1983 yılında atletizm dalında Türkiye şampiyonu, milli bir atlet, atletizm antrenörü olarak 19 Mayıs Stadyumu'nun yıkılıp yenilenmesi ile ilgili neler söylersiniz?

Stadyum 1936 yılında yapıldı. Dünyada bu tarihte yapılan bir Berlin Olimpiyat Stadı da var. Berlin Olimpiyat Stadı halen sapasağlam ayakta. Geçtiğimiz aylarda Berlin Olimpiyat Stadında Avrupa Atletizm Şampiyonası yapıldı. 19 Mayıs Stadyumu'nda bazı şeyler deforme olmuş, yıpranmış olabilir, alt yapısı eskimiş olabilir, yani stadyumun yenilenmesi gerekiyor olabilir devlet de aldığı bir kararla bunları yenileyecek. Yenilenmek iyidir. Bizim buna bir itirazımız yok. Yeni proje ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Buradaki projeye göre sadece futbol sahası yapılacak. Ancak mevcut durumda bu tesislerde atletizm, tekvando, tenis, jimnastik, eskrim, güreş, atış vb gibi birçok spor tesisi de var. Bu amatör spor tesislerinin ne olacağı şüpheli. Atletizmciler olarak atletizm sahasının mevcut haliyle yenilenmesini istiyoruz. Burada bize söylenen stadyumun altında amatör spor tesislerine yer verileceği şekilde ancak atletizm sahası bu proje de hiç yok. Şu anda yıkım ihalesi bitti ve yıkım devam ediyor. Birkaç aya kadar yıkım da bitecek. Bu ihale sadece yıkımla ilgili. Yıkılacak ve sonrasında temizlenecek. Yapılma aşaması için de bir ihale yapılacaktı. Ama aldığımız duyumlara göre, son yaşanan ekonomik sıkıntılardan kaynaklı yeni yatırımlar durduruldu.

ATLETİZM SAHASI KORUNMALI

Stadyumun yenilenmesi projesinin kazançları ve kayıpları nelerdir?

Öncelikle biz diyoruz ki futbol sahasını yıkabilirsiniz yeniden yapabilirsiniz bunda bir sorun yok. Ancak, amatör sporlar ne yapacak bununla ilgili bir planınız var mı bu sorularımız cevapsız. Bize söylenen yeni tesisin altına 14 tane spor tesisinin yapılacağı. Ancak bu tesislerin kime tahsis edileceği de bilinmiyor. Bu konuda bir bilgi yok. Bu noktada atletizm sahasının yıkılması ve yeniden burada var edilmemesi üstelik yeni yapılacak bir atletizm tesisinin de nereye yapılacağı konusunda bize bir bilgi verilmiyor. Burada şöyle bir durum var ki, Gençlik Parkı, Atatürk Kültür Merkezi ve 19 Mayıs Stadyumu birleştirilerek Millet Parkı yapılması söz konusu. Millet Parkı'nın yapılmasına biz karşı değiliz. Ancak, Millet Parkı'nın içinde 19 Mayıs Stadyumu'nun da olması atletizm sahasının da olmasını istiyoruz. Bu nedenle bu projenin içinde atletizm sahasının olmasıyla bizim açımızdan bir sorun kalmayacaktır. Yani olaya sadece futbol olarak bakılmaması gerek.

HATIRALARIMIZ YOK OLACAK KAYGISI

Stadyum tarihi bir stadyum... Bununla ilgili neler söylersiniz?

Bu tesisler yıllarca hem atletizme hem futbola hem de birçok amatör spora hizmet etmiş. Burası yıllardır Türk atletizmine efsane sporcular yetiştiren bir yuva olmuş. Arkadaşlıklar, dostluklar burda oluşmuş, mutluluklar, acılar burda paylaşılmış. Ayrıca aklınıza kimler geliyorsa Veli Ballı, Muharrem Dalkılıç, Mehmet Yurdadön, Necdet Ayaz, Sefa Het, Ahmet Altın, Zeki Öztürk gibi efsane atletler, şampiyonlarımız burada yetişti. Bu tesisin yıkılıp yok olması ile birlikte hatıralarımızda yok olacak. Oysa biz yenilenmesi ve aynı bölgeye yenisinin yapılması ile hatıralarımızı da oraya taşımak istiyoruz... Atletizmle uğraşan sporcuların 'hatıralarımız ölecek, yok olacak kaygıları' var. Atletizm tesisinin de yıkılmasıyla birlikte o anılar tarihe karışmış olacak. Eğer ki yeni stadyumda mevcut sahası gibi bir saha yapılırsa bizim de hatıralarımız buraya taşınır büyük bir sorunumuz kalmaz. Ayrıca bununla birlikte aile, dost çevremizin yanında bir de spor çevremiz var. Spor dostlukları özel dostluklardır. Takımınızla birlikte yolculuklar yaparsınız, şampiyonalara katılırsınız, kısaca kader birliği yaparsınız.

Sizin projeden talebiniz nedir?

Biz atletizmciler olarak atletizm sahasının da mevcut haliyle yenilenmesini istiyoruz. Bir de atletizm sahasının başka bir yere taşınması da istemediğimiz bir durum. Burası gayet merkezi bir yer. 19 Mayıs Stadyumu'na ulaşım her yerden kolay. O nedenle öğrenciler de buraya kolay ulaşabiliyor. Atletizmin kaynağı öğrencilerdir. Aile buraya çocuğunu rahatlıkla gönderebiliyor. Tüm bu nedenlerden ötürü atletizm sahası planlanarak yapılmalı diyoruz.

ŞAMPİYON METİN DEĞİRMENCİ

1996 -2000 yılları arasında Atletizm Federasyonu Teknik Kurul üyeliği yaptı, en son mevcut federasyonda organizasyon kurulu üyeliği ve bir kaç ay öncesine kadar Ankara Atletizm İl Temsilcisi olarak görev yaptı. Eski Milli bir sporcu. Milli takım antrenörlüğü yaptı. 1983 yılında atletizm dalında 5 bin metrede Türkiye şampiyonluğum var. Askeriyede atletizm de 1983 yılında 1500 metre branşında kırdığım TSK Rekoru halen Değirmenci'ye aittir... 1995 yılında İtalya Roma'da yapılan Ordular arası Dünya Şampiyonası'nda 10 bin metre branşında şampiyon olan onbaşı Zeki Öztürk'ün de o dönemki antrenörlüğünü yaptı.

Editör: Haber Merkezi