• Nefes Koçluğu ülkemizde çok bilinen bir uzmanlık değil, Nefes Koçluğu nedir?

Nefes koçluğu, hatırlatmaktır aslında. Biz nefes koçlarının ilk amacı otomatikman alıp verdiğimiz nefesimizi fark ettirmektir. Çünkü nefes almazsak yaşayamayız bilgisinin ötesinde nasıl nefes alıp veriyorsak öyle yaşıyoruz, nasıl yaşıyorsak öyle nefes alıp veriyoruz. Saçımıza, başımıza, dış görünüşümüze bakım yapmak aklımıza gelir ama nefesimize bakım yapmak aklımıza gelmez. Nefes koçluğu nefesimizin bakım ihtiyacını hatırlatır. Sağlıklı doğan bir bebek tam, açık ve bağlantılı nefesler alıp verir. Yani nefesi doğal akışındadır. 2 yaş itibariyle sosyalleşmeye başlar. Kendisini kurallar dünyasında bulur. Bu kısıtlayıcı ortamda duygularını ifade edemediğinde bilinçsiz olarak nefesini tutar. İstemsiz nefes tutmalar çoğaldıkça doğal nefes alışkanlığı kısıtlayıcı nefes alışkanlığına dönüşür. Nefes Koçluğu kişiye hala hücrelerinde kayıtlı bir bilgi olan doğal nefes alışkanlığını hatırlatmaktır. Duygularımızı her ifade edemeyişimizde ifade edemediğimiz duygudan etkilenen organımız hangisiyse o bölgede blokaj oluşmaya başlar. Nefes koçluğu kişinin kendi nefesi aracılığıyla oluşturduğu blokajları yine kendi nefesiyle çözebileceğini ve nefesini bedeninin her bir noktasına ulaştırabileceğini hatırlatmaktır.

• Siz bu alanla nasıl tanıştınız?

Yaklaşık 10 yıl önce bir gün o zamanlar anaokuluna giden büyük kızımın aynı zamanda psikolog olan okul koordinatörü ile sohbet ederken, son günlerde çok fazla hissettiğim öfkeyi dönüştürmek için bir araç aradığımı, onun önerisini merak ettiğimi sorunca o da bana nefes koçluğu da yaptığından, nefesin dönüştürücü gücünden bahsetti. İlk defa duymuştum. Kendisi, duruşuyla, hayata bakışıyla, öğrencileri ve velilerle iletişimi ile güvendiğim bir insandı. Önerisini dinledim. O gün bilmediğim şey bu önerinin aslında hayalimdeki mesleğin kapılarını bana açtığıydı. Doğal nefes seanslarıyla kendi dönüşümüme şahitlik etmek, ben dönüşünce ailemin, çevremin ve dünyanın dönüştüğünü görmek bana, insanların hayatına dokunmanın benim misyonum olduğunu hatırlattı. Yaşadığım dönüşümü yaşamak isteyen herkes yaşayabilsin, unuttukları hayallerini hatırlayıp hayata geçirebilsinler diye nefes koçluğunu meslek edindim.

'BEDEN VE ZİHNİMİZİN ESNEKLİĞİNE ARACILIK EDER'

• Nefes almak tüm canlıların vazgeçilmez bir parçası. Peki, nefes ile ilgili doğru bilinen yanlışlar neler?

Ağzımızın da solunum sistemimizin bir parçası olduğunun sanılması. Doğal olan burundan nefes alıp vermektir. Burnun filtre görevi görmesinin yanı sıra ağzımızdan nefes alıp verdiğimizde çok fazla ve gereksiz enerji harcar, yoruluruz. En önemli ayrıntı da yaşam molekülümüz olan nitrik oksitin yataklarının en yoğun olduğu bölgenin sinüslerimiz olmasıdır. Burnumuzdan her nefes alış verişimizde burun içi kılların titreşimiyle diplerinden nitrik oksit molekülü salgılanır. Beynimiz ve kalbimizin çalışmasında düzenleyici rol oynayan nitrik oksit, kanın ve oksijenin damarlarımızda akışını kolaylaştırarak bedenimizin iyi halini korumasına, dengede çalışmasına destek olur. Aktif spor ya da özel bir nefes tekniği uygulanmadığı sürece burundan nefes alıp vermek esastır. Ben bu tekniğe nefesimizle oynamaktır diyorum. Bedenimizi şaşırtarak farklı nefes hızları, burun yerine ağız kullanmak gibi yollarla hızlı ve dönüştürücü etkiler oluşturmaya aracı olurlar. Nefesimizi esnetmektir bir nevi… Dolayısıyla bedenimizin ve zihnimizin esnekliğine aracılık ederler. Doğal nefes çalışmaları gibi nefes teknikleri de özfarkındalık kazanmaya, beden zihin ruh dengesini yeniden oluşturmayı hedefler.

'NEFES, BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR'

• 'Nefesinle Harekete Geç!' sloganı ile koçluk yaptığınız doğal nefes çalışmalarının ve nefes tekniklerinin insan vücudundaki fizyolojik etkileri neler?

