• Bebekler için en ideal yatış şekli nedir?

Bebekler için en ideal yatış şekli yan yatışdır. 'Kraniosinostoz' olarak adlandırılan Eğri Kafa Sendromu ile tıpta 'Plagiosefali' olarak tanımlanan Düz Kafa Sendromu'nu birbirine karıştırmamak lazım. Bebeğinizin başının arkasında ya da ön tarafında görülen düzlükler plagiosefalidir. Bu düzlükler, hafif olabildiği gibi ciddi anlamda belirgin de olabilir. Bu rahatsızlık bebeğinizin doğumundan itibaren ileriki zamanlarda da görülebilir. İstatiksel olarak son yıllarda bu sendroma yakalanan vaka sayısı artış gösteriyor. Uzman olarak önerim, bebeğinizi sıklıkla yatış şekillerini değiştirerek yan şekilde yatırmanızdır.

• Son 20 yıldır düz kafa sendromunun arttığına dair bilgiler var bununla ilgili neler söylersiniz?

Bebeklerde Düz Kafa Sendromu her geçen gün daha çok görülmeye başladı. Bunun en önemli nedenlerinden birinin bebekleri sırtüstü yatırma alışkanlığı olduğunu söyledi. 1992 yılında ani çocuk ölümlerini azaltmak için başlatılan 'Sırtüstü Uyuyalım' Kampanyası beklenmeyen bebek ölümlerini yüzde 50 oranında azaltmasına rağmen bu kampanya öncesindeki Düz Kafa Sendromu sayısını 6'ya katlamıştır. Son 20 yıl içerisinde düz kafa sendromu 6 kat artış gösterdi. Elbette bu konu ailelerin dikkatini çekiyor.

KOZMETİK ŞEKİL BOZUKLUĞU

• Bebeklerin kafalarındaki şekil bozukluğu herhangi bir nörolojik bozukluğun da belirtisi midir?

Öncelikle anne ve babalarının en çok merak ettiği konu, pozisyona bağlı Plagiosefali beyinde fonksiyon bozukluğu olup olmadığı. Plagiosefali'deki durum, kozmetik şekil bozukluğudur. Herhangi bir nörokognitif bozulmaya neden olmayacağı öngörülmekle birlikte bununla ilgili kesin bir kanıt bulunmamaktadır.

• Plagiosefali-Kraniosinostozis ayrımı nasıl yapılır?

Burada önemli olan Plagiosefali-Kraniosinostozis ayrımını yapmak ve sonrasında da Plagiosefali'nin derecesini belirlemektir. Dereceyi belirlerken ölçümler önemli yer tutmaktadır. Objektif ölçüm ile ebeveynlere bu konuda endişe duyup duymamaları gerekliliği konusunda yanıt verilmiş olur. Kraniosinostozis'de ise tedavinin cerrahi olarak yapılması gerekmektedir. Tedavi ve sonuçlar iki sendromda birbirinden oldukça farklıdır. Düz Kafa Sendromu'nun tedavisine yönelik olarak, bebeğin düz kafa olan kısmın tersine yatırılarak bu bozukluğun düzeltilmesini, gereken olgularda baş döndürme egzersizlerini, fizik tedaviyi ve bunların yanı sıra da ağır olgularda kask tedavisini öneriyor.

• Son olarak kendinizden de bahseder misiniz?

1 Ekim 1965'de İzmir'de doğdum. İlk öğrenimini Diyarbakır'da ve orta öğrenimini İzmir'de tamamladım. 1988 yılında GATA Tıp Fakültesi'nden mezun oldum. 1991-1996 yıllarında GATA Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanlığı'nda uzmanlık öğrenimini tamamladım. 1998 yılında Yardımcı Doçent oldum. 1999-2000 yılları arasında Yale Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü'nde bir yıl süre ile Epilepsi Cerrahisi ihtisasını tamamladım. 2000 yılında 'Epilepsi Cerrahisi Grubu'nu oluşturarak epilepsili hastaların cerrahi tedavisine başladım. 2003 yılında Doçentlik unvanını aldım. 2004 yılında, Hospital Beneficência Portuguesa and to the Faculty of Medicine at the University of Sao Paulo'da, Prof. Dr. Evandro de Oliveira ile mikrocerrahi anatomi ve vasküler cerrahi konusunda çalıştım. 04 Mayıs 2009 tarihinde Beyin ve Sinir Cerrahisi Profesörü oldum. 2011 yılında Helsinki Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı'nda Prof. Dr. Juha Hernesniemi ile vasküler cerrahi konusunda çalıştım. 2010-2012 yılları arasında Türk Nöroşirürji Derneği yönetiminde görev aldım. 2010 yılında başladığı Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji bölümünde 2017 yılına kadar Anabilim Dalı Başkanlığı yaptım. 2014-2016 yılları arasında Türk Nöroşirürji Derneği Stereotaktik, Fonksiyonel, Ağrı ve Epilepsi Cerrahisi Grubu Başkanlığı görevinde bulundum. Çeşitli uluslararası ve ulusal mesleki dergilerin danışmanlığını yapmaktayım, çeşitli uluslararası ve ulusal Nöroşirürji ile ilgili derneklerde üyeliklerim bulunuyor.

Editör: Haber Merkezi