15. 08. 2018 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete'de 'Kuyumculuk sektöründeki satışlarda kredi kartı ile 4 taksit ile satılan ürünlerin satışına' Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) yönetmelik değişikliği ile son verildi. Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan H. Çavuşculu, bu karara yönelik, 'Türk kuyumcu imalatçıları ve perakende satıcıları olarak, taksitin kaldırılması bizlerin işlerinin düşmesine neden olabileceği gibi yukarıda bahsettiğimiz gibi halkımız da özel günleri için altın takılarını alamayacak ya da almakta zorlanacaklardır. Gelin, damat ve aynı zamanda aileler arasında mahcubiyet duygusu ortaya çıkacaktır' değerlendirmesinde bulundu.

'TAKI ALIMINDA ZORLUK YAŞANABİLİR'

Çavuşculu, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Biz kuyumcular olarak; Türk Milletinin gelenek ve göreneğinde olan doğum, sünnet düğünü, söz kesimi, nişan ve düğünlere takı amaçlı ürünler üretmekte ve satmaktayız. Aynı zamanda halkımızın yine gelenek ve göreneğinde; iyi veya kötü günlerinde ihtiyaç duymaları halinde aile fertleri, akraba, eş dost arasında yardımlaşmak amacıyla altın takılar faizsiz olarak borç verilip borç alınmaktadır. Halkımıza yukarıda bahsetmiş olduğumuz özel günlerinde kendilerine ya da aile fertlerine, akrabalarına, dostlarına; doğum ve sünnet düğünlerinde en az bir çeyrek ve bir çocuk künyesi gibi takılar, söz, nişan ve düğünlerde ise; birer yüzük, saat, bir çift alyans, bir çift küpe, kolye, gerdanlık ve bilezik gibi katma değerli ürünler satılmaktadır. Türk Kuyumcu imalatçıları ve perakende satıcıları olarak, taksitin kaldırılması bizlerin işlerinin düşmesine neden olabileceği, gibi yukarıda bahsettiğimiz gibi halkımız da özel günleri için altın takılarını alamayacak ya da almakta zorlanacaklardır. Gelin, damat ve aynı zamanda aileler arasında mahcubiyet duygusu ortaya çıkacaktır.'

'ALTIN TAKISIZ DÜĞÜN OLMAZ'

Kuyumda 4 taksitin kaldırılması yerine taksit sayısının 9 ya da 12 taksite çıkarılmasının yerinde olacağını söyleyen Çavuşculu, 'Sayın Cumhurbaşkanımız da; aile birliğinin, evlilik kurumunun önemini her zaman belirtmektedir. Bu takılar alınmadığı zaman aileler ve çiftler arasında büyük sorunlar olabilir. Altın takısız düğün olmaz. Kredi kartı taksitleri sayesinde bu alışverişler daha rahat yapılacaktır. Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak'ın desteklerini bekliyor, BDDK'nın bu yönetmeliği tekrar gözden geçirerek kuyumculuk sektörünün ve halkımızın mağduriyetinin giderilmesini talep ediyoruz' diye konuştu.

'MELEĞE STANDART GETİRİLMELİ'