Nefes bedenin toksinlerden arınması için en güçlü yoldur. Enerji boşluklardan hoşlanmaz. Bedende de bol miktarda boşluk olduğundan bunlar iki şeyle dolabilir; toksin ya da enerji... Tam kapasiteyle nefes vermeyi hatırladığımızda toksinler dışarıya çıkar ve ihtiyacımız olan oksijene yer açılır. Nasıl ki su dolu bir bardağa daha fazla su dolduramazsak ne kadar nefes alırsak alalım yeterli nefes verip toksinlerden arınmadıkça aldığımız oksijen kendisine yer bulamaz. Tam kapasiteyle nefes alıp verdiğimizde sağlıklı doğan bir bebek gibi fiziken sağlığımıza kavuşuruz. Organlarımızın, hücrelerimizin ihtiyacı olan oksijene doyarız. Bağışıklık sistemimiz güçlenir. Çünkü bebeklerin zihinleri nettir ne istediklerini bilirler. İfade araçları ağlamaktır. Acıkınca ağlarlar doyunca huzurlu ve dengededirler. Kısacası bebekken alıp verdiğimiz doğal nefesimizi hatırladığımızda bedenimiz sağlıklı, zihnimiz net, ruhumuz dengededir. Yani anlık yaşamaktan ibaret olan duygularımızı olduğu gibi kabul eder. Yaşar ve ifade ederiz. Ve yeni bir duygunun gelişine izin veririz. Bu denge bizim kendi potansiyelimizi açığa çıkarmamıza vesile olur. Kendi hayat sorumluluğumuzun, insan olma sorumluluğumuzun yine kendimizde olduğunu hatırlatır. Kendimizle, hayatımızla, çevremizle uyumumuz dengeye gelir.

• Sağlık Bakanlığının sezaryen doğumlarının azaltılmasına yönelik önlemler kapsamında yaptığı çalışmalarla 'doğum koçluğu' daha da öne çıktı. Nefes egzersizlerinin hamilelere ne gibi katkıları var?

Hamilelikte bedenin temizlenmesi ve bebeğe gerekli besin ve oksijenin taşınması için nefes kendiliğinden açılır. Yani diyafram bölgesindeki hücreler tam kapasiteyle oksijenle beslenir. Dolayısıyla doğal nefes alışkanlığını hatırlama süreci ve blokajların dönüşmesi hamilelik sırasında çok daha kolay ve kısa sürede gerçekleşir. Bunun yanı sıra nefes teknikleri ile nefes egzersizleri yapmak doğumun doğal yoldan kolaylıkla gerçekleşmesine ivme kazandırır.

'ODAKLANABİLMEYİ SAĞLAR'

• Günlük hayatımızda stres ile mücadelede nefes çalışmaları kişiye ne kazandır?

Özellikle sınav stresi yaşayan öğrenciler bu çalışmalardan nasıl faydalanır? Öncelikle stresin mücadele edilecek bir hal olmadığını fark ettirir. Yeterince stres bizi motive eder. Yaşadığımızı hissettirir, yaşam bütünlüğümüzü korur. Ne zamanki stres fazla, yoğun ve sık yaşanmaya başlar işte o zaman hayatımızın iplerini ele geçirir ve bizi yönetir. Bu safhada hayatımızın yönetimini geri almak için bizim stresi yönetmeye ihtiyacımız doğar. Bu yönetime etki eden en güçlü araçlardan biri nefes egzersizleridir. Sınav stresini de aynı şekilde düşünebiliriz. Nefes egzersizleri ile duygusal olgunlukları artarak stresi yönetmeyi öğrenen öğrenciler stresin olumlu taraflarını keşfedip içsel motivasyonlarını, odaklanabilmeyi sağlarlar. 'Nefesinle Harekete Geç' sloganı bir kere daha hayatın içinde vücut bulur…

'İNSAN ÖNCELİKLE KENDİSİNDEN SORUMLUDUR'

• İnsanlar kendi başlarına nefes çalışmaları uygulayabilir mi?

Benim nefes koçluğunu en çok sevme sebeplerimden biri de nefes çalışmalarının kişinin kendi kendine kolaylıkla uygulayabileceği bir araç olmasıdır. İnsan öncelikle kendisinden sorumludur. Hiç kimseye muhtaç değildir. Sadece ilişkiye ihtiyaç duyar, ilişkide varlık gösterir. Değişimi ve dönüşümü ise sadece kendi istek ve inancına bağlıdır. Bu bağlamda bir nefes koçu ancak kişiye bu dönüşüm yolculuğunda eşlik edebilir. Nefes çalışmalarında ilk koşut zihni devre dışı bırakmaktır. Bu da ilk başlarda tek başına kolay olmayabilir. Bu süreci bir nefes koçuyla atlattıktan sonra her an her yerde yanımızda olan nefesimizle kendi kendimize çalışarak, hayatımızın iplerini hep elimizde tutarak kendi içsel dengemizi sağlayabilir, potansiyelimizi açığa çıkarabiliriz.

• Peki, kimler nefes çalışmalarını uygulayamaz?

Her yaşta, her durumda herkes için kendi ihtiyacına göre bir nefes tekniği mevcuttur. Doğal nefes seanslarının ise epilepsi hastalarına, yeşil ve kırmızı reçeteli ilaç kullananlara doktor izni ve kontrolü ile uygulanması uygundur. Kanser hastalarına kemoterapi öncesinde ve sonrasında, hamilelere ise 4'üncü ay itibari ile doğal nefes çalışması uygulanır.

Editör: Haber Merkezi