Koronavirüsten dolayı ikinci el araçların fiyatları geçtiğimiz yıl sıfır araçların fiyatlarına yakın seyrediyordu. 2020 yılında koronavirüs salgının başlamasıyla beraber ikinci el araç fiyatlarında ciddi bir artış gerçekleşmişti. Bizde Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç'a ikinci el ve sıfır araç piyasasının ne durumda olduğunu ve vatandaşların araba alması için doğru zamanın ne zaman olduğunu sorduk.

• İkinci el ve sıfır araç piyasası ne durumda?

Şu anda maalesef ikinci el araç piyasası çok düşük gidiyor. Hatta sayılara bakıldığında 3 ay öncesi ile bugünkü rakamlara bakıldığında satışların nerdeyse yüzde 25'lere kadar indiğini söyleyebiliriz. Sıfır otomobil satışlarında da düşüşler oldu. Onlarda da tahmini yüzde 50 oranında bir düşüş oldu. Biliyorsunuz daha önceki dönemlerde bu salgın hastalıktan dolayı maalesef üretim yoktu. Fabrikalar üretimi durduğu için Türkiye'de araç girişi olamadı. Bu nedenle sıfır aracı bulamayan vatandaşlarımız ikinci el araçlara yönelmişti. Böyle bir talep vardı ama şu anda maalesef ikisinde de satışların düştüğünü görüyoruz.

• İkinci el araç fiyatları düşecek mi?

İkinci el araç fiyatları şu anda düşüş halinde. Bütün vatandaşlarımıza bir an önce araç almalarını tavsiye ederiz. Çünkü ÖTV ve kur artışından sonra banka faizlerinin de yükselmesinden dolayı ikinci el otomobil fiyatları yaklaşık yüzde 10 ile yüzde 25 arasında bir düşüş yaşadı. Bunun altına kesinlikle inmez ve bundan sonra araç fiyatları yükselir. Çünkü yaz geliyor ve yaz, bahar aylarında araç fiyatları tam tersine yükselir her sene. Vatandaşlarımıza bu dönemde yaşanan düşüşleri değerlendirmelerini ve araçlarını almalarını tavsiye ederim.

'PİYASADA YETERİNCE İKİNCİ EL ARAÇ VAR'

• Piyasada yeterince ikinci el var araç var mı?

Şu anda piyasada yeterince ikinci el araç var. Bütün markalarda rahatlıkla bulabilirler ama beşinci aya doğru aradıkları aracı bulamayabilirler.

'FABRİKALARIN ÜRETİMİ DURDURMASINDAN KAYNAKLI SIKINTI YAŞANDI'

• 2020 yılındaki sıkıntılar bu yıl da yaşanacak mı?

Pandemi döneminde aşırı yükselmenin olduğu fiyatlarla ilgili olarak şu anda yüzde 5-10 arasında gerilemenin olduğu ifade ediliyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Bilim insanlarını televizyon kanallarında dinlediğimiz zaman ciddi bir hüsranla karşılaşıyoruz. Biliyorsunuz otomobilin sıkıntısı tamamen fabrikaların üretimi durdurmasından kaynaklı. Hem otomobil üreten hem yedek parça üreten fabrikaların bazılarında aracı belli bir marka üretiyor ama motoru bir yerden alıyor vitesi başka bir yerden alıyor. Hastalık döneminde fabrikaların kilitlenmesinden dolayı parça bulmada ciddi bir sıkıntı yaşandı. Eğer olağanüstü bir salgın yaşanırsa bu durum tekrar yaşanabilir. Tekrar fabrikalar kapatılabilir. Çünkü sağlık her şeyin başında geliyor. Ama salgınla ilgili olağanüstü bir süreç yaşanmazsa otomotiv sektörünün önü parlak, önümüzdeki sürecin gayet iyi geçeceğini düşünüyoruz.

'ŞU AN ARABA ALMAK İÇİN DOĞRU ZAMAN'

• Yükselen fiyatlar sebebiyle ikinci el araba satın almak isteyen vatandaşların araba alması için doğru zaman ne zaman?

Şu anda araç almak için çok doğru bir zaman. Vatandaşlara tanımadıkları, bilmedikleri şahıslardan veya internet sitelerinden değil, kurumsal yerlerden araç almalarını tavsiye ediyorum. Kurumsal olmayan yerlerden araç almasınlar.

'İKİNCİ ELDE FİYATLAR GERİLEDİ'

• Pandemi nedeniyle dünya genelinde birçok otomotiv üreticisinin üretime ara vermesi, Türkiye'de sıfır araç pazarına ek olarak ikinci el otomobil piyasasına da etki etti. Artan talep ile kimi ikinci el otomobillerin sıfır değerinden bile pahalıya satıldığı ifade ediliyor. Fakat sıfır araçların piyasaya girmesiyle ivme tersine döndü diyebilir miyiz?

Kesinlikle böyle. Pandemi sürecinde sıfır olmayan araçlar sıfır fiyatına kadar yükselmişti. Bunun da sebebi herhangi bir markaya gittiğinizde istediğiniz aracı bulamamaydı. Ama şimdi bütün bayilerde istenilen araçlar bulunuyor. Hatta bir dönem bayilerdeki fiyatlardan 50 bin ile 100 bin arasındaki rakamlara satılıyordu. Fakat bayiler, şuan liste fiyatından biraz daha indirim yapabiliyor ve sıfırda böyle bir indirim ve aradığınızı bulma olunca ikinci elde de fiyatlar geriledi.

'SIFIR ARAÇLARDA DA FİYAT DÜŞTÜ'

• Pandemi sürecinde sıfır araç piyasası oldukça daralmıştı. Taleplerden dolayı fiyatlar sürekli ikinci elde yukarıya çıkmıştı. Sıfır araçlar ülkeye giriş yapmaya başlayınca sıfır araçlarda da artışlar oldu mu?

Sıfır araçlarda adet bazında artış oldu ama fiyat bazında düşüş oldu.

TALEP OTOMOTİK VE DİZEL ARAÇLARA

• Son olarak 2020 yılında ikinci el binek ve hafif ticari araç pazarında en çok tercih edilen otomotiv markası ne oldu?

Genelde orta sınıf yani bizim marka vermemiz sıkıntılı olabiliyor. Bunun için şöyle söyleyebiliriz orta sınıftan vatandaşların satın alabileceği güçte 100 bin TL ile 200 bin TL arasında otomatik vites ve dizel araçlara talep oldu. Genelde bu tür araçlara bir yoğunluk oldu.

Editör: Haber Merkezi