Kuyumcu ve mücevhercilerin, çözümlenmesi gereken sorunlarına da değinen Çavuşculu, yeni işyeri açacaklarda işyeri ve sermaye standartlarının getirilmesini istedi. Bu şartları da şöyle sıraladı: 'Kuyumcu ve Mücevherci İşyeri açmak için Şahıs veya Şirketler Merkez Bankasına veya Hazineye tek seferde en az 50.000,00 TL, teminat yatırmalıdır. Yatırılan teminatlar işyerini kapattıktan sonra en az bir ay içinde iade edilir. İşyerini kapatmayıp devrettiğinde, devralan kişi devredenin haklarına sahip olur. İşyeri sermayesi en az 5 kilogram 24 ayar altını ya da dengi mücevheratı fiziki olarak belgelemek ve bulundurmak şartıyla işyeri açabilmelidir. Perakende kuyumculuk yapanların işyerinin büyüklüğü en az 30 metrekare, seri üretim yapan imalatçıların ise işyeri büyüklüğü en az 100 metrekare olmalıdır. Mücevher ve altın takı satanlar (vitrin kuyumculuğu) en az bu meslekle ilgili 80 saat satış elemanlığı eğitimi almış olmalıdır. Her isteyen kuyumcu, Borsa İstanbul'a en fazla 500.00 TL veya 1,000.00 TL yatırarak gerekli mesleki faaliyet belgelerini sunarak Borsa İstanbul Kıymetli Taş Piyasasına üye olmalıdırlar. Sabıka kaydı aranmalıdır. Hırsızlar, gaspçılar, dolandırıcılar, soyguncular kuyumcu olmamalıdır. Özel kasası, kırılmaz vitrin camı, özel kepengi, alarm sistemi, izlenebilir kamerası ve işyeri sigortası olmalıdır. Kuyumcu perakendeci, imalatçı, toptancı işyerleri altın, platin, paladyum, gümüşlerin dışında herhangi bir metalden yapılmış tanıtım ve satış amaçlı ürünler bulunduramaz. İşyeri açma ruhsatı, bağlı bulunduğu emniyet, belediye ve kuyumcu oda ve derneklerinin ortak izniyle verilmelidir. İl ve ilçelerde kuyumcu işyeri sayısını oda belirlemeli, yeni kuyumcu işyeri açacaklara oda uygun görürse izin vermeli, Resmi, dini tatil ve Pazar günleri nöbetçi kuyumcuyu oda veya dernek tespit etmeli ve yine izni oda veya dernek vermelidir. İnternet hat ve bilgisayarı mutlaka olmalı, çalınan ürünlerin resimleri emniyet ve kuyumcular arasında ortak ağ bağlantısından görülebilmelidir. Kuyumcu işyerlerinin belirli saatlerde açılış -kapanışları odanın veya derneğin görüşü, valiliğin onayı ile uygulanmalı, uymayanlar hakkında valilikçe yasal işlem yapılmalıdır. Kuyumcu ve mücevher tamircileri, özel tasarım ve üretim yapanlar ve seri üretim yapmayan (en çok 4 kişi çalıştıran) sanatkarlar da sermaye aranmaz; ancak işyeri açma ruhsatı alırken uygunluğuna kuyumcular odası, dernek, belediye ve polis ortak kararıyla işyeri açma izni verilmelidir.'

'HERKESE İŞYERİ AÇMA İZNİ VERİLMEMELİ'

Türkiye'deki kuyumcuların bağlı olabileceği bir federasyonun olmadığını söyleyen Çavuşculu, '5362 Sayılı yasanın 4. ve 26. Maddelerine ilave olarak 'Kuyumcu meslek odalarında sayı aranmaz, bakanlığın izniyle uygun gördüğü şartlarda oda ve federasyon kuruluşları yapılır.' Şu an ise her önüne gelen hiç sermayesi olmadan ve ayrıca 'hırsızlar, dolandırıcılar, gaspçılar, soyguncular, kredi kartı tefecileri' her yere ve her semte gelişi güzel kuyumcu, mücevherci, imalatçı ve satıcı olarak işyerleri açmaktadırlar. Her yıl binlerce ev ve iş yeri hırsızlıklarında çalınan altın ve mücevherleri kimler satın almaktadır? Kastı olmadan alanlar hariç maalesef bilinçsizce ve bilgisizce kuyumcu ve mücevherci işyeri açanlar bunların sorumlularıdır. Yukarıdaki şartları taşımayan gerçek veya tüzel kişilere, altın-mücevher imalatçılarına ve perakende kuyumculara - mücevhercilere, tamircilere ve tasarımcılara işyeri açma izni verilmemelidir' ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi