• Doğal Yaşam Derneği'nin amacı nedir?

Doğal kaynakların, kültürel varlıkların ve tarihi çevrenin korunması, geliştirilmesi, kırsal ve kentsel sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması, dezavantajlı kesimlerin, gençlerin, yetişkinlerin, yaşlıların, engellilerin ve kadının konumunun güçlendirilmesi ve toplumsal bilincin yükseltilmesi, kültür, turizm, tarım, hayvancılık, su ürünleri, çevre, enerji insani yardım, insan hakları, demokratikleşme, bilişim, eğitim, kalkınma, doğa sporları, afete duyarlılık, kurtarma, halk sağlığı ve sağlık eğitimi (beden ve ruh sağlığı) konularında kapasitenin geliştirilmesi, anılan konularda deneyimlerin ulusal ve uluslararası düzeyde paylaşılması, Avrupa Birliği'ne bütünleşme sürecine katkı, diğer ülkelerdeki sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği konularında ekonomik ve sosyal girişim ve faaliyetlerde bulunmak ve bunu sürdürebilir kılmak. Sürdürülebilir kalkınmaya da bir katkıda bulunmak amacındayız. Bunun yanında çeşitli platformlarda yer alıyoruz ve çeşitli kuruluşlara üyeyiz.

• Hangi kurum ve kuruluşlara üyesiniz?

Denge Denetleme Ağı, Türkiye Küçük Millet Meclisi Platformu, Gençlik Örgütleri Forumu Kurucu üyelerindeniz, Gençlik Parlamentosu üyesiyiz. Derneğimiz akredite Türkiye Eurodesk Temas noktası ve Avrupa Gönüllülük Hizmeti(AGH) yeni adıyla Avrupa Gönüllü Dayanışması (ESC) Gönderici ve Koordinatör Kuruluştur. 13-30 yaş aralığında olan gençlerimize Avrupa fırsatları hakkında bilgilendirmeler yapıyor,17-30 yaş aralığındaki gençlerimizin en az 2 ay en fazla 12 süreli olmak üzere gönüllülük yapmak üzere yurt dışına gitmelerine destek oluyoruz.

KAR AMACI GÜDÜLMÜYOR

• Derneğinizin daha birçok amacı var bunları da anlatır mısınız?

Derneğimiz kar amacı gütmeksizin doğal kaynakların ve kültürel varlıkların tespitine, korunmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunmak, kırsal ve kentsel kalkınmayla ilgili temel sorun ve potansiyelleri ortaya koyarak, 'sürdürülebilir kalkınma' amaçları doğrultusunda yeni- den tanımlamak, bu kapsamda katılımcı alan araştırmaları planlamak, programlamak ve projelendirerek uygulamak ve bu alandaki girişimleri desteklemek, çevre sorunlarından ve kalkınma sürecinden olumsuz yönde etkilenen kırsal yada kentlerde bulunan güçsüz/yoksul ve dezavantajlı sosyal kesimler başta olmak üzere tüm sosyal kesimleri mesleki teknik eğitim, örgütlülük, kredi, yerinde istihdam ve gelir artışı sağlamayı hedefleyen sosyal, ekonomik ve ekolojik proje uygulamaları yoluyla desteklemek, sosyal politikalar ve istihdamın geliştirilmesine katkıda bulunmak ve bu yönde hazırlanan ve uygulamaya konulan program, proje ve uygulamalara destek vermek, toplum yaşamının her alanında katılımcılığı ve demokrasiyi, insani ve doğal kaynakların dengeli ve akılcı geliştirilmesini /yönetimini savunan 'sürdürülebilir kalkınma' anlayışının temel ilkeleri etrafında bireysel ve toplumsal duyarlılığı geliştirerek ortak bilinç yaratmak ve bu konuda projeler geliştirmek de amaçlarımız arasında.

İNSAN HAKLARI DA UNUTULMADI

• İnsan haklarına ilişkin de çalışmalarınız oluyor mu?

Elbette oldu. Hak temelli çalışmalar yürüten derneğimizin tüzüğünde, 'İnsan hakları ve demokratikleşme ile ilgili temel sorun ve potansiyelleri ortaya koymak, yeniden tanımlamak ve bu alanda kapasitenin geliştirilmesi için eğitim çalışmaları düzenlemek, katılımcı alan araştırmalarını planlamak, programlamak ve projelendirerek uygulamak ve bu alandaki girişimleri desteklemek, insani yardım ve acil yardım ile ilgili temel sorun ve potansiyelleri ortaya koymak, yeniden tanımlamak ve bu alanda ulusal ve uluslararası düzeyde kapasitenin geliştirilmesi için eğitim çalışmaları düzenlemek, katılımcı alan araştırmalarını planlamak, programlamak ve projelendirerek uygulamak ve bu alandaki girişimleri desteklemek, ekoloji ile toplumsal ve kültürel yaşam arasında bütünsel bir yaklaşımı temel alarak, doğal yaşam ve ekoloji bilincinin gelişimine katkıda bulunmak bu alandaki uygulamaları desteklemek, yeni uygulamalara öncülük etmek ve bu uygulamaların sürdürülebilir hale gelmelerine destek vermek, doğal gereksinimlere denk düşen üretim ve tüketim modellerini, teknolojileri, mimarileri, uygulamaları desteklemek ve uygulamak' ifadeleri yer alır.

