Cumhuriyet konseri ile ilgili bilgi verir misiniz?

Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Cumhuriyetin temeli kültürdür' özdeyişinden yola çıkarak yaşam biçimimizi daha kaliteli hale getirecek adımları atmanın her insanın bireysel sorumluluğu olduğuna inanıyorum. Özlemini çektiğimiz daha güzel bir dünyanın azim ve kararlılıkla ancak birlikte inşa edilebileceğini düşünüyorum. Haziran ayına kadar her ay bir konser ile toplumu kültür sanat ekseninde buluşturmayı hedeflemekteyim. Cumhuriyetimizin başkenti Ankara'mızı daha güzel bir dünya için kültür sanat temelinde dünyanın da merkezi haline getirmeyi bir amaç olarak tanımladım. Bu amaca inanan herkesi projeme davet ediyorum. Bana oguzhanakova2003@ yahoo.com adresinden ulaşabilirler. Konserin ilk bölümünde benim 4 kısa eserim ikinci bölümünde ise Piyano Sanatçısı kompozitör besteci virtüöz Yüksel Dural'ın seslendireceği 10 eser var. Programın ilk bölümünde dört kısa eser üç çalgının birlikteliği ile çok sesli olarak icra edilecek. Trio (piyano, klarnet, flüt) olarak oda müziği formunda dinleyici önünde ilk kez seslendirilecek 4 kısa eser 26 Şubat 2020 Çarşamba günü saat 19. 30'da Bestekar sok. No: 32 Türk İngiliz Derneğinde (Turkish British Association TBA) Ankaralıları bekliyor.

Ata'ya Özlem adlı eserinize özel bir vurgu yapmışsınız… Bunu biraz daha detaylandırır mısınız?

Biliyorsunuz bu yıl TBMM'nin kuruluşunun 100'üncü yılı. Konser, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 100'üncü yıl anısına Ata'ya Özlem adlı eserle Cumhuriyetimizi kuran kurucu iradeye bir Saygı ve Şükran ifadesidir. Amaç bir farkındalık yaratmak ve toplumsal sorumluluğumuzun bir gereği olarak bize bugünleri bahşeden kurucu TBMM'nin manevi şahsiyetine olan Saygı şükran ve minnet duygumuzu Ata'ya olan Özlem duygumuzla bütünleştirerek tekrar hatırlamaktır. Bireysel sorumluluğumuz ise Atatürk'ün belirttiği üzere Cumhuriyetin temelinin kültür olduğunu unutmadan kültür ve sanat zemininde yürümektir. TBMM'nin kuruluşunun 100'üncü yılına denk gelen bir konser olduğu İçin tarihi önemi haiz bir kültür sanat etkinliği olacağını düşünüyorum. Konser salonunun dolması konserin vereceği mesajı daha da güçlü kılacaktır. Atatürk'ün özdeyişlerinin yaşama geçirilmesi yönünde her ay bir konser uygulamasıyla devam etmesini öngördüğüm etkinlikler dizisine gerekli ilginin ve desteğin sağlanmasının içinde bulunduğumuz özel koşullar sebebiyle önemli olduğunu düşünüyorum.

KONSERDEKİ ESERLER

Konserde yer alacak eserler nelerdir?

Konser iki bölümde gerçekleşecek. İlk bölümde kısa dört eser var. Bunları seslendirilme sırasına göre ve eserlerin birbirinden olan farklılıklarını da ifade ederek şunları söyleyebilirim: Bilindiği üzere, Ordu Geleneği Türk Kültüründe çok önemli bir yere sahiptir. Silah arkadaşlığı herşeydir. Arkadaşının hayatından sorumlu olmak demektir. Yardımlaşmadır, dayanışmadır. KHO dan 1984 yılı mezunların silah arkadaşlıklarının 40'ncı yılı münasebetiyle Harbokulu 1984 Devresi şahsında bütün silah arkadaşlarımız için 40 Yılın Hatırına Vals ilk eser, Türkçemize başta bilişim ile ilgili olarak bilişim sözcüğü de kendisine ait olmak üzere, yazılım, donanım, iletişim gibi iki bin 500 e yakın sözcük kazandıran aynı zamanda Türkiye Bilişim Derneğinin kurucu Onursal Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümünün kurucusu, Prof, Dr. Aydın Köksal'a Coşku adlı eser ikinci eser, geleneksel Türk kültürünün çocuğa atfettiği özel değeri dünya çocuklarıyla da paylaşabilmenin bir gereği olarak, dünya çocuklarına Türk çocuk oyunlarını tanıtmak ve öğretmek maksadıyla kurulan, dünyanın barış ve sevgi temelinin ancak bir çocuğun saf temiz dünyasının hakim kılınabileceği yeni nesillerle gerçekleşebileceğini ortaya koyan Çocuk Oyunları Spor Kulüpleri Konfederasyonuna Dünya Çocuklarına Armağan olarak kurucusu Oktay Yellikaya'ya Mar üçüncü eser, TBMM'nin 100'üncü Kuruluş Yılı Anısına Ata'ya Özlem, dördüncü ve son eserdir. Bu eser Ata'ya olan minnet borcumuzun bir ifadesi olarak bütün milletimiz adına bestelendi.

