Tulumtaş Mahallesi'nde ilköğretim çağındaki çocuklar, Ihlamur Vadisi Sitesi'nde kitap okuma etkinliğinde buluşuyor. Konuyla ilgili Başkent'e konuşan Aysel Kanber, 'Bu proje ile parka gidemeyen, sosyal tesis imkanı olmayan çocuklara kendi koşullarımızla yaz dönemini hem faydalı hem de eğlenceli hale getirmeye çalıştım. Burada çocuklar ulaşamadıkları, hatta alamadıkları kitaplara da ulaşabiliyor. Ayrıca çocuklar evlerinde bulunan kitapları da getiriyorlar. Ben çocuklara faydalı olabileceğini düşündüğüm kitapları temin ederek buraya getiriyorum. Burada hem dayanışma, hem sosyalleşme gerçekleşiyor. Aynı zamanda hem paylaşım, hem de birlikte bir şey yapmayı öğreniyorlar. Ihlamur Vadi Evleri Sitesi'nde çocukların oyun oynamak, kaliteli zaman geçirmek gibi koşulları maalesef ki sınırlı. Sitede ne park var ne doğru düzgün bir bahçe. Düşündüm ve onlara bu etkinliği hazırlama fikri oluştu kafamda.' dedi.
Aysel Kanber, 'Burada başlattığımız çalışmalardan sonra evlerde de okumalar devam ediyor. Yani o çocuklar okumayı sevdiler ve burada okuma alışkanlığı kazanmaya başladılar. Ali Eren diye bir öğrencimiz var. Bir defasında 'beni üzüyorsunuz, böyle yaparsanız kitap okumayı artık yapmam' dedim. Ali Eren ertesi gün geldi. 'Aysel abla ben bu gece bir kabus gördüm. Rüyamda artık bize okuma yaptırmıyormuşsun.' dedi. Anladım ki doğru bir çalışma içerisindeyiz.' diye konuştu.
Çocukların sadece kitap okumadıklarını aynı zamanda okudukları kitabı da anlatmalarına fırsat veren Kanber, 'Çocuklar bir saat bir buçuk saat okuma yapıyorlar. Ardından da yarım saat okuduklarını ve okudukları kitabın verdiği mesajı anlatıyorlar birbirlerine. Dünya klasiklerinden Muzaffer İzgü gibi, Aziz Nesin, Behiç Ak gibi yazarların kitaplarını okumaya çalışıyoruz. Ayrıca çocukların burada zamanlarının çoğu boşa gidiyor. Annelerin çoğu çalışıyor ve çocuklar da burada yalnız kalıyor. Öyle olunca kitap okuma programı en verimli, en iyi program olarak karşımıza çıktı. Çocuklara bunu söyleyip bu uygulamaya başladığımızda çocuklar çok heyecanlandı gerçekten. ' ifadelerini kullandı.
Çocukların, bu etkinlikle sorumluluk duygusunun da arttığını ifade eden Kanber, 'Çocuklara sorumluluk yüklüyorum. Her çocuk okuduğu kitabın yazarını da öğreniyor ve arkadaşları ile paylaşıyor. Bu çalışmamızın bir diğer unsuru da kitabın her yerde, her koşulda okunabileceğini gösterebilmek. Etkinliğimizde bazen 20'yi aşan çocuğumuz oluyor. Bura da site bahçesinde yaptığımız bu etkinlikte mevsimin yaz olması avantajını da kullanıyoruz ve çocuklar gölge bulduğu her çimde okumalarını gerçekleştirebiliyor.' dedi.

