Sosyal Yaşamı Güçlendirme Derneği'nce yaşama geçirilen' 'Çengel Atölye' anlatır mısınız?

Seval Gülsoy: Çengel Atölye,'Zihinsel Engelli gençlerin Mesleki ve Sosyal Rehabilitasyonunu sağlamak amacıyla 2008 yılının Mart ayında yaşama geçti. Zihinsel engelli gençlere bir umut yeni bir soluk olmayı amaçladı.Sosyal Yaşamı Güçlendirme Derneği olarak öncelikle kadınlara destek çalışmaları için yola çıktık daha sonra çocuklara ve engelli bireylere hizmet veren bir anlayış benimsedik. Genellikle aileler,engelli çocuklarının toplumda kabul edilmesi aşamasında birtakım sorunlar yaşıyordu. Bizler de bu sorunları gözeterek bu projeyi hayata geçirdik. Bu projeye başlarken Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğünden mali destek aldık. Çankaya Belediyesi de mekan desteği verdi. On yıldır zihinsel engelli gençler ile çalışmalarımız devam etmekte.

BİRLİKTE HAYATI GÜZELLEŞTİRİYORUZ

Bildiğimiz kadarıyla atölyede çeşitli sosyal faaliyetler de yer alıyor bununla ilgili neler söylersiniz?

Seval Gülsoy: Atölyede resim, seramik, taş, ahşap boyama, takı yapımı ve buna benzer el becerilerinin dışında, drama, ritim, koro gibi faaliyetlerimiz de oluyor. Haftada bir gün ritim dersimiz var. Bunun dışında öğrencileri, tiyatroya, sinemaya götürüyoruz, birlikte piknik yapıyoruz, kısacası gençlerin hayatın içerisinde olması için elimizden geleni yapıyoruz. Ayrıca toplumda onların tanınması ve kucaklanması için uğraşıyoruz. Atölyeyi, dernek olanakları ile yürüttüğümüz için yeni malzemeler almak için de kermes ve sergiler düzenliyoruz.

Peki kaç öğrenciniz var?

Seval Gülsoy: Şu an 30- 35 civarı gençle çalışıyoruz. Çalışabilecek durumda olan gençlerimizin bir çoğunu işe yerleştirdik. Ayrılan gençlerin yerine her yıl yenileri atölyeye katılıyor.

Öğrencilerinizin belli bir yaş aralığı var mı ?

Seval Gülsoy: 18 yaşın üzerindeki bireylerden oluşan bir atölye burası. Yaş sınırı yok ama çalışmalara uygun olan bireyleri alabiliyoruz. Aileler de bu şekilde engelli çocukları varsa bize ulaşabilirler.Böylece hem kendileri için hem de çocukları için farklı bir hayat olduğunu göreceklerdir.

Çengel Atölye olarak beklentileriniz nedir?

Canan Gürten: Çocuklarımızın ürünlerini değerlendirebileceğimiz korunaklı bir iş yerine dönüşmek istiyoruz. Türkiye'de bu tür örnekler pek yok. Atölyede çocuklarla birlikte üretiyoruz, biz onlara yönlendirici oluyoruz, onlar ise el emeklerini ortaya koyuyorlar. Ancak bu çabaların geri dönüşü de olmalı. Şu an malzemelerimizi alabiliyoruz. Ama gençlere de katkılar sağlamak istiyoruz. Bu nedenle halkımızın herkesin bize az çok katkıda bulunmasını istiyoruz.

ÖZGÜVENLERİ YERİNE GELİYOR

Engelli bireylerin buradaki zamanları nasıl geçiyor burada neler yapıyorlar?

Canan Gürten: Engelli bireyler burada, arkadaşlarıyla paylaşıyor, üretiyor bir yandan da sosyalleşiyorlar. Her gün yeni şeyler öğreniyorlar, birey olduklarını, önemsendiklerini görüyorlar. Öz güvenleri her geçen gün artıyor. Arkadaşlıklar kuruyor ve zamanlarını hoş bir şekilde geçiriyorlar.

Bu tür atölyelerin ülkemizde yeri nedir bununla ilgili bilgi verir misiniz?

Canan Gürten: Türkiye'de Çengel Atölye tarzında gönüllü bir dernek tarafından yürütülen başka bir örnek çalışma yok. Engelliler için oluşturulmuş cafe çalışmaları var. Yurt dışındaki örnekleri incelendiğinde Çengel Atölye'nin ne kadar önemli bir çalışma olduğu görülecektir. Şöyle bir düşündüğümüzde çocukların en çok ihtiyacı olan şeyin değer verilmek ve bir işe yaramak olduğu görülecektir. Çengel Atölye olarak arzumuz ve isteğimiz bu yönde. Günün birinde de bu arzunun gerçekleşeceğine inanıyoruz. Gençlerimizin ürettiklerinden pay alabilecekleri bir konuma gelebilirsek çok şeyi başarmış oluruz. İnsanlar bizi destekleyip küçücük de olsa bir katkı vermek isterse her zaman herkese kapımız açık. Ellerindeki herhangi bir şeyi bağışlayabilir, insan gücü olarak yardımda bulunabilir ve engelli çocukları varsa bizimle irtibata geçebilirler. Derneğimize üye olup, gelip bizlerle birlikte çalışabilirler. Çoğu zaman üniversiteden gençlerimiz gönüllü çalışmalar yapmak amacıyla geliyorlar. Katkı sağlamak isteyen herkese kapımız açıktır.

Editör: Haber Merkezi