• Yaklaşan Ramazan Bayramı'nda nasıl beslenilmeli?

Bayramlar beslenme dengemizin en çok bozulduğu, şeker, çikolata ve tatlının en çok tüketildiği zamanlardır. Özellikle ramazan bayramında yani oruç sonrasında eğer yeme içmeye çok yüklenilir ise; hızlı kilo alınabilir ve hatta hastalıklar tetiklenebilir. İlk yapacağımız şey, oruçla yavaşlamış metabolizmayı hızlandırmak üzerine olmalıdır. İlk gün hafif bir kahvaltıyla başlanılmalı, diğer öğünlerde de çeşitlilik sağlanmalı ve porsiyonlar küçük tutulmalıdır. Hatta tek tabağa hazırlama yöntemi sağlanmalıdır. Üç ana ve ikiüç ara öğün şekline dönülmelidir. Ara öğünler minik düzeylerde süt, yoğurt, meyve, badem, ceviz, fındık dan oluşabilir. Su tüketimi önemlidir her zaman ki gibi... Gün içerisinde yürüyüş desteği verilmelidir. Şeker, çikolata, tatlı durumu ise mümkün olduğunca tadına bakmalık tüketimler şeklinde olmalıdır.

'KRONİK HASTALAR UZMAN KONTROLÜNDE OLMALI'

• Ramazan ayı ve bayramında diyabet hastalarına tavsiyeleriniz ne olur?

Diyabet hastalığı, sizlerin de bildiği üzere ilaç veya insülin iğnesi ve diyet programıyla müdahale edilen bir hastalıktır. Diyabet tanısına sahip kişi genellikle hayatı boyunca bu düzenle ilerlemek durumundadır. Bu düzenin bozulmaması gerekmektedir. Bu sebeple diyabet hastalığında kesinlikle oruç tutulmaması önerilir. Azar azar sık sık ve miktarınca hatta saatli beslenmek durumunda olan, ilaç düzenini çok dikkatle takip etmek zorunda olan diyabet hastası oruç koşullarında kan şekeri dengesini iyice bozabilir ve durum kötü sonuçlar doğurabilir. Çünkü bir diyabet hastalığında bütün hedef her daim kan şekerinin dengede tutulmasıdır. Sadece bu diyabet için değil, özellikle beslenme tedavisi gerektiren, düzenli ilaç kullanan kronik hastalar uzman tavsiyesiyle oruç tutup tutmayacaklarına karar vermelidirler.

'MOLA VERİLMELİ'

• Peki, oruç günlerinin devam ettiği bu günlerde yanlış beslenen kişiler öğünlerde nelere dikkat etmeli?

Sizlerin de bildiği üzere, oruç; normal beslenme düzeninin tamamen değiştiği bir süreçtir. Bizim, olmazsa olmaz dediğimiz üç ana öğün ikiye düşer. Normalde önerdiğimiz 2-3 ara öğün ise, zaman yeterliyse eklenebilir. Hem iftar hem de sahur için, en önemli koşullardan biri; besin çeşitliliğini sağlayabilmektir. Çok yağlı ve çok şekerli ağır yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Hamur işlerinin yoğun tüketiminden kesinlikle kaçınılmalıdır. Yemekler yavaş ve iyice çiğnenerek yenilmelidir. İftarda; ılık bir çorba ile açılış yapılıp 5-10 dakika mola verilmeli, sonrasında ana yemeğe geçilmelidir. 2-4 köfte büyüklüğü et veya tavuk veya balık, yanı sıra sebze yemeği ve tabi ki pilav veya makarna veya kuru baklagillerin eşlik ettiği bir ana yemek oluşturulabilir. Bol salata, yoğurt, cacık gibi yiyeceklerle de mutlaka desteklenmelidir. Her çeşit için miktarlar, yaklaşık 4-6 yemek kaşığına denk gelecek şekilde ayarlanmalıdır. Esmer ekmek tercih edilmelidir.

'AZ VE SIK BESLENİLMELİ'

• Sahurda yapılan hatalar neler?

İftardan sahura kadar, mümkün olursa en az 2 litre su tüketilmelidir. Sıvı olarak alınabilecek ayran, şekersiz meyve kompostoları, açık çay öğün ve öğün aralarına eklenmelidir. İftar ile sahur arasına, zaman yeterli ise; 1-2 ara öğün sığdırılmalıdır. Ve bu ara öğünler, süt veya yoğurda ek olarak taze veya kuru meyvelerden oluşabilir. Şerbetli tatlılar tercih edilmemelidir. Tercihimiz sütlü tatlılar olup, İki üç gün de bir tüketilebilir. İftardan ortalama 1-1,5 saat sonra sağlanabilir ise, düz yol yürüyüşleri kaliteli olacaktır. Sahur; mutlaka ve mutlaka yapılmalıdır. Sahuru atlamak gibi bir durum sağlıksız olacak ve dengeli gidişatınızı bozacaktır. Sahurda, kahvaltılık yiyecekler tercih edilmeli, peynir, yumurta ve süt tüketilmelidir. Çorba ve zeytinyağlı sebze yemekleri de sahura eklenebilir. Bu yiyecekler, ertesi gün daha tok ve zinde tutacaktır. Bilinenin aksine; hamur işi yiyecekler, daha çabuk acıkılmasına sebebiyet verecektir. Sahurdan sonra mümkünse hemen yatılmamalı bir süre sindirim sistemine zaman kazandırılmalıdır. Yani, sizlerin de anlayacağı gibi işin sırrı; normalde sağlıklı bulduğumuz, besin çeşitliliği ile sağlanan, azar azar ve sık sık beslenme yöntemini ramazandaki saat düzenine uyarlayabilmek.

Editör: Haber Merkezi