HER MAHALLEDE HER KÖYDE OLMALI

Öğrenci velilerinden Emine Özdemir ise projeyle ilgili düşüncelerini şöyle anlattı:
'Buraya taşınalı yaklaşık 1 ay oldu. Evde çocukların yapacağı şeyler sınırlı. Sürekli evin içinde ne yapabilirler ki. İki kızım var Nisa ve Sena. Biri kitap okumayı seviyor ama diğeri çok sevmiyor. Burada hem sosyalleşiyor hem de çocuklarla kitap okuma etkinliği yapıyorlar. Yani hem öğreniyor, hem eğleniyorlar, daha ne isteyebilirim. Hatta bazen ben de gelip onlarla kitap okuyorum. Benim için bile çok faydalı oluyor bu etkinlik. Bu etkinliğin başka mahalle ve köyler için de örnek olmasını isteriz gerçekten. Her köyde de tek bir gönüllü ile çok güzel sonuçlara ulaşılır.'
Kızlarının bu etkinlik için çok heyecanlandığını belirten Özdemir, 'Kızlar buraya başlayalı erken yatıp erken kalkıyorlar, bu okuma programına katılabilmek için çok sevindirici bir durum. Yaz tatillerinde önceden böyle bir şey yapmazlardı ama şimdi çok hoş bir heyecan yaşıyoruz.' dedi.
Velilerden Fatma Çakıcı ise, çocuklarının söz konusu etkinlikle okumayı sevdiğini anlatarak, 'Çocuklar burada okumayı sevdi. Bu projeyi akıl edenlere ve bu proje için gönüllülük edenlere çok teşekkür ediyoruz. Çocuklarımız burada çok faydalı bir etkinlikle vakit geçiriyor. Burada hep birlikte kendileri için gelecekleri için faydalı birşey yapıyorlar. Bu sitede 4 yıldır oturuyorum. Bizim koşullarımız çok sınırlı. Burası Gölbaşı'nın kırsalında bir mahalle ve ulaşımımızdan parkımıza kadar her şeyimiz çok kısıtlı. Bu nedenle bu proje etkinliğinin çok faydalı olduğunu düşünüyorum.' açıklamasını yaptı.
Çocuklardan birinin babaannesi olan Hatık Aydıntepe de, 'Bu sitede torunum Poyraz ile yaşıyorum. Kiracıyım. Poyraz geliyor 'Büyük bir hevesle kitap okudum babaanne sana anlatayım mı' diyor. Çok güzel bir proje ve gönüllü arkadaşımıza çok teşekkür ediyoruz. Allah ondan razı olsun. Bu programın mümkün olduğunca devam etmesini istiyoruz.' diye konuştu.

ÇOCUKLAR DUYGULARINI ANLATTI

Projeyle ilgili düşüncelerini anlatan ilköğretim çağındaki öğrencilerden minik Poyraz, 'Burada kitap okuyoruz ve bu çalışmayla kitap okumayı sevdik. Ayrıca bunun yanında Aysel Abladan hayvanlara kötü davranmamayı, yerlere çöp atmamayı öğrendik. Projeyi çok sevdim, önceden kitap okumayı sevmiyordum ama proje ile beraber kitap okumayı sevmeye başladım.' dedi.
Projeyi ilk duyduğunda çok sevindiğini anlatan minik Nisa ise, 'Burada her gün gelip bir saat bir buçuk saat kitap okumak, okumayı daha da sevdirdi. Bu etkinlikle daha çok kitap okudum. Kitap okumayı zaten seviyordum şimdi daha da çok sevmeye başladım. Burada açık havada okumak da çok iyi. Mesela burada okuduğum kitaplar hayat görüşümü bile değiştirdi. Burada farklı farklı kitaplara erişme şansımız oluyor çünkü. Çünkü tek tip kitap yok burada.' diye konuştu.
Okumayı daha önce pek sevmediğini anlatan küçük Sena ise, 'Ben eskiden okumayı çok sevmiyordum ama burada okumayı sevmeye başladım. Bu projeyle eğlenerek kitap okuyorum. Burada okuduğum şeyleri anlıyorum. Eskiden okuduğum şeyleri çok iyi anlamıyordum ama şimdi daha iyi anlıyorum. Burada ayrıca birden fazla arkadaşım oldu bu da çok güzel bir şey.' şeklinde duygularını ifade etti.

