde, askeriye bünyesindeki aile destek merkezinde Ebru eğitmenliği yaptım. 2015 yılından bu yana Eskisehir Osmangazi Üniversitesi HAMER (Halk bilim ve araştırma merkezi) ve tıp fakültesi öğrencilerinin seçmeli derslerine girmekte olup, 2012 yılından beri T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ebru Sanatçısı olarak ülkemi yurt içi ve yurt dışında kültür elçisi olarak temsil etmekteyim.

Ebru sanatının kısa tarihini bizimle paylaşır mısınız?

Ebru sanatının kesin olarak ne zaman ve nerede başladığı bilinmemektedir. Ancak 13'üncü yy'da Türkistan da, Semerkand'da ve 14'üncü yy'da İran'ın doğusundaki Herat yöresinde yapıldığına dair bazı kaynaklar bulunmaktadır. Ebru sanatı da kağıt gibi İpekyolu ve diğer ticaret yollarını kullanarak doğudan batıya yayılmıştır. Tarihi tespit edilmiş en eski Ebru, 1'üncü yy'a ait olup Topkapı Sarayı'nda bulunmaktadır. Ebru sanatı, 2014 yılında UNESCO tarafından Türk Ebru sanatı olarak tescillenmiştir.

Ebru sanatının icra edilişini detaylıca anlatır mısınız?

Ebru sanatında kullanılan malzemeler geleneksel olarak ezilmiş toprak ve kök boya, öd, geven otundan elde edilen kitre, tekne, şekil/desen vermek için bız, el yapımı gül dalı ve at kılından yapılmış fırça kullanılmaktadır.

'TERAPİ ÖZELLİĞİNE İNANIYORUM'

En eski Türk kağıt süsleme sanatlarından olan Ebru sanatının, size göre insan ruhuna olan olumlu etkileri neler?

Ebru sanatının terapi özelliğine inanıyorum. Renklerin cazibesi, suyun rahatlatıcı etkisi ve kullanılan doğal ürünler ebru sanatını bir terapi unsuru haline getirmektedir. Özellikle her yapılan Ebrunun bir ikincisinin olmaması büyük haz vermektedir. Engelli öğrencilerin üzerindeki pozitif etkisi yüksektir.

5 YILLIK UĞRAŞ İLE DERİYE İŞLEDİ

Bu sanatta en bilinen yöntem kağıt üzerinde uygulanması. Deri ve kumaş üzerinde uygulama fikri nasıl gelişti?

Ebru sanatında farkındalık oluşturmak için ebruyu deri ile buluşturmak istedim, fakat derinin üzerine ebru tutmuyordu. 5 yıl boyunca sabitleyicisini bulmaya çalıştık ve bunu başardık. İlk önce ebrulu derileri panoda sergiledim. Daha sonra ise tasarımları bana ait çantalar ürettim. Yapılan ebruların her birinin dünyada tek olmasından dolayı bunu deriye uygulayıp, kişiye özel çanta ürettim. Geleneksel olarak bir kağıt sanatı olan ebru sanatının gelişmesi için geleneğine da bağlı kalarak yenilik icra edilmesi birçok insanın beğenisini kazanmakta olup gelecek nesiller içinde yol gösterici olmaktadır. Ebru ve deri işleme sanatını bir araya getirerek yaptığım eşsiz eserler, 3 kıtanın farklı ülkelerinde katıldığım festivaller ve Dubai de düzenlenen orta doğu deri fuarında büyük ilgiyle karşılandı. Kumaş üzerine yaptığım ebrular, birçok kurumun kurumsal hediyelikleri olarak tercih edilmektedir.

'BU SANATI HERKES YAPABİLİR'

Bilinen teknikleri uygularken hayal gücünü bu sanatta konuşturmak için gerekli donanımları herkes kazanabilir mi?

Ebru sanatı sabır ve gönülden tutku ister. Sabırlı, azimli ve gönülden yapabilecek herkes ebru sanatını icra edebilir.

Çalışmalarınızı görenlerden aldığınız tepkiler nelerdir?

Katıldığım yurt dışı fuar ve festivallerde, eserlerimi gören insanların ilgi ve beğenileri beni oldukça mutlu etmekte. Özellikle Ebru uygulanmış deri çantaların aldığı beğeni ve talepler beni çalışmaya ve üretmeye daha da teşvik etmektedir.

BİR ÇANTA DÜNYADA TEK

Geleceğe dönük hedefleriniz neler?

Her yapılan ebru dünyada tektir. Bunu da deriye uygulayıp çanta yaptık. Her bir çanta dünyada tek oldu. İkincisini istesek de yapamıyoruz. Amacım bu işi kadınlar için meslek haline getirmek. Bir kadın kooperatifi kurmak istiyorum. Özellikle ek gelir olması açısından kadınlarla bu işi yürütmek istiyorum. Ebru sanatı 2014 yılında UNESCO tarafından bir 'Türk sanatı' olarak tescillendi. Ben de bu sanatı gelecek kuşaklara aktarma çabasındayım. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatçısı olarak, yaptığım çalışmalar 80'i aşkın sergi fuar ve festivalde sergilendi. Dubai'de düzenlenen ortadoğu deri fuarına Türk tasarımcı olarak davet edildim. Bu davetleri amaca giden bir yol olarak görüyorum.

Editör: Haber Merkezi