Konserin birinci bölümünün sonunda bir ödül töreni düzenlenecek bununla ilgili neler söylersiniz?

İthaf edilen eserlerin yer aldığı konserin birinci bölümünün sonunda da bir ödül töreni düzenlenecek. Ödül töreninde, Devrem 84 Derneği Başkanı Muzaffer Taytak, Hacettepe Üniv. Bilgisayar Bilimleri bölümünün kurucusu ve TBD'nin Onursal kurucu Başkanı Prof. Dr. Aydın Köksal, Çocuk Oyunları Spor Kulüpleri Konfederasyonu Başkanı Oktay Yerlikaya sahneye davet edilecek. İthaf edilen eserlerin ayrı ayrı nota ve Südyo Kaydı yapılmış CD'leri Özel sunum şekliyle birlikte kendilerine sahnede herkesin huzurunda takdim edilecek.

Sizin başka faaliyetlerinizin de olduğunu biliyoruz, bu faaliyetlerden kısaca bahseder misiniz?

İçinde bulunduğumuz ve yaşadığımız karmaşık sürecin yönetilebilmesinin ancak Bilim teknoloji kültür sanat ve eğitim ile sağlam bir zeminde yürünebileceği düşüncesinden yola çıkarak toplumsal projelere zaman ayırabilmek için gençler başta olmak üzere eğitim faaliyetlerine yoğunlaşabilmek maksadıyla 2006 yılında kendi isteğim ile emekli oldum. Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) daha etkin ve verimli olabilmesi için model çalışmalarım yanında Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin yeniden yapılandırılmaları çalışmalarında da bulundum. TBD, GAP, DKD, Uluslararası Burs Verenler Derneği, Sevda Cenap And Müzik vakfı gibi STK'larda kurucu üye, aktif üye ve temsilcilik görevlerinde bulundum. Akademik bilimsel çalışmalarımı Endüstri Mühendisliği ve Yönetim Bilişim Sistemleri alanlarında Yüksek Lisans düzeyinde tamamladım. Halen Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde Resim alanında özel öğrenci olarak Yüksek Lisans derslerini tamamladım ve tezli kısmına devam etme kararı aldım. Ayrıca Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İşletme dalında doktora çalışmalarına tez yazım aşamasında yürütmekteyim. Güzel Sanat Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (GESAM) ve İlim ve Edebiyat Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) üyesi olarak çalışmalarıma bir de MESAM ( Müzik Eserleri Sahipleri Meslek Birliği) Üyesi olarak katkı vermeyi hedefliyorum. Ayrıca Bilge 7.0 adı altında bir konsept geliştirmekteyim. Endüstri 4.0, Toplum 5.0 a karşılık, değerlere dayalı bir toplum inşasının Anadolu'nun zengin kültür ve manevi derinliğinden İlham alarak gerçekleşeceğine inanıyorum.

HARİKA ÇOÇUK YÜKSEL DURAL KONSERDE

'Art is my heart' adıyla sanatın, duyguların sembolü olan kalp ile özdeşliğine vurguyu önceliklendirecek olan konserle ilgili Başkent'e konuşan ve yabancı basında 'Harika Türk' ve 'Olağanüstü besteci' olarak nitelendirilen, dünyanın birçok yerinde katıldığı piyano yarışmalarından 200'den fazla ödülle Türkiye'ye dönen Yüksel Dural, konserin evrensel kültürün ayrıcalıklı önemine yönelik farkındalık yaratması için yapıldığını ve amaca katkı sağlamaktan ve katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Chopin'den sonra dünyada ilk cenaze marşını besteleyen Yüksel Dural, 'Ölümsüzlük Senfonisi', 'Türkiye'm', ve 'Medcezir' ile de konsere renk katacak besteleri yanında birçok eseri olan Dural, 'Konserde Türkiye için önemli bestelerim var. Bu bestelerimi de konserde dinleyicilerle paylaşacağım. Tüm Ankara'yı konsere davet ediyorum.' dedi.

Editör: Haber Merkezi