• Denizcilik eğitimi hakkında bilgi verir misiniz?

Ülkemizin başta Doğu Akdeniz ve Libya coğrafyalarında yaşadığı son olaylar uzun yıllardır ihmal ettiğimiz denizcilik konusunda toplumda yeni bir farkındalık yaratmış durumdadır. Ülkemizin ihmal ettiği her konuda bir ilk adımı attırmak üzere 2020 yılında kurmuş olduğumuz İsterim Akademisi başta Ankara bölgesi olmak üzere bütün yurt sathında, cehaletle savaş vizyonuna uygun bir şekilde 10 değişik tematik alanda okuryazarlık içerikleri geliştirmekte ve toplumla paylaşmaktadır. Pandemi sebebiyle evlere kapanan insanımızı zoom üzerinden bilinçlendirecek şekilde bir çok webinar düzenleyerek bir farkındalık oluşturacak çalışmalar yürüttük. Bu çalışmalar içinde denizcilik okuryazarlığı da birçok kişinin ilgisini çeken bir konu olarak gündeme geldi. Amatör denizcilik belgesi alan kişilerin dahi yararlandıkları gelişmiş bir eğitim içeriği ile hali hazırda Haziran ayında başlamış Eylül sonuna kadar uzaktan eğitim safhası tamamlanarak uygulama safhası Ankara'da gerçekleşiyor. Daha sonra seyir rotası şeklinde birinci dünya savaşında topçu bataryasıyla düşman gemilerini ve özellikle seyyar kıyı topçusuyla birçok düşman gemisi batıran buna ilave olarak tarihte düşman uçak gemisini batıran Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul'un da anısına Mustafa Ertuğrul Yürüyüşü ve Antalya Kaş arasında da 100 millik Mustafa Ertuğrul seyir rotası ile tekne başı yelken eğitimi icra edilecektir. Böylelikle 'mavi vatan' kavramı daha iyi içselleştirilecektir. Uzaktan eğitimler ücretsiz olup her salı akşamı zoom üzerinden yürütülmektedir.

CEHALETLETLE TOPYEKÜN SAVAŞ

• Bu eğitimlere nasıl karar verdiniz?

Ülkemizin gelişimi için cehaletle savaş topyekün olursa bir anlam ifade etmektedir. Bu yüzden pandemi sürecini avantaja çevirecek bir yaklaşımı mavi vatan kavramıyla birlikte ele almanın zamanlaması sebebiyle uygun olacağını düşündük. Eğitimci grubumuz içinde bulunan birikimli eğitimciler uzman oldukları alanlarda pilot uygulamalar şeklinde webinarlar düzenlediler. Denizcilik okuryazarlığı yanında, sinema, enerji, finansal, tarım, matematik, istatistik, gelecek okuryazarlıkları konularında düzenli webinarlar düzenledik. Denizcilik okuryazarlığı yanında esas olarak Özellikle Amatör Denizcilik ve Yelken Eğitimi ile Ankara'da 'bozkır yelkenciliği' konusunu gündeme getirince bu konuda bir ilk örneği sadece deniz kıyılarında değil her yerde bu tür eğitimlerin verilebileceğini gördük.

• Ne zaman başladı veya başlayacak?

Başlangıçta grup içi zoom webinar uygulamalarıyla söyleşi şeklinde olan program yoğun ilgi üzerine düzenli eğitimlere dönüştü. AKSAN -Akdeniz Kültür Sanat Eğitim Gençlik Derneği, Antalya'da bir STK olarak çalışmalarımıza katılmak ve katkı sağlamak İçin haziran ayında eğitimlerin başlamasında hızlandırıcı bir rol oynadı. Bunun yanında yine AKSAN'ın aracılığı İle Fenike Yelken Spor kulübü de birlikte hazırlamakta olduğumuz Bozkır Yelkenciliği Mavi Vatan adlı projemizin içinde yer aldı. Projemizi güçlü ve farklı kılan unsur ise işbirliği ve imece kültürüne dayalı birden fazla STK İle birlikte ki bunlar; projeyi hazırlayan KABPAM ( Kadın Bilgi Proje Paylaşım Merkezi Derneği), AKSAN ( Akdeniz Kültür Sanat Eğitim Gençlik Derneği ) İsterim Akademisi ve Fenike Yelken Kulübü işbirliği ile birlikte yürütülecek olmasıdır.

EĞİTİMLERDEKİ AMAÇ

• Bu eğitimlerle amacınız nedir?

Amacımız çevresi denizlerle çevrili ülkemizin denizcilik alanında da hak ettiği yeri alabilmesidir. Bunun da örgün eğitim yanında yaygın eğitimden geçtiğini düşünüyorum. Denizcilikte ve denizcilik eğitiminde ülkemizin yeri nedir sizce? Aslında tarihimiz denizcilik alanında birçok büyük başarılarla doludur. Atalarımız Akdeniz başta olmak üzere birçok denizde bayrak dalgalandırmış ve büyük fetihlerde bulunmuştur. Ancak sadece askeri alana hapsedilmiş bir denizcilik yaklaşımı yeterli olmamıştır. Hali hazırda Deniz Harp Okulu, İTÜ Denizcilik Fakültesi, Denizcilik Anadolu Lisesi gibi okullar var ayrıca yelken federasyonu ve bazı özel kurumlar eğitim veriyor. Denizci belgesi olmayanlar ise denize açılamazlar. Sadece belge almakla kalmayıp bir kültür geliştirmek zorundayız. Bu yüzden halkın bir yaşam biçimi olarak sürece katkı sağlaması gereklidir. Uygulamakta olduğumuz şekliyle bir denizcilik eğitimi yoktur. Ancak ülkemizin yukarda da bahsedildiği üzere çok köklü eğitim öğretim kurumları vardır. Mavi vatan kavramı burada vatan kavramına yeni pencere açmıştır. Denizci bir millet olarak kendimizi tanımlayabilmemiz için toplumun örgün ve yaygın eğitimlerle denizciliği içselleştirmesi gereklidir. Dünyada daha çok ada devletleri denizci ulus olarak bilinirler. İngiltere, İzlanda, Japonya böyledir. Bizim dünya denizciliğine yaptığımız katkılar kısmen sınırlı kalmıştır. Ülkemiz denizcilik alanında sahip olduğu potansiyeli yeterince kullanamamaktadır. Bu yüzden yaygın eğitimler ile başta gençler olmak bir bilincin oluşmasının ancak topyekün ülkemizin kara sınırları olduğu kadar deniz sınırları da olduğunu ve vatan dendiğinde hepsinin kapsandığını bilmekten geçtiğini bilmek gereklidir. Artık otomobil almak ve ikinci el değişimi ne kadar normalse tekne almanın ve ikinci el tekne değişiminin de normal karşılandığı bir düzeye gelinceye kadar çalışmalara ara vermeden devam edilmelidir. Denizci ulus demek yaşam biçiminde denize de yer veren ulus demektir. Bu yüzden sadece kıyılarımızda değil bütün Anadolu'muzun kırsal ve bozkır ortamına da denizcilik kültürünü taşımalıyız. Denizcilik okuryazarlığı eğitimlerini kendine özgü bir metod ile; uzaktan eğitim, simülatör eğitimleri, tekne başı eğitimleri ve son olarak seyir rotası uygulamalarıyla yapmaktayız. Bu yönüyle denizcilik okuryazarlığını toplum genelinde geliştirebiliriz. Bu yönüyle bildiğim kadarıyla denizcilik ve yelken eğitiminde bir ilki yaptığımızı düşünüyorum.

Editör: Haber Merkezi