'ARKADAŞLARIMI DAHA ÇOK SEVDİM'

'Ben buraya gelmeden önce buradaki arkadaşlarımı tanısam da çok iyi anlaşamıyorduk. Ama buraya geldikten sonra daha iyi anlaşmaya başladık ve onları daha çok sevdim.' diyen minik Şeyda ise, etkinlikte arkadaşlarını daha iyi tanıdığını söyledi. Küçük Şeyda, 'Mesela burada kitap okuyoruz molada bir şeyler yiyoruz.' şeklinde konuştu.
İlköğretim çağındaki Kerem ise, 'Kitap okumayı en çok sevenlerden ve kendi kitabını seçenlerden. Kerem çok fazla kitap okuyorum. Okumayı seviyorum. Bu projenin iyi olduğunu düşünüyorum. Çok güzel bir hikaye yazdım karikatür benzeri hayatta kalma mücadelesini anlatan bir hikaye. Burada bazen mektup ve yazıyoruz. Mesela bir hayali kahraman yazmıştım ve hayatta kalma savaşı veriyordu.' dedi.
'Okuduğumuz kitapları arkadaşlarımızı paylaşıp sosyalleşmeyi geliştiriyoruz. Yeni arkadaşlarla tanışıyoruz, farklı insanlar tanımak bizi daha da mutlu ediyor.' diyen minik Gazi'nin ardından söz alan Nur, 'Öncelikle bu etkinliği düzenleyenlere çok teşekkür ediyorum. Buradaki kitapları görünce hepsini okumak istiyorum. Burada çok güzel kitaplar olduğunu düşünüyorum.' diye konuştu.
Kitap okuma fikrini çok sevdiğini anlatan küçük Sıla da duygularını, 'Bu kitap okuma fikrini ben de çok sevdim. Çok keyifli kitaplar olduğunu düşünüyorum. Ben de buraya kendi kitaplarımı getirdim ve arkadaşlarımla paylaşıyorum. Okumayı seviyorum, arkadaşlarımla birlikte okumak daha da eğlenceli oluyor.' diye ifade etti.

'HAYAL GÜCÜMÜZ GELİŞİYOR'

Minik Ravza, 'Bu fikri çok sevdim kitap okuduğumuz zaman hayal gücümüz de gelişiyor. Okumakla birlikte okuldaki sınavlarımız ve daha başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Hem de kitap okumak eğlenceli bir şey.' diye konuşurken, kardeşi 3. sınıf öğrencisi minik Rahman ise, 'Ablamın dediği gibi kitap okumak çok eğlenceli. Mesela okudğum kitaplar arasında en çok 'Ağustos Böceklerinin Şarkısı' kitabını sevdim.' şeklinde duygularını ifade etti.
Önceden ailesinin zoruyla ve istemeye istemeye etkinliğe gelen minik İlker ise bu etkinlikle kitap okumaya büyük bir hevesle geliyor. İlker, 'Benim burada en çok sevdiğim şey kitap okumayı sevmek oldu çünkü ben eskiden kitap okumayı sevmiyordum. Buraya gelince sevmeye başladım.' dedi.
Öğrenci minik Çağrı ise, 'Buraya ilk geldiğim gün arkadaşımı arıyordum. Arkadaşımı sordum. Sonra bana Aysel abla 'Haydi Çağrı sen de gel bize katıl' dedi, ben de ondan sonra bu etkinliğe katıldım ve çok mutlu oldum.' diye konuştu.
Etkinliğe katılan çocuklardan bir diğeri minik Yağız, 'Sınıfta en fazla kitap okuma madalyası almıştım. Burada da kitap okuma hızım daha da arttı.' ifadelerini kullanırken, minik Begüm de, 'Bu etkinliği ben ve ailem çok beğendik. Bu projeyi yapanları annem ve babam da tebrik ediyor.' şeklinde duygularını anlattı.
6. sınıf öğrencisi Polat da, 'Kitap okumak bence beyin kaslarını geliştirir. Bu çok güzel bir proje. Kitap okuyarak çok başarılı olabiliriz. Hem derslerimizde hem de hayatımızda başarılı olabilmek çok kitap okumalıyız.' dedi.

Editör: Haber Merkezi