ÇOCUKLAR İÇİN UYGULAMALI PROJELER

• Bildiğimiz kadarıyla çok sayıda içinde yer aldığınız ya da uygulanan projeleriniz var bu projelerden bahseder misiniz?

Felaketlere Dikkat Projesi ilk projemizdi. Çok ortaklı bir Avrupa Birliği projesiydi. Projede, doğal afetlere karşı nasıl önlemler alınacağına dair etkinlikler yaptık. Daha sonra TÜBİTAK destekli Doğa Kampı Projesi yaptık. Çocuklara doğayı sevdirdik, onların yaşayarak ve uygulayarak öğrenmelerini sağladık. Orada çok şey öğrettik. Lider Çocuk Tarım Kampı, Hayatın Merkezinde Tarım, Tarımın Merkezinde Çocuk Projesi yaptık. Bu projeyi 3 dönem yaptık. Çok güzel geri dönüşler aldık ve bu geri dönüşlerden sonra o dönemin Tarım Bakanı Mehdi Eker de projenin 2'nci döneminde bir toplantımıza katıldı. 81 ilde eş zamanlı başlatılması talimatını verdi. Sonrasında birçok Avrupa Birliği ortaklık projelerine katıldık. Birçok genci yurtdışına götürdük. Yakın zamanda çevre ile ilgili bir proje kapsamında çok sayıda gencimizi Tunus'a götürdük. Öte yandan Ermenistan Yunanistan Türkiye el ele haydi kardeşliğe adlı bir projemiz var. Bu proje ile gençler arasında var olan ön yargıları kırmayı hedefledik ve başarı sağladık. Bu projenin Yunanistan, Ermenistan ayaklarını gerçekleştirdik. Finalini de burada gerçekleştireceğiz. Apartmanlarda enerji verimliliğine ilişkin bir projeyi de Slovenya ile ortak bir şeklide gerçekleştirdik. Ayrıca GLAD (2012-2014) adlı tarımla ilgili gelişmeleri takip ettiğimiz bir projemiz oldu. Bu, İngiltere, İtalya Fransa ortaklı bir projeydi. Daha Sonra Bir İyilik Yap Çöpe At (2013), Good Luck (2013), Be here for shere (2012) adlı projeler de gerçekleştirdiklerimiz arasında.

• Projelerle genel olarak yapmak istediklerinizi anlatır mısınız?

Tüm bu projelerle toplumda farkındalık yaratmak istedik. Doğa ile hiç iç içe olmamış çocukların doğa kampına katıldıktan sonra böcekten korkan çocuğun sabah böcekle konuştuğunu görebildik. Bu çok keyif verici bir şeydi. Paylaşmayı, birey olmayı, haklarımızı bilmeyi ve onları savunmayı öğrettik akran eğitimleriyle bunları yaygınlaştırmayı hedefledik.

BEN DEĞİL BİZ OLMAK GEREK

• Projelerin yanında katılım sağlanan ve düzenlenen faaliyetler nelerdir?

Kazdağı Ekofest Festivali, Antalya Köprülü Kanyon Gezisi, Ağaç Dikme Etkinliği, Çocuk Yuvası Ziyareti, Kan Bağışı, Patil köy ve Gölbaşı hayvan barınağı ziyareti, Huzurevi ziyareti, Doğu Anadolu okullarına, giyim ve kıyafet yardımı, Ramazan ayında gıda yardımı İletişim beceri atölyesi, Türkiye Hayali Atölyesi, Beden Dili semineri, Korkularla Yüzleşmek Semineri, İnsan Üzerine Denemeler Paneli, Toplumsal Cinsiyet Eğitimi, Öfke Kontrolü Semineri.Radyo programları, İ.O larında çevre, doğa, tüketim ve beslenme alışkanlıkları, geri dönüşüm , 0 atık konularında farkındalık eğitimleri.

• Sivil Toplum Örgütlerine (STÖ) ilişkin neler söylersiniz?

Sivil Toplum Örgütlerininin amaçları doğrultusunda bir arada olabilmeleri çok önemli. Aynı amaç ile yola çıkmış derneklerle kuruluşlarla birlikte hareket edebilme kültürünü yayabilme tüm sivil toplum örgütlerinin amacı olmalı. Birbirleriyle ortak çalışabilme kültürünü geliştirmek gerektiğini düşünüyoruz. Böylece karar mekanizmalarında etkin olabiliriz. Bir değil, birlikte olmak, ben değil biz olmak gerek.

Editör: Haber Merkezi